E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTeknoloji hisselerinin güvenli liman olması endişe verici---

Teknoloji hisselerinin güvenli liman olması endişe verici

Teknoloji hisselerinin güvenli liman olması endişe verici
23 Eylül 2020 - 12:37 borsagundem.com

Eylül ayının satışları ilginç bir durumu ortaya çıkardı. Büyük teknoloji isimleri kazanırken, ortalama hisse senetleri düşüşte.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Eylül ayı piyasalara bir düzeltme getirdi. S&P 500 kısa bir süreliğine zirve seviyelerinden %10 düşüş gösterdi. Ancak bunu devam edecek bir düzeltme olarak görmek hatalı olur.

Şimdiye kadar, Eylül ayında gerçekleşen satışlar, FANG adı verilen teknoloji hisseleri grubunun ekstrem seviyelerini düzeltme amacı taşıyordu. Bu hisseler düşerken, piyasalardaki diğer hisseler yükseliş gösterdi. Pazartesi günü FANG hisseleri yeniden yükselmeye başladı ve S&P 500 endeksindeki ortalama hisseler düştü.

FANG hisselerinin popülerliği, büyük oranda savunmacı olduklarına dair bir algıdan kaynaklanıyor. Bu hisselerin sağlam rekabetçiliği sayesinde ve pandemideki görece bağışıklığıyla, güvenli liman olarak görüldü. Aynı zamanda bankalar da zıt kutup olarak ortaya çıktı. Pozitif ekonomik döngünün yardımıyla, bankalar yüksek tahvil getirilerinin tadını çıkarıyor. Bu hafta sonu ortaya çıkan yeni bir skandalda, ABD Hazine’sinden sızan belgeler 2 trilyon dolarlık şüpheli para transferlerini gösterdi. ABD bankalarının hisse fiyatları düştü. Daha iyi performans gösteren Avrupa bankalarının hisseleriyse çok daha sert bir gün geçirdi.

Böylelikle, dikkatli bir tavra dönüş için Pazartesi gününün seansına bakmak mantıklı. FANG hisselerinden çıkışlar, dikkatli bir iyimserliğe işaret etti. Aynı zamanda tahvil piyasaları oldukça sakin kaldı. Mart ayında 10 yıllık hazine bonolarının getirileri, S&P’nin 2009 yılında son yüzyılın en düşük seviyesi olan 666’ya düşüşünün yıldönümünde, %0,666 seviyesiyle “şeytanın rakamına” ulaştığında oldukça yüksek bir heyecan vardı.

Bu durum oldukça tuhaf çünkü Fed hala 10 yıllık getirileri resmi olarak kontrol etme hamlesi yapmadı. Enflasyonla ilgili görüşler de, ,666 devrinden bu yana büyük değişimlere uğradı.

Geçtiğimiz ay Jackson Hole’da konuşan Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamasından bu yana, pandemiden kaynaklanan deflasyonel endişeleri atlatarak, enflasyon beklentilerini dikkat çekici bir şekilde düşürdü. Powell, geçtiğimiz ay yaptığı konuşmada, fiyatların yükselmesine izin vereceklerine dair planları açıkladı.

Bu ilginç bir durumu ortaya çıkarıyor. Kurumsal yatırımcılarla yapılan bir anket çalışması, Hazine piyasasındaki devam eden durgunluğa rağmen, büyük bir iyimserliğe işaret etti. Absolute Strategy Research’ün her çeyrekte gerçekleştirdiği anket çalışmasının “iyimserlik” göstergelerinde, yatırımcıların 2016 yılının sonunda Trump’ın başkanlığının başında oldukları kadar ümitli oldukları görüldü.

Bu iyimserliğin nedenlerinden biri enflasyon beklentilerindeki sert yükseliş oldu. Euro Bölgesi’nde ve ABD’de katılımcıların büyük bir çoğunluğu merkez bankalarının, 2008 ekonomik krizinden sonraki başarısızlığına rağmen, bir miktar enflasyonu körükleyebileceğini düşündüğünü açıkladı.

İyimserliğe yönelik bu değişim, açık bir şekilde, Absolute Strategy’nin araştırmacıları tarafından ortaya konan çeşitli senaryolardaki ihtimallerden kaynaklanıyor. Küresel bir resesyon ihtimali son üç ayda ortadan kalktı ve daha yüksek kurumsal getiriler şimdilerde daha olası görünüyor. Bu da son birkaç haftadır yükseliş gösteren bazı görüşlere göre, dünyanın geri kalanının ABD’nin hisse piyasasını geçmesi olası ve altında artış muhtemel değil.

Korona virüse karşı henüz bir aşı bulunmadı ve son haberler ümit kırıcı oldu. Oldukça korkulan bir ihtimal olan “ikinci dalga” görünüşe göre Avrupa’da başlıyor. Bu durumda yatırımcılar nasıl bu kadar iyimser olabiliyor?

Absolute Strategy’den David Bowers, anketin sonuçlarının reflasyona dair gerçek bir inanç olarak algılanmaması gerektiğini söyledi. Sonuçlara göre yatırımcılar Fed’in başarısız olması durumunda nasıl önlem almaları gerektiğini düşünüyor. Bowers’ın da dediği gibi bu durum, şu soruyu sormaya neden oluyor: Kendimi nasıl güvence altına alırım? FANG hisselerine olan yoğun talep de tam olarak bu görüşten kaynaklanıyor.

Teknoloji hisselerindeki gerileme iyimser

 

Teknoloji hisseleri tekrar zirve yapacak

 

Teknoloji hisselerinden kaçış yok

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)