E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiÇin kaybettiği üretim tesislerini geri kazanabilir tartışması---

Çin kaybettiği üretim tesislerini geri kazanabilir tartışması

Çin kaybettiği üretim tesislerini geri kazanabilir tartışması
25 Mayıs 2021 - 10:37 borsagundem.com

Hindistan ve Vietnam’da Kovid vakalarının artmasıyla imalat Çin’e geri dönebilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bir ekonomiste göre, Asya’nın bazı bölgelerinde Kovid-19’un yeniden dirilişi Çin’in servetinde bir değişikliğe yol açabilir. Daha önce, ABD-Çin ticaret savaşı, şirketlerin tedarik zincirlerini Çin’in dışına taşımasına, ürün ve hizmetler için üretim ve dağıtım ağlarını değiştirmesine neden oldu. Sonuç olarak, Vietnam ve Hindistan gibi ülkeler, şirketler kendi ülkelerinde mağaza açmaya yöneldikçe bundan fayda sağladılar.

Ancak Pinpoint Asset Management’ın baş ekonomisti Zhang Zhiwei’ye göre durum değişiyor gibi görünüyor ve Hindistan ve Vietnam’daki vakalar artarken tedarik zincirleri Çin’e geri dönebilir.

Pazartesi günü CNBC’nin “Street Signs Asia” ya verdiği demeçte, “Pandemiden önce, fabrikaların Çin’den taşındığını gördük - Samsung, Foxconn bu büyük şirketler - Vietnam, Hindistan’da fabrikalar kurdu” diye konuştu. Bu iki ülkedeki vakalardaki ani yükselişin, büyük bir Apple tedarikçisi olan Tayvanlı fason üretici Foxconn’un sahip olduğu fabrikaları Hindistan ve Vietnam’daki tesisleri kapatmaya zorladığını söyledi.

Zang, “Bu, tedarik zincirlerinin yeniden konumlandırılmasını oldukça uzun bir süre askıya alabilir. Buradaki temel sorun, uluslararası seyahatin askıya alınmasıdır, bu nedenle çok uluslu şirketler yeni fabrikalar kurmak için personellerini Hindistan ve Vietnam’a gönderemez” diye ekledi.

Hindistan'daki vakalar Nisan ayında tahminlerin çok üzerinde artış gösterdi. Azalacağına dair çok az işaret veriyor. Ekonomistler, Güney Asya ekonomisinin bu çeyrekte büyük olasılıkla daralacağını öngörüyor.

Vietnam’da, Salı günü kuzeydeki Bac Giang eyaleti, Tayvan’daki Foxconn’un üretim tesislerine ev sahipliği yapan üçü de dahil olmak üzere dört sanayi parkının Kovid-19 salgını nedeniyle geçici olarak kapatılmasını emretti.

Zhang, durumun Çin’e fayda sağlayabileceğini öne sürdü. Ancak, Çin’in ne kadar kazanabileceğinin, Hindistan ve Vietnam’daki durumun ne kadar süre devam edeceğine bağlı olacağına işaret etti.

Şu anda Çin’deki ihracat büyümesinin ayda % 20 ila % 40 arasında olduğunu söyledi. Hindistan ve Vietnam’daki fabrikaların çok yakında üretime dönmesi durumunda, şirketlerin üretimlerini bu iki ülkeye kaydırmasıyla Çin’in ihracatının yılın ikinci yarısında yavaşlaması bekleniyor.

Zhang, “Ancak tedarik zinciri (Hindistan ve Vietnam’da) uzun süre kesintiye uğrarsa, bu tür % 20, % 30 ihracat büyümesinin (Çin’de) gelecek yıla da devam edeceğini görebiliriz” dedi.

Elon Musk: İnsanlık yok olacak!

 

Asya borsaları Hindistan'daki vaka artışıyla yön arayışında

 

Çin'de doğal gaz ve petrol üretimi yükseldi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)