E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda kurallar değişiyor!---

Borsalarda kurallar değişiyor!

Borsalarda kurallar değişiyor!
11 Aralık 2013 - 08:09 borsagundem.com

ABD borsalarına daha korumacı düzenlemeler getirecek Volcker Kuralı ABD’li beş finansal otorite tarafından onaylandı

Wall Street’in kâbusu gerçek olmak üzere. ABD’li beş finansal otorite Volcker Kuralı’nı onayladı.

VOLCKER KURALI NEDİR?
Adını Fed’in eski başkanlarından Paul Volcker'dan alan kural bankaların al-sat işlemlerinde daha korumacı bir tutum sergilemeyi şart koşuyor.

İSPAT ŞARTI

Volcker Kuralı, bankaların al-sat işlemlerinde spekülatif kâr değil, işlemlerin piyasa riskine karşı korundukları veya müşteriler adına yapıldıklarına dair ispatı şart koşuyor. Kural aynı zamanda bankaların kendi paralarıyla finans piyasalarında işlem yapmalarını da yasaklıyor. Bankalar işlemler için müşterilerinden onay gelmesini beklemek durumunda. Bankaların işlemlerde de müşterilerini koruduklarını ispat etmeleri şartı söz konusu. ,

LİKİDİTE AZALACAK

Uzmanlar yeni kuralların devreye girmesiyle piyasalardaki likiditenin azalacağına işaret ediyor.

ZARAR ETME VE ETTİRME RİSKİ AZALACAK

Volcker Kuralı’na göre bankalar yapılan al-sat işlemlerini kontrol altında tutacak bir sistem geliştirmek zorunda. Bu şekilde yetkisiz işlem ve dolayısıyla zarar etme ve ettirme riski neredeyse sıfıra inecek. Geçen yıl ABD’nin en büyük bankası JPMorgan Chase, Londra Balinası adı verilen yetkisiz bir sat emri yüzünden dolayı 6,2 milyar dolarlık zarar etmişti.

BERNANKE: RİSK ALIMINI SINIRLAYACAK

Yeni yılda görevini bırakacak olan Fed Başkanı Ben Bernanke, Volcker kuralının aşırı risk alımını sınırlayacağını belirtti. Bernanke, kuralın tam olarak uygulamaya girmesinin arzu edilenden daha uzun sürebileceğini bildirdi. Kurala uyum süreci Temmuz 2014'ten 1 yıl ötelendi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)