E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar için zor karar---

Yatırımcılar için zor karar

Yatırımcılar için zor karar
02 Mart 2023 - 11:41 borsagundem.com

Mart ayının başlangıcıyla birlikte küresel yatırımcılar da ikiye bölündü. Bir grup ‘kâr satışı’ derken diğerleri ise ‘borsada kalalım’ görüşünde

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2023’ün başlarında ortaya çıkan borsa rallisi geçen ay geriledi. Şimdiyse yatırımcılar mart ayında borsalardan çekilmenin mi yoksa yeni pozisyon oluşturmanın mı daha doğru olacağı sorusuyla mücadele ediyor.

MarketWatch’un haberine göre geçtiğimiz yıl ABD borsalarındaki amansız düşüşleri de göz önünde bulunduran yatırımcılar için bu çok daha acil bir sorun. Borsa araştırmaları firması DataTrek’in Kurucusu Nicholas Colas geçen yıl keskin ancak kısa ömürlü ayı piyasası rallilerinin yerini yeni satış dalgalarına bıraktığını hatırlatıyor:

“Başka bir deyişle, çok zor bir 2022'den sonra, hisse senetlerinin ve tahvillerin yılın başından bu yana olan getirilerini 1. çeyreğin sonuna kadar tutabileceğini kabul etmek istemiyoruz. Geçen yıl bize bir şey öğrettiyse o da hasat dönemlerinin kısa olabileceği ve çok uzun süre beklemek ve mahsullerin başarısız olduğunu görmek yerine sahip olduğumuz her şeyi bir araya toplamanın daha iyi olduğudur.”

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ocak ayındaki etkileyici bir rallinin ardından, S&P 500 Endeksi şubat ayında %2,6 düştü. Endeksin yıl başından bu yana olan getirisi ise %3,4’le sınırlandı. Dow Jones Endeksi ise geçen ay %4,2 düştü. Endeks 2023 yılı itibariyle %1,5 oranında düşüş gösteriyor. Nasdaq Bileşik Endeksi ise şubat ayında %1,1 geriledi. Teknoloji ağırlıklı endeks yılbaşından bu yana %9,5 yükseldi.

Hisse senetleri mart ayının ilk işlem gününü de düşüşle bitirdi. Dow Jones Endeksi 5 puanlık oldukça sınırlı bir düşüş gösterirken S&P 500 ve Nasdaq endeksleri ise sırasıyla %0,5 ve %0,7 geriledi.

Yap ya da yık

Colas aralık ayındaki vergi kaybı satışlarının ardından piyasalarda görülen sıçramada ‘ocak etkisinin’ güçlü olduğunu belirtiyor. Ancak borsa uzmanı bu trendin şubat ayında takip edilmediğine de dikkat çekti: “Mart ayı yatırımcı duyarlılığını geliştirebilir veya yıkabilir.”

Analistler ve yatırımcılar şubat ayındaki gerilemeyi büyük ölçüde, beklenenden daha sıcak gelen işgücü piyasası ve ocak ayı enflasyonu verilerine ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) bu verilerden sonra kilit faiz oranını ne kadar yükselteceğine dair beklentilerdeki önemli bir değişime bağlıyorlar.

Para piyasası yatırımcıları şubat ayına FED’in faiz oranlarını %5’in üzerine çıkarma öngörülerinden şüphe ederek girmişti. Yatırımcılar yıl sonuna kadar faiz indirimlerinin gerçekleşeceğini dahi fiyatlandırmıştı. Ancak ay sonu itibariyle FED’in faiz oranlarına ilişkin vadeli piyasa beklentileri %5,25 ila %5,5 aralığına yükselerek zirveye ulaştı.

Mevsimsel faktörler

Analistler mevsimsel faktörlerin de şubat ayının ikinci yarısında hissedildiğini ve hisse senetleri için olumsuz etki yarattığını belirtiyor. Mevsimsel faktörler mart ayı itibariyle ise yatırımcıların lehine dönüyor.

CFRA Baş Yatırım Stratejisti Sam Stovall, “Tıpkı şubat ayında S&P 500'ün fiyat hareketlerinin sinir bozucu olduğunu tekrar kanıtlaması gibi mart ayındaki piyasa hareketleri de genellikle daha cesaret verici olmuştur. Mart ayında hisse senetleri 1945’ten bu yana %64 ihtimalle fiyat artışı gösterdi ve sadece en yüksek beşinci ortalama getiriyi değil aynı zamanda en düşük beşinci volatiliteyi oluşturan ay oldu” ifadelerine yer verdi.

