E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHisse senetlerine yatırım bu koşullarda büyük risk---

Hisse senetlerine yatırım bu koşullarda büyük risk

Hisse senetlerine yatırım bu koşullarda büyük risk
02 Mart 2023 - 11:18 borsagundem.com

Wall Street stratejistleri, hisse senetlerinde risk/ödül oranının 2008’den bu yana görülen en kötü seviyede olduğu konusunda uyarıyor. Peki hangi alanlara yatırım yapmalı?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında belirsizlik giderek şiddetleniyor. Veriler de bunu söylüyor. Uzmanlar, hisse senetlerinde risk/ödül oranının 2008 Finans Krizi’nden bu yana görülen en düşük seviyede olduğu konusunda uyarıda bulunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, uzmanlar yine de yatırım yapılacak alanlar olduğunun altını çiziyor. Hisse senetlerine büyük bir geri çekilme bekleyen stratejistlerin büyük çoğunluğu tahvil piyasalarında kalmayı tercih ederken, başka alanlara odaklanan uzmanlar da bulunuyor.

Yok yere risk almak mantıksız

Insider’dan William Edwards’ın haberine göre, üst düzey Wall Street stratejistleri ve para yöneticileri, hisse senetleri için risk-ödül oranının 2008 krizinden bu yana görülen en kötü seviyede olduğu konusunda yatırımcıları uyarıyor. S&P 500 için daha fazla düşüş bekleyen uzmanlar yine de yatırım yapılacak alanlar olduğunun altını çiziyor.

Hisse senetlerinin ne kadar çok değerli ya da düşük değerli olduğuna karar vermenin bir yolu da, öngörülen gelecekteki getirileri risksiz tahvillerin sunduğu getirilerle karşılaştırmak oluyor. Hisse senedi değerlemeleri mutlak anlamda daha düşük olsa bile, risksiz Hazine tahvillerinin getirileri S&P 500’ün beklenen getirileriyle karşılaştırılabilirse, yatırımlarınız bir mantığa oturuyor. Başka bir deyişle, hisse senetleri için risk-ödül oranının veya öz sermaye risk priminin mantıklı olması gerekiyor. Aksi takdirde hisse senetlerine yatırım yapmak yok yere risk almak anlamına geliyor.

Endeks uzun süredir çok pahalı

Son birkaç haftadır, Wall Street'teki stratejistler ve para yöneticileri, S&P 500’e yatırım yapmanın şu anda almaya değer bir risk olmadığı konusunda uyarıda bulunuyor.

Araştırma şirketi Sevens Report’un kurucusu Tom Essaye, “Hisse senetleri haftaya 2022'nin başlarında ulaşılan tüm zamanların en yüksek seviyelerinin kabaca yüzde 15 altında başlasa da, varlıklar arası analiz yapılırken S&P 500’ün hiç de ucuz olmadığı gözüküyor” diyor. Essaye, “Aslında, S&P 500 Endeksi şu anda tahvil piyasalarına göre son 16 yılda olduğu kadar pahalı seyrediyor” şeklinde konuşuyor.

Risk primi yüzde 3,5’tan yüzde 1,67’ye geriledi

Morgan Stanley Wealth Management Baş Yatırım Yetkilisi Lisa Shalett'e göre, S&P 500'ün hisse senedi risk primi son 20 yılda ortalama yüzde 3-3,5 bandında seyrediyor. Shalett, bu oranın şu an yüzde 1.67 olduğunun altını çiziyor.

Shalett’ın meslektaşı ve Morgan Stanley ABD Baş Hisse Senedi Stratejisti Mike Wilson da hisse senetlerinin 'ölüm bölgesi'nde olduğunu söylüyor. Wilson, yayınladığı notta, “Mevcut ortamın, ayı piyasası başladığından beri tanık olduğumuz en riskli ortamlardan biri olduğuna dair belki de en güçlü kanıt, Hisse Riski Primimizin (Equity Risk Premium - ERP) son okumasından geliyor” diyor ve ekliyor: “ERP'nin geçen hafta sadece 155 baz puana ulaşmasıyla birlikte, risklerin şu anda aşırı düzeyde olduğuna ve bunu akla gelebilecek herhangi bir anlatıyla gerekçelendirmenin neredeyse imkansız olduğuna inanıyoruz.”

