E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsaları bekleyen iki pozitif senaryo---

Borsaları bekleyen iki pozitif senaryo

Borsaları bekleyen iki pozitif senaryo
26 Ocak 2023 - 14:31 borsagundem.com

Stratejistler, ABD borsalarında yükseliş öngörüyor. Tahminlerini temellendiren Fundstrat, 2023 yılının ABD hisse senetleri için bir geçiş yılı olacağını belirtiyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalardaki belirsizlik sürüyor. Birçok uzman son bir haftadır yaşanan toparlanmayı, borsalarda bir kırılma noktası yaşandığının işareti olarak görüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, piyasaların yönünü tayin etmek için tahminlerde bulunan uzmanlar, ABD borsalarında belirsizliğin artmasını, kritik bir eşikte olunmasına bağlıyor.

Ayı piyasası Ekim ayında dip yapmış olabilir

Financial Review’dan Timothy Moore’un haberine göre, S&P 500'ün 2022'den ‘çok daha iyi bir yıl’ geçireceğini tahmin eden yatırım danışmanlığı şirketi Fundstrat Global Teknik Stratejisti Mark Newton'a göre ABD hisse senetleri bir geçiş yılında bulunuyor. Newton, endeksin 2023 yılını 4500 puanda bitireceğini düşünüyor.

Newton, “Çoğu zayıflık, ikinci çeyrekteki keskin sonbahar rallilerinden ve yıl sonuna doğru gerçekleşen kademeli ralliden önce yoğunlaşıyor” diyor. Newton, endeksin seyrini dikkate alarak 2023 yılına dair yaptığı teknik analizde, “Piyasaların geçen Ekim ayında ayı piyasası diplerini görmüş olduğunu düşünmek giderek daha fazla anlamlı hale geliyor” diyor.

Hisse senetlerinin birçok kişinin beklediğinden daha iyi bir ilk yarı geçireceğini söyleyen Newton, yine de gerçek volatilitenin Mart-Mayıs ve/veya Ağustos-Ekim aylarında gerçekleşebileceğini söylüyor. Newton'un tahmini, yatırımcıların negatif karlılık revizyonları ihtimalinden kötü etkilenmekten ziyade düşen enflasyon tarafından cesaretlendirileceği beklentisine dayanıyor. Newton, “Enerjinin hakimiyeti bu yıl devam etmeli ve ek üretim gereçleri ve endüstriler sayesinde gücünün çoğunu ikinci yarıda gösterecek şekilde teknoloji sektörüyle birleştirilmeli” diyor.

Hisse senetlerinin birçok kişinin beklediğinden daha iyi bir ilk yarı geçireceğini söyleyen Newton, yine de gerçek volatilitenin Mart-Mayıs ve/veya Ağustos-Ekim aylarında gerçekleşebileceğini söylüyor.

İki pozitif senaryo

Newton'ın baz senaryosu ise şöyle: “Hisse senedi piyasaları, Mart ayının ortasına kadar olan ilk çeyrekte keskin bir şekilde yükselecek ve geri çekilmeler, yılı yüzde 15'lik bir artışla bitirmek için kademeli bir şekilde daha fazla kazanım elde etmeden önce kısa sürecek. Bu durumda, ABD doları ve Hazine getirilerinde baharın sonlarında hafif bir sıçrama beklenmesine rağmen bu kısa ömürlü olacak ve özkaynaklarda anlamlı bir zayıflık oluşmayacak. Enflasyon ise tüm yıl boyunca istikrarlı bir şekilde düşecek. ABD ekonomisi ise muhtemelen 2023 yılında bir resesyondan kaçınmayı başaracak. S&P 500 Endeksi’nde yıl sonu hedefi ise 4500 puan seviyesi olacak.”

Newton'un ikinci senaryosu ise daha mütevazı bir ralliye işaret ediyor: “Hisse senedi piyasaları Mart ve Haziran ayları arasında bocalayabilir ve ardından 2023 sonbaharında tekrar yıl sonuna doğru toparlanmadan önce, dalgalı bir yatay seyir izleyebilir.”

Newton ikinci senaryosuna şu şekilde devam ediyor: “Enerji emtialarındaki keskin yükselişle birlikte enflasyon, piyasalarda beklenenden daha uzun süre kalıyor. Ayrıca hem tahviller hem ABD Doları, 2023'te kısa bir süre için de olsa yeniden zirve yapıyor. Bu durumda, S&P 500'ün yine de yüzde 5-10 aralığında kazandırması muhtemel gözüküyor ancak rallinin doğrusal olması beklenmiyor.”

Farklı görüşler…

Newton, S&P 500'ün 13 Ekim gün içi dip seviyesinden 500 puandan fazla ralli yapmasına ve endeks bileşenlerinin yüzde 60'ından fazlasının 200 günlük hareketli ortalamalardan daha yüksek işlem görmesine dayanarak, ayı piyasasının zaten dibe vurduğunu savunuyor. Buna ek olarak, Newton, “Teknoloji, orta vadeli düşüş trendinden çıktığına dair kanıtlar gösteriyor ve bu durum, sektörün arayı kapatmasına yardımcı olacak gibi gözüküyor” diyor.

Ancak Newton, tüm stratejistlerin onunla aynı fikirde olmadığını da belirtiyor: “Geçen ay genel hissiyat kademeli olarak iyileşmesine rağmen, net ticari olmayan S&P vadeli pozisyonları negatif olmaya devam ediyor ve çoğu stratejistin 2023 hedefi canlılıktan yoksun gözüküyor. Konumlandırma çok defansif olmaya devam ediyor.”

Piyasalar yön arayışında

 

Küresel piyasalarda pozitif hava dağılıyor

 

Piyasalar resesyon tehdidini hafife mi alıyor?

 

Borsada pazar genişliyor, yükseliş olasılığı artıyor

 

Cramer’dan uyarı: Portföyünüzü çeşitlendirin

 

Borsalardaki ralli şüphe uyandırıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)