E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBüyük teknoloji hisseleri neden yükseldi, neden düşüyor?---

Büyük teknoloji hisseleri neden yükseldi, neden düşüyor?

Büyük teknoloji hisseleri neden yükseldi, neden düşüyor?
25 Eylül 2020 - 14:37 borsagundem.com

ABD borsalarında 23 Mart dibinden itibaren teknoloji hisseleri borsaların en büyük taşıyıcı sektörü haline geldi. Societe Generale Stratejisti Sophie Huynih’e göreyse ekonomideki olumlu gelişmeler bu hisseleri olumsuz etkiliyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de ekonomik toparlanma sürecine ilişkin iyi haberler teknoloji hisselerindeki rekor yükselişi olumsuz etkilemiş olabilir. Societe Generale’ın Çapraz Varlıklar Stratejisti Sophie Huynih Financial Times’taki yazısında popüler teknoloji yatırımları stratejilerinin ekonomik iyileşmeden zarar gördüğünü belirtiyor.

Büyük teknoloji hisseleriyle ilişkilendirilen büyük rakamlar yatırımcıların cesaretini kırmak için yeterli olabiliyor. Ancak Huynih’in ifadelerine göre sektörün performansına yönelik en büyük risk sadece büyüme ölçeğiyle değil ekonomik iyileşmenin gerçekleşme olasılığından kaynaklanıyor.

Teknoloji hisselerindeki peri masalı 

Sektör bu yılbaşlarından itibaren şanslı ya da yeterince zeki yatırımcılara büyük bir destek sağladı. Ancak Huynih’in ifadelerine göre küresel büyüme değer hisseleri oranı ya da Nasdaq’la düşük sermayeli şirketleri kapsayan Russell 2000 endeki arasındaki oran dotcom çöküşüne dair güçlü benzerlikler taşıyordu.

Teknoloji sektöründeki hane halkına hitap eden hisselerin değerleri yaz aylarında S&P 500 endeksinin neredeyse dörtte birini, Nasdaq endeksininse yarısını oluşturacak derecede büyüdü. Bununla birlikte Huynih’e göre bu büyük teknoloji hisseleri borsalardaki ağır işçiliği yaptı.

Nasdaq endeksi sert düşüşlerin ardından ağustos ayındaki kazançlarının tamamını kaybetmiş olsa da Huynih büyük teknoloji hisseleri olmadan S&P 500’ün şu anki gibi yatay seyirde değil %6 oranında düşüşte olacağını savunuyor.

Arizona State Üniversitesi'nden Hendrik Bessembinder tarafından yayınlanan bir araştırma makalesine göre, 1926 yılından bu yana, borsalarda listelenen şirketlerde en iyi performans gösterenlerin yüzde 4'ü tüm ABD borsasının net kazancını yönlendirdi.

Aşırı yüksek şirket değerlemeleri bu açıdan bakıldığında mantıklı görülebilir. Bu şirketler başarılarıyla işletme modellerine ve günlük hayatımızın kademeli olarak dijitalleşmesine katkıda bulunuyorlar. Yıllar içinde bilançolarında nakit birikimi hisselerindeki geri alımlara da olanak sağladı. Bu yılın ikinci çeyreğinde, teknoloji şirketleri S&P 500’ün brüt geri alımlarının yüzde 47'sini karşılıyor. Bilançolarındaki olağanüstü kâr payları güçlü hisse senedi fiyat artışlarını destekliyor.

Societe Generale stratejisti güçlü ve zayıf bilançolar arasındaki farkın hiç bu kadar büyük olmadığını vurguluyor.

Dünya çapındaki Kovid-19 kısıtlamaları evden çalışma ve e-ticaret gibi yapısal eğilimleri hızlandırdı. Ekonomik sistemdeki 16 trilyon doları aşan negatif getirili bağımsız ve yatırım notlu borçların başındaki tarihin en düşük faiz oranları daha karmaşık varlık sınıflarını çekici hale getirirken ABD Merkez Bankası'nın tasarruf bankalarına açtığı kredilere uyguladığı ıskonto oranı değerlemeleri yukarıya taşıdı.

Dahası yatırımcılar portföylerini korumak tercih edecekleri varlık sınıfları çok sınırlı kaldı ve 10 yıllık ABD Hazinesi tahvillerinin getirilerindeki %0,5 ile %0,7 arasında sıkışan oran artık cazip bir seçenek değildi. Huynih tüm bu gelişmelerin, ABD’deki teknoloji hisselerinin 23 Mart'ta hisse senedi piyasasındaki toparlanmayı nasıl yönettiğini açıkladığını belirtiyor. Stratejist bu harekete perakende yatırımcıların, momentum yatırımcılarının ve geride kalma korkusu yaşayan yatırımcıların (FOMO) da destek olduğunun altını çiziyor.

