E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsaya girmeden önce atılması gereken 3 adım---

Borsaya girmeden önce atılması gereken 3 adım

Borsaya girmeden önce atılması gereken 3 adım
08 Haziran 2023 - 11:24 borsagundem.com

Birikimleri hisse senetleri üzerinden yatırıma çevirmek finansal açıdan oldukça önemli bir karardır. Ancak yatırıma başlamadan önce yatırımcı adaylarının iyi bir plan üzerinden kendilerini hazırlaması gerekiyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsa yatırımı yapmak bireylerin ev almak, çocuklarını üniversiteye göndermek ve emekli olmak gibi önemli hedeflerine ulaşmasına imkan sağlar. Ancak CNBC’nin haberine göre yeminli mali müşavir (YMM) Douglas Boneparth bazı insanların henüz hazır olmadan hisse senetlerine para yatırdığı konusunda uyardı.

Boneparth uzun vadeli yatırımın nimetlerinden faydalanabilmek için öncelikle üç önemli adımın atılması gerektiğini belirtiyor. New York merkezli servet yönetimi firması Bone Fide Wealth’in Başkanı olan Boneparth, “Eğer tüm bunları yapabilirseniz, borsaya para yatırmak ve risk almak için harika bir noktada olacaksınız” diyor.

1. Hedefler belirleyin

YMM paranızı borsaya yatırmadan önce neyi başarmaya çalıştığınızı tanımlamanın önemli olduğunu belirtiyor. Bunun temel nedeni ise farklı hedeflerin birbirine göre farklı zaman çerçevelerine sahip olmasıdır. Örneğin emekli olmayı beklemeden önce bir satın almak istemek anlaşılabilir.

Yatırımların zaman aralığı paranızı borsada nasıl tahsis edeceğiniz konusunda büyük bir etkiye sahip olacaktır. Boneparth, “Zaman sizden yana olduğunda daha fazla risk alabilirsiniz” açıklamasında bulunuyor.

Örneğin insanlar yatırım varlıklarının %80’ini veya daha fazlasını emeklilik için hisse senetlerine yatırmaya istekli olabilir. Buna karşın yedi yıl içinde bir ev almak isteyen biri hisse senetlerini ve tahvilleri eşit olarak bölmek isteyebilir.

Borsagundem.com’ın derlediği bilgilere göre yatırımcılar tarafında güvenli liman olarak görülen ABD Hazinesi tahvilleri portföylerde bir çeşit emniyet supabı işlevi görür. Tahvil yatırımlarının ağırlıkları arttıkça riskli hisse senedi yatırımlarında oluşabilecek kayıplar da o derece karşılanır. Buna karşılık tahvil yatırımlarındaki artış aynı zamanda portföy getirisinin yavaşladığı anlamına gelir.

Boneparth dört yıldan kısa sürede ulaşmayı umduğunuz herhangi bir yatırım için nakit bazlı birikimleri tavsiye ediyor. YMM’ye göre kısa vadeli hedefler için para borsada tutulmamalı. Borsa uzmanı, “Genellikle çok yakında ihtiyacınız olacak bir para kaybetme riskine değmez” dedi.

Neye yatırım yaptığınız belirlemek ne kadar harcamanız gerektiğini bilmenize de yardımcı olacaktır. Örneğin eğitim hayatına dönmek emekliliğe göre daha küçük bir masrafa neden olacaktır

2. Bütçenizi ve davranışlarınızı anlayın

Araştırmalar, paralarını piyasada tutan ve tutarlı bir şekilde tasarruf eden yatırımcıların en çok ödüllendirilenler olduğunu gösteriyor. Ancak Boneparth bunu yapabilmek için gelirlerinizin, gider ve harcamalarınızın üzerinde olması gerektiğini belirtiyor. YMM’ye göre bu sayede düzenli yatırım yaparak gerçekçi bir şekilde neyi karşılayabileceğinizi daha iyi idrak edebilirsiniz.

Boneparth, “Hayat sürprizlerle doludur. Her an her şey değişebilir. Kendinize bir iyilik yapın. Bu tür konular üzerine çalışmak için bir yılınızı ayırın” diyor.

3. Acil durum fonu oluşturun

Boneparth yeterli bir acil durum fonu oluşturmadan borsaya para yatırmanın büyük bir riski beraberinde getirdiği konusunda uyardı. YMM’ye göre acil durum fonu oluşturmamak beklenmedik bir dönemde işsiz kalındığında veya beklenmedik harcamalarla karşılaşıldığında bireysel finansınızın büyük bir riske girmesine sebep olabilir.

Birçok uzman acil durum fonunun en az üç ila altı aylık harcamalarınızı karşılayacak miktarda olmasını öneriyor. Boneparths ise daha büyük miktarda bir paranın güvence için gerekli olduğunu düşünüyor:

“Ben travmalar yaşamış ihtiyar bir Y kuşağıyım. Ben altı ila dokuz aylık bir acil durum birikimini tercih ederim.”

Endişeli yatırımcılar için kazandıran strateji

 

Kripto milyarderlerinin serveti 2 günde eridi

 

Altına 'Fed' desteği

 

Fed faiz beklentileri tekrar gündemde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Borsa08 Haziran 2023 12:45

    Yatırımcı olarak hangi adımı atarsan at, hangi staretejiyi geliştirirsen geliştir bankaların 10 yıldır borsada sürünmesinin ve gerçek fiyatlarının altında işlem görmesinin tek sebebi liyakatsiz politikalar ile ekonomiye yön vermeye çalışmaktı. Bu durum, dünyanın en iyi bankalarına sahip olduğumuz gerçeğini değiştirmiyor. Ben yeni bakanlar kuruluna güveniyorum, sıkıntılı bir süreç geçirsek bile güçlü bir ekiple düzeleceğine inanıyorum. Şu anki durumda şirketlerin bu kadar ucuz olması vatana şirketlere ihanet değilse nedir? 1 ay önce 500 bin TL ye aldığınız araba 750 bin ise, bir hisse 14-11 TL arasında asansör yaparak 50 centte işlem görüyorsa sorgulanması gereken derin bir sorun var demektir.