E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKüresel piyasalarda pozitif hava dağılıyor---

Küresel piyasalarda pozitif hava dağılıyor

Küresel piyasalarda pozitif hava dağılıyor
26 Ocak 2023 - 08:14 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.

Küresel borsalarda 2023 yılı başından beri devam eden pozitif hava yavaş yavaş dağılmaya başlıyor. ABD tarafında bilanço sezonuna ilişkin açıklanan veriler, yatırımcıların ABD şirketlerine olan güvensizliklerini ve resesyon korkularını körüklüyor. Elbette ki şirket kazançları piyasalar açısından oldukça önemli, fakat piyasanın asıl odaklandığı şey Fed’in faiz oranı-enflasyon hikayesi. Önümüzdeki hafta yapılacak olan toplantıda Fed’in faiz artışı konusunda yumuşak davranacağı söylemleri nedeniyle dolar endeksi zayıflamaya devam ederken bugün açıklanacak olan ABD GSYH rakamı önemini koruyor. Piyasalar, önceki çeyrekte %3,2 büyüyen GSYH rakamının bu kez %2,6 oranında artış göstereceği beklentisinde. GSYH rakamının beklenenden daha iyi gelmesi halinde büyüme ile ilgili endişeler yerini iyimserliğe bırakabilir. Fakat açıklanacak olan GSYH verisi belki de gelecek haftaki para politikası toplantısının rotasını etkileyebilecek sürprizler yapabilir.

Euro bölgesinde ise ekonomik görünümün iyileştiğine dair sinyaller, ECB’nin şahin söylemleriyle birlikte daha fazla faiz artırımını ilişkin endişeleri beslerken Avrupa borsalarında zayıflamaya neden oldu.

Asya piyasalarında ise Avustralya’nın tatil olması ve Çin de dahil olmak üzere Asya’nın bazı bölgelerinin Yeni Yıl tatili nedeniyle kapalı olmasından zayıf seyir sürüyor. Asya piyasaları sabah saatleri itibariyle, Hong Kong borsalarının üç günlük Yeni Yıl Tatili’nin ardından yeniden açılmasıyla yedi ayın yeni zirvesine yükseldi.

MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse endeksi %0,56 artışla 555,81 oldu. Hong Kong’un Hang Seng endeksi  %1,6 yükseliş kaydetti. Japon Nikkei endeksinde  %0,25 sınırlı değer artışı yaşandı.

Brent tarafında ise ABD ham petrol stoklarının beklenenden az artması ve zayıflayan doların etkisi ile birlikte petrolün daha ucuz hale getirmesiyle dünü yükseliş ile kapatan brent petrol, sabah saatleri itibariyle Asya piyasalarında yatay seyir izliyor. Brent ham petrol vadeli işlemleri 86.24 dolara yükselirken, ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrol vadeli işlemleri 30 sent artışla 80.45 dolara ulaştı. Petrolün daha yüksek hareket etmesini engelleyen bir faktör, yavaşlayan küresel ekonominin yakıt talebini engellemesi endişesiydi.

Bugünün gündemi hem yurtiçinde hem de yurt dışında önemini koruyorken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) “Enflasyon Raporu” ve Para Politikası Kurulu(PPK) toplantı özeti, yurt içinin en önemli ekonomi gündemi olarak takvimde yer alıyor. Yurt dışında ise piyasalar ABD’den gelecek GSYH rakamlarına odaklanacaklar.

Borsada alıcılı başlangıç bekleniyor

 

Günün önemli şirket haberleri 26/01/2023

 

Merkez Bankası'ndan 'yurt dışı kaynaklı döviz' kararı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)