E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada pazar genişliyor, yükseliş olasılığı artıyor---

Borsada pazar genişliyor, yükseliş olasılığı artıyor

Borsada pazar genişliyor, yükseliş olasılığı artıyor
26 Ocak 2023 - 11:44 borsagundem.com

ABD borsaları belirsizliğin arttığı bir dönemi yaşıyor. Böyle dönemlerde uzmanlar, öngörülerinde teknik analiz verilerine daha fazla başvuruyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcıların en çok kullandığı enstrümanlardan biri olan teknik analize, özellikle genel ekonomik koşullar ve hisse senedi bilançoları büyük bir belirsizliği işaret ettiğinde başvuruluyor. Teknik analiz, geleceğe dair öngörülerde bulunurken bazı göstergeler kullanmanızı mümkün kılıyor. Bu göstergelerden ‘pazar genişliği’nin, genellikle alım yönlü bir sinyal verdiği kabul ediliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD borsalarında son zamanlarda yaşanan belirsizlik, yatırımcıların hareketsiz kalmayı tercih etmesine neden oluyor. 2022 yılını büyük kayıplarla kapatan S&P 500 Endeksi’nin özellikle yeni yılla birlikte toparlanmaya başlaması, stratejist ve ekonomistleri gelecek öngörülerinde birbirlerinden oldukça farklı noktalara sürüklüyor.

2021’den beri ilk kez

Schaeffers Research’ten Rocky White, S&P 500 Endeksi’nin olası hareketlerini incelerken ‘pazar genişliği’ göstergesine odaklanıyor. Göstergeye dair tarihsel verilere de başvuran White, endeks ve hisse senetleri için yükseliş öngörüyor.

S&P 500 Endeksi son birkaç aydır yükseliyor ancak yine de mevcut seviyesi, son 52 haftanın en düşük seviyesinden yüzde 15 yukarıda ve son 52 haftanın en yüksek seviyesinden yüzde 13 aşağıda seyrediyor. Bu da endeksin tam anlamıyla bir belirsizlik içinde olduğuna işaret ediyor.

Endeksin ve hisse senetlerinin yüzde kaçının 50 günlük ve 200 günlük hareketli ortalamalarının ne kadar üzerinde olduğu ve bu alanlarda ne kadar kaldığı, pazar genişliğini gösteriyor. S&P 500 Endeksi’ne ve hisse senetlerine bakıldığında bu genişliğin arttığı gözleniyor. Bu da daha fazla tekil Hisse senedinin yükselişe geçtiği anlamına geliyor.

200 günlük hareketli ortalamasının üzerindeki hisse senetlerinin 2021 yılından bu yana ilk kez yüzde 50'nin üzerine çıktığı görülüyor. Bu da pazar genişliğinin arttığı anlamına geliyor. Artan genişliğin ise genel anlamda piyasalar için iyi olduğu kabul ediliyor. Peki S&P 500'ün pazar genişliği geçmişte bu seviyelerin üzerine çıktığında endeks ve hisse senetleri nasıl performans gösteriyor?

Hisse senetlerinin yüzde 70’i

Veriler, S&P 500 Endeksi’ndeki hisse senetlerinin yüzde 70’den fazlasının 50 günlük hareketli ortalamalarının üzerinde olduğunu gösteriyor. Pazarın genişlediğini gösteren bu durum, daha çok sayıda hisse senedinin yükseliş eğiliminde olduğunu anlatıyor.

Geriye dönük 10 yıllık veriler incelendiğinde, pazar genişliğinin bugünkü seviyesine 21 kez geldiği görülüyor. Bu 21 örneğe yakından bakıldığında kısa vadeli getirilerde düşük performans gözleniyor. Ancak yüzde 70 seviyesinin üzerine çıkılmasından sonra geçen bir ayda, endeksin ortalama yüzde 0,54 kazanç sağlaması ve getirilerin yüzde 62’sinin pozitif olması dikkat çekiyor.

Ancak pazar genişliği göstergesinin asıl dikkat çekici yönü, sürenin uzamasıyla kendini gösteriyor. Buna göre, pazar genişliğinin yüzde 70’in üzerine çıkmasından sonra geçen 6 ayda, endeks yüzde 7 oranında yatırımcıların yüzünü güldürürken, hisse senetlerinin neredeyse yüzde 90’ının pozitif seyretmesi dikkat çekiyor.

Geri dönüş zorlaşıyor

S&P 500'ün 200 günlük hareketli ortalamasının üzerindeki hisse yüzdesinin en az bir aydır ilk kez yüzde 50'nin üzerine çıktığı örneklere bakıldığında da uzun vadede getirilerin yüksek olduğu görülüyor.

Yüzdenin uzun bir süre boyunca yüzde 50'nin altına düşmesi, pek sık rastlanmayan bir durum olarak karşımıza çıkıyor ve bu durumla son 10 yılda sadece 5 kez karşılaşılıyor. Bu da, hisse senetlerinin yüzde 50’sinden fazlasının 200 günlük hareketli ortalamalarının üzerine çıkmasının, geri dönüşü bir o kadar zorlaştırdığı anlamına geliyor.

200 günlük hareketli ortalamalar bakımından bakıldığında bu durumun yine çok kısa vadede yatırımcılar için olumlu sonuç vermediği görülüyor. Bununla birlikte, uzun vadeli getirilerin ise oldukça yüksek olduğu gözleniyor. Buna göre, sinyalden altı ay sonra, endeksin ortalama yüzde 9,7 oranında yükseldiği görülüyor.

O gösterge borsadaki büyük satışları engelliyor

 

Cramer’dan uyarı: Portföyünüzü çeşitlendirin

 

Borsalardaki ralli şüphe uyandırıyor

 

Piyasalar yön arayışında

 

Piyasalar resesyon tehdidini hafife mi alıyor?

 

Piyasa hissiyatı değişiyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Oktay30 Ocak 2023 16:40

    Hamile kaldı doğum bence hiç iyi geçmiyecek ara tüyolar olacak şansa tutabilirsiniz tutmazsanız şükürle doyulacak

  • Yorum26 Ocak 2023 17:51

    Kimse inanmasın destek direnç tutmuyor kriz satışı bunlar duraksamaya giriyor ekonomi

  • Uğur26 Ocak 2023 12:04

    Demekki borsa düşecek. Bankaları satın

  • Yorum 26 Ocak 2023 15:23

    Satan satıyor, alan alıyor. Kim doğruyu yapıyor? İt izi at izine karışmış. İktidara güveni bitirerek kaçmaya çalışıyor olabilirler mi?Bu kadar güç ve yetki verirsen geride kalanın canı çıksın gibi düşünebilirler. Borsaların doğasında düşmekte çıkmakta olsa güçlü olanın kazandığı sistemi doğru ve hakkaniyetli bulmuyorum.Ama ben her zaman devletin varlığına ve gücüne inanıyorum. Hiçbir zamanda korkmadım. 15Temmuzda da satmadım şimdide satmıyorum. İçimizdeki hainlere yedirecek bir kuruşum yok. Ölümlü hayatta kimse kimsenin nasibini yiyemez. Kime ne nasip olacağınıda kimse bilemez. Ama bıktırıcı ve bencilce hareketler olduğunu düşünüyorum. Belki daha kötüsünüde yapabilirler. Allah fırsatçılara fırsat vermesin. Herkesin kandili kutlu olsun.