ABD’deki başkanlık döngüsünün üçüncü yılında olduklarını da hatırlatan Stovall S&P 500’ün bu dönemde daha iyi performans gösterdiğini ve %74’lük ihtimalle ayı pozitif bitirdiğini söyledi.

Stovall, “Yatırımcıların bu ay yaklaşan enflasyon, istihdam ve perakende satış raporlarının beklenenden daha sıcak gelebileceği yönündeki endişelerine rağmen, bu endişenin çoğunun hisse senedi fiyatlarına yansımış olabileceğini düşünüyoruz” dedi.

Kaçınılmaz sersemleme

Carson Group’un Baş Borsa Stratejisti Ryan Detrick şubat ayındaki geri çekilmenin sadece yeni yıla güçlü bir başlangıç yapılmasıyla ortaya çıkmadığını aynı zamanda ekim ayı diplerinden güçlü bir yükselişin gerçekleştiğini hatırlatıyor:

“Ekim ayının en düşük seviyelerinden şubat ayının ortasına kadar yaklaşık %17'lik bir ralli yaptıktan sonra bu tür bir sersemleme veya hazımsızlık mantıklı geliyor. İyi haber şu ki, bu zayıflığın daha uzun sürmesini beklemiyoruz. Mart ve Nisan ayları tarihsel olarak yılın en güçlü aylarından ikisidir. Üstelik bu iki ay seçim öncesi yıllarda daha da iyi performanslar gösterildi.”

Colas, yatırımcıların ABD ekonomisinin ve küresel ekonominin yeniden hızlanması ihtimaliyle mücadele ettiğine dikkat çekti. Zira faiz artırımlarının ekonomide yavaşlamaya neden olduğuna dair henüz çok az kanıt bulunması enflasyonun kalıcı olduğuna dair beklentileri de artırıyor.

Kâr satışı için 3 sebep

Colas yatırımcıların kâr satışı yapmak için üç sebebi olduğunu ve hisse senetlerini tutmak için de aynı derecede iyi üç sebebi bulunduğunu söyledi.

Hisse senetlerinde satışa geçmek için en önemli sebep 22 Mart’taki FED toplantısı. Bu toplantı diğer para politikası toplantıların da önemli bir niteliğe sahip. Zira FED yöneticileri 2023’ün sonunda faizlerin nerede olacağı da dahil olmak üzere bir dizi ekonomi öngörüsü yayınlayacak. Colas geçen yıl FED toplantısı öncesinde ve sonrasında borsaların günlerce devam eden düşüşlerle boğuştuğunu hatırlatarak hisse senetlerinden kaçmanın sürpriz olmaması gerektiğini söyledi.

Borsa uzmanı satışa geçmek için diğer nedenler olarak şubat ayında beklentileri aşan ekonomik verilerin bu ay da yüksek gelmesinin muhtemel olmasını ve kurumsal bilanço beklentilerinin düşmesini gösterdi.

Hisse senetlerinde kalmak için 3 sebep

Colas’ın borsalardan ayrılmamak için gösterdiği nedenlerse şubat ayı ekonomik verilerinin ocak ayından daha zayıf olma ihtimali yer alıyor. Bu aynı zamanda şahin bir FED’e ilişkin korkuları hafifletebilir ve faiz artışı beklentilerini sınırlayabilir.

İlk çeyrek kurumsal bilanço tahminlerindeki agresif kesintiler, nisan ayı başlarından itibaren bilançolarını bildirmeye başlayacak şirketler için yükselişin yolunu açabilir. Bu da mart ayında hisse senetlerinin sabit kalmasına yardımcı olabilir ve hatta bir miktar destek rüzgarı sağlayabilir.

Üçüncüsü, S&P 500'ün önümüzdeki 30 gün boyunca volatilite beklentisini ölçen Cboe Volatilite Endeksi VIX salı gününü 21'de bitirdi. Uzun vadeli ortalaması olan 20 olan endeksin bu seviyede kalması Colas’a göre piyasaların şubat ayının başlarında olduğu kadar kayıtsız olmadığını gösteriyor. Borsa uzmanı şubat ayı başında endeksin 18 seviyesinin hemen altında olduğunu hatırlattı. DataTrek kurucusu yine de yatırımcıların dikkatli olması gerektiğini belirtiyor:

“Her iki ihtimal için de iyi bir argüman ortaya koyabileceğimizi rahatça kabul edebiliyoruz. Günün sonunda, mevcut ABD hisse senedi değerlemelerinin hata veya belirsizlik için çok az yer bıraktığından hâlâ endişe duyuyoruz.”

 

Hisse senetlerine yatırım bu koşullarda büyük risk

 

Gözler Fed Başkanı Powell'ın konuşmasında olacak

 

Bu gösterge ayı piyasasının sona erdiğine işaret ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)