E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÇin borsasında yatırımcılar ‘Godot’yu’ bekliyor---

Çin borsasında yatırımcılar ‘Godot’yu’ bekliyor

Çin borsasında yatırımcılar ‘Godot’yu’ bekliyor
05 Ocak 2024 - 16:04 borsagundem.com

Aşırı derecede değer kaybeden Çin hisseleri JPMorgan ve Goldman Sachs gibi yatırım devleri için dipten alım fırsatına dönüştü. Ancak Çin borsasının geri dönüşünü beklemek yatırım devlerine pahalıya mal olabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street'in en büyük bankalarından bazıları, geçen yılki hayal kırıklıklarının ardından 2024'te Çin borsası için önemli bir toparlanma üzerine bahse giriyor. Ancak birçok fon yöneticisi Pekin'den daha güçlü politika sinyalleri görmeden dünyanın en büyük ikinci ekonomisine geri dönme konusunda temkinli davranmayı sürdürüyor.

JPMorgan stratejistleri MSCI Çin Endeksi’nin bu yılı aralık ayı kapanışına göre %18’lik yükselişle bitireceğini tahmin ediyor. Goldman Sachs da endeks için 12 aylık hedefini aynı seviyede belirledi.

Çin Komünist Partisi'nin ekonomiyi canlandırmak için uyguladığı mali ve parasal destek uygulamaları, şimdiye kadar yerel olarak listelenen hisse senetlerindeki satışları durduramadı ve MSCI endeksi geçen yıl yüzde 13'ten fazla düştü.

Financial Times haberine göre, Société Générale'in Küresel Varlık Tahsisi Başkanı Alain Bokobza, geçen yıl Çin borsasına dair toparlama beklentisini tanımlamak için Samuel Backett’in absürt tiyatro oyununa dikkat çekti ve yatırımcıların "Godot'yu bekler gibi" Çin borsasının şafağını beklediğini söyledi. Bokobza, “Çin hisse senetlerine bir süre boyunca taktiksel olarak aşırı ağırlık verdik. Bu çok acı vericiydi” ifadelerini kullandı.

Borsadaki bu düşük performans, 2023'te Çin hisse senetlerine akıtılan yabancı paranın yaklaşık yüzde 90'ının yıl sonundan önce geri dönmesine neden oldu. FT verilerine göre Çin borsasına yapılan net yabancı yatırımları aralık ayı sonu itibariyle yalnızca 4,3 milyar dolar değerindeydi.

Hong Kong’un borsa ticaret programı Stock Connect’ten alınan verilere dayandırılan FT hesaplamaları 2023’te Çin borsasına yapılan net yabancı yatırımlarının 2015’ten bu yana en düşük seviyeye gerilediğini gösteriyor.

Ancak Wall Street’teki birçok tahminci önünde sonunda daha güçlü önlemlerin geleceğine olan inancını koruyor ve 2023’ün ikinci yarısında Çin piyasalarından kaçan yatırımcıları hisse senetleri bu denli ucuzken geri dönmeye çağırıyor.

Federated Hermes’in Gelişen Piyasalar Küresel Başkanı Kunjal Gala gelişen piyasa fonlarının Çin hisse senetlerine aşırı ağırlık verdiğini belirterek, “Piyasada pek çok kişinin aktardığı 'Çin'e büyük ölçüde yatırım yapılamaz' görüşünü paylaşmıyoruz ve Çin'de pozitif bir risk-getiri durumu görüyoruz” ifadelerine yer verdi.

Gala, Çin'in ekonomisini "daha sürdürülebilir büyüme faktörlerine" kaydırabileceğinin kanıtı olarak Çin'in önemli bir küresel oyuncu olduğu elektrikli araç pilleri ve çip üretimi gibi "kritik alanları" vurguladı.