Büyük teknoloji hisseleri yol ayrımında

 

Ekonomi iyiye gittikçe teknoloji hisseleri kan kaybedecek

Huynih’e göre piyasaların gergin kaldığı süreç büyük teknoloji hisselerinin lehine işliyor. ABD seçimlerinin tartışmalı sürmesi ya da uzaması olasılığı küresel borsalarda büyüme hisselerinin ve korumacı segmentlerin lehine bir durum olabilir.

Buna karşın Societe Generale stratejisti teknoloji hisselerindeki düşüşün izlenmesi için ekonomik görünüme ve düzenlemelere bakılması gerektiğinin altını çiziyor. İronik bir biçimde ekonomideki resmin umut verici olması bu hisse senetleri için en büyük tehdit olabilir.

Huynih, etkili olma belirtileri gösteren bir aşının bulunması durumunda küresel ekonomik büyümenin normalleşmesi sürecinde yatırımcıların mini bir döngüyü başlatabileceğini öngörüyor. Bu durum bir rotasyona yol açabilir ve büyük teknoloji hisselerinden hisse senetlerindeki döngüsel bölümlere doğru bir çeşitlendirmeyi tetikleyebilir.

Stratejist bu senaryodan S&P 400 orta sermayeli şirketler endeksinin, Euro Bölgesi’nin ve gelişmekte olan piyasaların olumlu etkileneceğini belirtiyor. Eski teknolojili firmalar da aynı şekilde yeni teknolojiye göre daha iyi performans gösterebilir.

Buna ek olarak, gelişmiş mevzuat incelemeleri ve vergileri yükseltmek isteyen siyasiler de büyük teknoloji hisseleri için yardımcı olmayacaktır. Statejist bu hisseler için düşük performansa neden olacak sebepler görmese de büyük teknoloji hisselerinin risklere uyumlu güçlü rallisinin tadını kaçırabileceğini düşünüyor.

Anti tröst yasalar kafaları karıştırıyor

ABD seçim gündeminde giderek daha fazla siyasinin teknoloji konusuna dahil olması anti tröst incelemelerinin daha fazla yapılmasına yol açabilir. 1960'lardan bu yana, ABD'li piyasa düzenleyi şirketler yaygın olarak "tüketici refahını" korumaya çalıştılar ve bu da daha çok fiyatlara odaklanmak anlamına geliyor. Ancak Lina Khan'ın 2017'de Yale Law Journal'da yaptığı "Amazon'un Antitröst Paradoksu" başlıklı bir çalışma, veri gizliliği, çalışanların refahı ve online perakende devinin rakipleri üzerindeki etkisi üzerinde daha fazla durularak, bu düşüncede önemli bir değişiklik yarattı.

Bu arada, OECD aracılığıyla büyük ekonomiler, uluslararası vergilendirme sistemini değiştirebilecek öneriler üzerinde çalışıyorlar. Ocak 2019'da aralarında ABD'nin de bulunduğu 129 ülke, OECD/G20 taban fiyat erozyonu ve kâr kaydırma (BEPS) girişimi kapsamında dijital vergi konusunda prensipte anlaştı. Bu öneriye göre, dijital vergilendirme sorununun bu yıl sonuna kadar çözülmesi bekleniyor.

Balon yok kırılganlık var

Tüm bunlar, büyük teknoloji hisseleri rallisinin kendi ağırlığı altında çökmesi korkusunun yersiz olacağı anlamına gelirken, aynı zamanda sektörün hala kırılganlıkları olduğunu gösteriyor. Huynih’e göre korona virüs konusunda iyimserliklerini koruyan yatırımcılar büyük teknoloji hisseleri yerine başka sektörlere bakmayı tercih edebilirler.

Teknoloji hisselerinin güvenli liman olması endişe verici

 

FED faizleri yıllarca yükseltmeyecek

 

Buffett 2,7 milyar dolarlık medya anlaşmasının ortağı oldu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Numan25 Eylül 2020 20:16

    Okidiku Teslayi çizmiş helal haham başına 😂

  • TAMİZ KARTALGÖZ25 Eylül 2020 15:48

    Tabiki düşecekler pandemi öncesine göre %300--500  yükselmiş .para cebe yakışır.

  • Oksenis Karert25 Eylül 2020 15:16

    üç gün önce garanti almış idim garanti garanti bir hisse senedi dedik bugün % 12 kar ile sattım gitti tekrar döviz yerine koydum.Yine aşağıya gelir ise alırım.