E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda halka arz balonunu gösteren 6 işaret---

Borsalarda halka arz balonunu gösteren 6 işaret

Borsalarda halka arz balonunu gösteren 6 işaret
15 Temmuz 2021 - 10:50 borsagundem.com

ABD borsalarında halka arzlar rekor kırmaya devam ediyor. 2000 yılındaki teknoloji balonundan bu yana iki çeyrek üst üste rekor sermaye birikimi görülen halka arz piyasası bir sonraki satış dalgasının sebebi olabilir


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street çevrelerinde birçok para yönetici piyasalardaki durumun 1999 yılına benzer bir biçimde hareket ettiği konusunda uyarıyor. Söz konusu tarih küresel borsalarda teknoloji hisseleri liderliğinde oluşan bir balon piyasası ardından gelen piyasa çöküşünü ifade ediyor.

MarketWatch yazarı Michael Brush’ın ifadelerine göre bu para yöneticileri ciddiye alınması gereken bir uyarıda bulunuyor olabilir. Zira Brush’a göre borsalardaki halka arz piyasası şimdiden borsalarda ciddi bir düzeltmeyi öngören bir balon piyasasını işaret ediyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre borsa yazarı halka arz pazarındaki altı endişe verici işarete dikkat çekiyor:

Ticaret hacmi kaygı veriyor

ABD’de ikinci çeyrek halka arz gelirleri, 1999'un dördüncü çeyreğinden bu yana elde edilen en büyük gelirdi. Mart 2000’de başlayan etkilerini daha sonra tüm piyasada hissettiren teknoloji hisselerindeki satış dalgası bir yatırımcı neslinin büyük yaralar almasına sebep olmuştu.

Yatırım şirketi Renaissance Capital’ın verilerine göre ABD’de bu yılın ikinci çeyreğinde 115 halka arzda 40,7 milyar dolar biriktirildi. İkinci çeyrekteki bu tablo yılın ilk üç ayında 100 halka arz üzerinden 39,1 milyar doların biriktiği hareketli bir dönemi takip etti. Her iki çeyrekte de halka arzlar, 46,5 milyar doların biriktiği 1999'un dördüncü çeyreğinden bu yana en büyük sermaye birikim miktarını ifade ediyor.

Enflasyona göre ayarlanmış 2021 rakamları ise 1999'un dördüncü çeyreğine göre daha düşük. Ama Brush’a göre bu yatırımcıların “paçayı kurtarması” için yeterli değil. Yukarıdaki 2021 halka arz rakamları, özel amaçlı satın alma şirketleri tarafından birinci ve ikinci çeyreklerde toplanan sırasıyla 87 milyar dolar ve 12,2 milyar dolar birikimi hariç tutmaktadır.

Borsa yazarına göre halka arz hacmindeki bu artış basit bir nedenden dolayı rahatsız edicidir. Yatırım bankacıları ve şirketler hisse senedi satmak için en uygun zamanın piyasaların yükseldiği dönemler olduğunu biliyorlar. Brush, “Şirketler kendileri için halka arza giriyorlar, bizim için değil. Bu durum bize şirketlerin yüksekten satış yapıyor olabileceklerini söylüyor olabilir” dedi.

Teknoloji yine lider sektör

Halka arz piyasasında tıpkı 1999’da olduğu gibi teknoloji hisseleri tekrar liderliği ele aldı. Renaissence Capital verilerine göre teknoloji sektör ikinci çeyrek halka arz gelirlerinin büyük çoğunluğunu topladı. Yatırım şirketi 42 teknoloji halka arzının yirmi yılın en yoğun teknoloji halka arzı olduğunu belirtiyor.

Söz konusu halka arzların içerisinde çeyreğin en büyük halka arzı olan ve Çin hükümetinin tedbirleri nedeniyle önemli bir darbe alan Çinli internet üzerinden araç çağırma uygulaması şirketi Didi Global da bulunuyor.

Halka arz trendinin devam etmesi bekleniyor

Renaissence Capital, halka arz için sırada bekleyen bol miktarda şirketin üçüncü çeyreği beklediğini belirtiyor. Teknoloji şirketlerinin lider olduğu yüzden fazla şirket halka arz için sırada bekliyor.

İlk gün kazançlarındaki balon getiriler

İkinci çeyrekte halka arzların ilk günü elde edilen ortalama gelir %42 civarındaydı. Borsa yazarı bu oranın daha önceki dört çeyrekte görülen %31-37 aralığının çok üzerinde olduğuna dikkat çekiyor.

Rekor yüksekliklerdeki hisse değerleri

Renaissance Capital’In Halka Arz Analisti Avery Spears, genellikle teknoloji şirketlerinin halka arzında işletme değerlerinin satışlara oranının 10 kat seviyesinde olduğunu belirtiyor. Ancak analiste göre şimdilerde bu oran 20-30 kat aralığında gerçekleşiyor. Spears örnek olarak siber güvenlik şirketi SentinelOne’ın halka arzı sırasında işletme değeri-satış oranının 81 kat seviyesine ulaşmasını gösteriyor.

Perakende yatırımcı akını

Perakende yatırımcılar halka arz ticaretinin önemli katılımcılarından sayılır. Zira halka arzların ilk ticaret gününde genellikle ticaret hacmini olağanüstü seviyelere çıkarırlar. Spears perakende yatırımcılarla ilgili olarak, İkinci çeyrekte bol miktarda düşük ölçekli küçük yatırım anlaşması vardı. Hisseleri %100’ün üzerinde artıran ve hatta bir örnekte %1000’in üzerine çıkan çılgınca miktarda küçük yatırımcı anlaşması görüldü” ifadelerine yer verdi.

Organizasyon şirketi Pop Culture Group halka arzının ilk gününde %400’ün üzerinde yükseldi. Gayrimenkul şirketi E-Home Household Service ise ilk ticaret gününde %1.100 artış gösterdi. İki hisse de daha sonraki işlem günlerinde düşüşe geçti. Spears konuyla alakalı olarak, “Bu durum perakende yatırımcıların borsadaki varlığını gösteriyor” dedi.

MarketWatch yazarı Michael Brush bu noktada halka arz balonunu borsalarda büyük satış dalgalarını işaret ettiği tek örneğin 2000 yılındaki teknoloji balonu olmadığını hatırlatıyor. Brush 2015’in ortasından 2016’nın başına kadar olan ABD borsalarındaki satış dalgasında ve 2018’in ikinci yarısındaki satışlarda da halka arz anlaşması hacimlerinin ortalamanın üzerinde olduğunu belirtiyor.

Borsa balonlarının 3 olumlu sonucu

 

Çinli teknoloji girişiminin halka arzı ertelendi

 

TikTok halka arzı ertelendi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)