Diğer fon yöneticileri de MSCI Çin Endeksi’nin bu yıl 1 Ocak itibarıyla 2021'in en yüksek seviyesinden yüzde 57 düşmesiyle, Çinli şirketlerin tarihsel olarak en ucuz değerlemelere yakın seviyelerde işlem gördüğünü vurguladı.

Amundi Yatırım Enstitüsü'nün Gelişen Piyasalar Makro ve Strateji Başkanı Alessia Berardi, Çin hisseleri için, "Şirketlerin kalitesi hisse değerlerine yansımıyor" dedi.

Berardi, Amundi'nin Çin'in otomasyon, robotik ve yeşil teknoloji gibi alanlarda önemli ilerleme kaydettiği söz konusu sektörlerde yatırım firması genel olarak nötr olsa da taktiksel olarak bu hisselere aşırı ağırlık verdiklerini söyledi.

Yine de Pekin’in iç meselelerine yaklaşımı Çin borsasının gidişatını belirleyecek gibi görünüyor. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s ülkenin ekonomik durumuna ilişkin karamsarlığın arttığına işaret olarak Çin’in ülke kredi notu görünümünü aralık ayında negatife indirdi. Kredi derecelendirme kuruluşu ülkenin emlak sektöründeki likidite krizine ve düşük orta vadeli büyüme riskine işaret etti.

JPMorgan'ın Çin Hisse Senetleri Baş Stratejisti Wendy Liu, birçok yatırımcının Çinli para politikası yetkililerinin emlak piyasası krizi ve artan yerel yönetim borç yığınları gibi sorunlarla başa çıkabilecek nasıl bir yol haritası sunacaklarını görmek istediklerini kabul ediyor.

Yatırımcıların Çin borsalarındaki geri dönüşe dair umutları, Çin Komünist Partisi liderlerinin geçen ay ekonomik büyümeyi desteklemek için "proaktif" bir maliye ve "etkili" bir para politikası vaatleriyle sarsıldı. Bokobza, önlemlerin içeriğine dikkat çekerek "Beklediğimiz çeşitli teşvik önlemlerinin miktarı ve doğası hakkında daha az ve daha fazla şey hakkında daha fazla" önlem alındığını söyledi.

Londra merkezli varlık yönetimi firması Jupiter’in Gelişen Piyasa Borçları Başkanı Alejandro Arevalo, hükümetin ekonomiyi desteklemek için müdahaleci olmaya "giderek daha istekli" hale geldiği yorumlarından cesaret aldığını söyledi.

Arevalo, “Çin piyasalarında ve yatırımcı duyarlılığında bir dip gördüğümüze inanıyoruz ve bu nedenle yıl ilerledikçe bu bölgede bir miktar iyileşme görmeyi bekliyoruz” dedi.

Yine de Wall Street yatırımcıları para çıkışı ve yatırımcı duyarlığındaki düşüşe karşı mücadele ettiklerinin farkında. Morgan Stanley stratejistlerine göre MSCI Çin Endeksi’nde bu yıl beklenen yükseliş yalnızca %7 seviyesinde ve bu artış JPMorgan ve Goldman Sachs’in beklediğinin yarısından daha düşük.

BlackRock’ın İngiltere Genel Müdürü Alex Brazier 2024 projeksiyonlarına ilişkin açıklamasında “Çin borsası oldukça hasar aldı. Ancak ülkedeki büyüme beklentileri kötüleşti ve bu yüzden nötr pozisyonda kaldık” ifadelerine yer verdi.

Ancak JPMorgan’dan Liu da pozisyonunu değiştirmiyor. Müşterileri ucuz değerlenen hisse senetlerini satın almak için ‘kesin kanıtlar’ tercih ediyor olsa da JPMorgan baş stratejisti “en iyi alım fırsatlarının bir katalizör olmadığı zamanlarda geldiğine” dikkat çekti.

Goldman’ın 2023’ten çıkardığı 2 kritik ders

 

Çin tahvil getirileri 4 yılın en düşük seviyesinde

 

Çin'de hizmet sektörü Aralık ayında büyüdü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)