Societe Generale Stratejisti Albert Edwards da Wilson’un tarafında yer alıyor. Edwards yatırımcılarıyla paylaştığı notta “Michael Wilson'ın haklı olduğunu düşünüyorum. ABD borsalarında hisse senedi değerlemeleri bulutların üzerine çıkarak ‘ölüm bölgesi'nin ince ve tehlikeli atmosferine ulaştı” diyor.

Yatırım için makul alanlar

Hisse senetlerindeki cansız ve riskli görünüme rağmen, stratejistler hala çok sayıda yatırım fırsatı olduğunun altını çiziyor. Essaye için en iyi hamle şu anda Hazine piyasalarında olmak. Essaye, “Geçen haftaki araştırmamız, bir resesyon durumunda S&P 500 Endeksi’nde en azından Ekim ayı dip seviyelerinin yeniden test edilebileceğini gösteriyor. Bu yüksek olasılığı göz önünde bulundurduğumuzda Hazine tahvillerine yatırım sağlam bir oyun olarak görülmelidir; özellikle de sermayesini korumaya öncelik veren ve riskten kaçınan müşteriler için” şeklinde konuşuyor.

Shalett da, yatırımcıların ‘sabırlı' kalmaları ve 'getiri ve gelir’ aramaları gerektiğini söyleyerek tahvilleri işaret ediyor.

Bu arada Wilson, ‘operasyonel verimliliğin' hisse senetleri için ‘belirleyici faktör’ olduğunu söylüyor. Ayrıca, ‘defansif hisse senetleri’nin Mart ayına kadar 'göreceli olarak yeniden getiri sağlamaya başlaması gerektiğini' not düşüyor. Defansif Hisse senetleri ekonomik gerilemelere karşı bağışıklı olma eğiliminde oluyor.

Bu hafta ABD borsalarındaki düşük risk-ödül oranı konusunda uyarıda bulunan bir başka isim de UBS Global Wealth Management CIO'su Mark Haefele.

ABD piyasasındaki birkaç faktörün yanı sıra bir dizi denizaşırı hisse senedini sevdiğini söyleyen Haefele, “Enflasyonda, Avrupa'nın enerji anlamında iyileşen konumunda ve Çin'in yeniden açılmasında, halihazırda görmeye başladığımız bazı dalgalanmalardan yararlanabilecek piyasa alanlarına odaklanıyoruz. Bu bizi, gelişmekte olan pazarlara ve Almanya ve Avrupa’daki tüketim merkezli hisse senetlerini tercih etmeye yöneltiyor. Defansif Hisse senetleri içinde, bu ay derecesini düşürdüğümüz sağlık hizmetleri yerine temel tüketici ürünlerini tercih ediyoruz. Son olarak, ABD pazarı yerine İngiltere ve enerji ve piyasalarına odaklanarak büyüme yerine değer ve kaliteli geliri tercih etmeye devam ediyoruz” diyor.

"Ralli boğa tuzağı, düşüş Mart ayında"

 

2023 rallisi sallantıda! Yatırımcıları neler bekliyor?

 

"Borsalar yıl ortasına kadar dip seviyeleri test edebilir"

 

Küresel piyasalarda risk algısı yüksek

 

Bu gösterge ayı piyasasının sona erdiğine işaret ediyor

 

Küresel tahvil piyasası karıştı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ HAYDAR YILDIRIM02 Mart 2023 11:48

    Ama bizim aracı kurumlar sizin gibi düşünmüyor hisse senetleri kelepir denilmektedir.