E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda yönü bireysel yatırımcılar belirliyor---

Borsalarda yönü bireysel yatırımcılar belirliyor

Borsalarda yönü bireysel yatırımcılar belirliyor
06 Temmuz 2021 - 11:08 borsagundem.com

Bireysel yatırımcılar haziran ayında ABD borsalarında 27,9 milyar dolarlık alım yaptı. Borsalarda devam eden volatilite ise bireysel yatırımcıların ilgisini canlı tutuyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bireysel yatırımcılar, sosyal medya platformları üzerinden organize olan yatırımcıların yükselttiği hisseler ve kripto paralarda düşüş görülmesine rağmen borsalara akın etmeye devam ediyor. Haziran ayında bireysel yatırımcılar yaklaşık 28 milyar dolar değerinde hisse ve borsa yatırım fonu alımı gerçekleştirdi. Vanda Research tarafından sağlanan verilere göre bu rakam 2014 yılından bu yana en yüksek rakam oldu.

Bu miktar ocak ayında sosyal medya yatırım çılgınlığının ilk ortaya çıktığı dönemin de üzerinde gerçekleşti. Bireysel yatırımcıların aktivitesi piyasalarda kalıcı etki gösteriyor. Ancak korona virüs pandemisiyle birlikte ortaya çıkan ilk dalga amatör yatırımcıların, ekonominin yeniden açılmasıyla geri çekileceği düşünülüyordu. Bunun yerine bireysel yatırımcıların sayısı giderek artıyor.

JPMorgan’a göre yılın ilk yarısında 10 milyonun üzerinde yeni borsa hesabı açıldı. Bu rakam ise 2020 yılının tamamında açılan toplam hesap sayısına yakın. Bireysel yatırımcıların borsalara olan ilgisinin aksine profesyonel para yöneticileri piyasalardaki görünüm konusunda giderek daha fazla endişe duyuyor. Piyasalar yüzeyde sakin görünürken, bireysel hisselerde volatilite yükseliyor.

ABD’nin ölçüt niteliğindeki endeksi S&P 500 geçtiğimiz haftayı %1,7 yükselişle kapatarak yılın 36. rekorunu kırdı. Yine de birçok uzman gelecekte enflasyon ve yüksek değerlemelerin yarattığı endişeler nedeniyle getiri elde etmenin zorlaşacağına inanıyor. Bu hafta yatırımcılar ABD Merkez Bankası’nın (FED) haziran ayında gerçekleşen toplantısının notlarını izleyecek ve merkez bankasının faiz oranlarında artırıma ne zaman gideceği konusunda ipuçlarını takip edecek.

Wall Street Journal’ın haberine göre volatilite ise yaz aylarında toplam işlem hacminin azalmasıyla birlikte yüksek ihtimalle yüksek seyretmeye devam edecek. Birçok bireysel yatırımcı piyasalarda geri çekilme ihtimaline karşın iyimser. Reddit üzerinden organize olan bireysel yatırımcıların alımlarıyla rekor yükselişler gösteren AMC Entertainment hisseleri zirve noktasının ardından %28 düşüş gösterdi.

Bireysel yatırımcıların favori kripto parası Dogecoin de mayıs ayındaki rekor seviyeden %67 geriledi. Bununla birlikte en  ünlü sosyal medya gözdelerinden GameStop yılın ilk dönemlerinde 483 dolara yükselmesinin ardından 200 dolar seviyesinde kaldı.

Bireysel yatırımcılar ise “dipten alım” stratejisini izleme konusunda kararlı. 18 Haziran tarihinde bireysel yatırımcılar, son iki yılda tüm işlem günlerini geride bırakarak, bir gün içinde 2 milyar doların üzerinde hisse alımı gerçekleştirdi. Bu tarihte ABD’nin önde gelen üç endeksi %1’in üzerinde düşüşler gösterdi. Sundial Capital Research Başkanı Jason Goepfert, “insanlar hala çok iyimser” dedi. Goepfert bireysel yatırımcıların neredeyse %70’inin önümüzdeki üç ayda ABD hisselerinin yükselmeye devam edeceğini düşündüğünü söyledi.

Bununla birlikte profesyonel yatırımcıların yalnızca %44’ü aynı dönemde hisselerde ralli bekliyor. Bireysel yatırımcıların iyimserliği sona ermemiş olsa da küçük yatırımcılar yön değiştiriyor. Geçtiğimiz yılın büyük bir bölümünde bu yatırımcılar bazı sektörlere yönelme eğilimindeydi. Örneğin yatırımcılar 2020 yılının son dönemlerinde elektrikli araç üreticilerine ilgi gösteriyordu.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre şubat ayında ise kenevir hisseleri dikkat çekti. Bahar aylarında sosyal medya hisselerinin geride kalmasıyla birlikte yatırımcılar kripto paralara geçiş yaptı.

Şimdilerde ise bireysel yatırımcılar hisse piyasalarının daha geniş alanlarına yöneliyor. Vanda Research’ün verilerine göre geçtiğimiz hafta en çok hisse satışı yapılan alanlar arasında yarı iletken çip üreticileri ve cruise turu şirketi yer aldı. Haziran ayının ikinci yarısında satın alımlar enerji, hammadde, finans ve sanayi sektörlerine yöneldi. Seyahat hisseleri de son dönemde bireysel yatırımcıların odağında. Vanda Research Küresel Makro Stratejisti Viraj Patel, “bireysel yatırımcılar söz konusu olduğunda tek bir tema bulunmuyor.

Bu durum ise yılın ilk döneminde birkaç hisseyi takip eden bireysel yatırımcıların sürü benzeri davranışına kıyasla sıra dışı” dedi. Ancak değişmeyen bir şey varsa, bireysel yatırımcılar büyük fiyat dalgalanmaları gösterme potansiyeli olan şirketlere yöneliyor.

Borsada risk iştahı korunacak mı?

 

Fed öncesi altın yükseliyor, borsalar izliyor

 

Para, liman değiştiriyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)