E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda dev rotasyon devam edecek---

Borsalarda dev rotasyon devam edecek

Borsalarda dev rotasyon devam edecek
03 Mart 2021 - 10:51 borsagundem.com

Capital Economics’ten Simona Gambarini, tahvil verimlerinin yükselişi dursa da, borsalarda dev rotasyonun devam edeceğini söyledi. Ekonomik teşvikler ve aşıların yaygınlaşması pandemi döneminde geride kalan sektörleri yükseltecek

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcıların ABD borsalarındaki pandemi kazananlarından, ekonomideki değişimlere karşı daha hassas olan sektörlerin hisselerine yönelmesi için tahvil verimlerinin yükselmeye devam etmesi mi gerekiyor? Capital Economics Ekonomisti Simona Gambarini, tahvil verimlerinin yükselişi son bulsa da, dev rotasyonun devam edeceğini düşünüyor.

Elbette son dönemde enflasyonla ilişkilendirilen 10 yıllık ABD Hazine tahvillerinin (TIPS) yükselişi, 10 Şubat’tan bu yana görülen rotasyonda önemli bir rol oynadı. Ancak korona virüs aşılarının uygulanmasındaki ilerlemeler ve ekonomik aktivitenin yükselmesi gibi diğer faktörler de, Gambarini’ye göre gelecekte öne çıkacak unsurlar arasında olacak.

Market Watch’un haberine göre, 

Gambarini, salı günü kaleme aldığı yazıda, “ABD verimlerinin gelecek çeyreklerde daha fazla yükselmeyeceğini düşünsek de, hisse rotasyonunun hız kazanacağını tahmin ediyoruz” dedi. Ekonomist, yine de artan verimlerin rotasyon üzerindeki etkisini yadsımıyor.

Örneğin, bilgi teknolojisi ve iletişim hizmetleri gibi sektörlerdeki büyüme hisseleri, prensipte enerji ve finans sektörlerindeki değer hisselerine kıyasla, yükselen faiz oranlarından daha fazla hasar görmeli. Ne de olsa büyüme hisseleri, değer hisselerine kıyasla faiz oranlarındaki değişimlere karşı çok daha hassas. Aynı zamanda finans sektörü hisseleri de uzun vadeli tahvil verimlerindeki artışlardan doğrudan fayda görebilir.

10 Şubat’tan bu yana 10 yıllık tahvil verimleri yaklaşık 35 baz puan artarken, en iyi performans gösteren sektörler, pandeminin ilk aşamalarında en yüksek hasarı görenler oldu. Bu sektörler arasında, Gambarini’ye göre özellikle enerji ve finans sektörleri öne çıktı. Korona virüse karşı en dirençli sektörler olarak görülen iletişim hizmetleri ve teknoloji ise aynı süreçte düşük performans gösterdi.

Ancak Gambarini, bu durumun yükselen tahvil verimlerinin, rotasyonun devam etmesi için gerekli olduğuna yönelik düşüncelerin ortaya çıkmasına neden olduğunu söyledi. Bu fikir oldukça problemli, çünkü önemli değişkenler olmaya devam etme ihtimali yüksek olan diğer unsurları görmezden geliyor.

Gambarini, “enerji ve finans sektörü hisselerinin yüksek performansı, ABD’de büyük bir teşvik paketi beklentisi ve aşılama uygulamalarındaki ilerlemeyle birlikte ortaya çıktı. En son anket verileri aynı zamanda ABD ekonomisinin, aktivite üzerindeki kısıtlamalara rağmen iyi performans gösterdiğini de ortaya koyuyor” dedi.

Açıklamasının devamında, “bu sektörlerin ekonomideki değişimlere (ve pandemiden kaynaklanan kısıtlamaların ortadan kalkmasına) karşı özellikle hassas olduğu gerçeği göz önünde bulundurulduğunda, ekonomik aktivitede görülecek güçlü bir toparlanma beklentisinden fayda görmüş olma ihtimalleri yüksek. Bu ise tahvil verimlerindeki artışla tesadüfen aynı döneme denk gelmiş olabilir” ifadelerini kullandı.

Capital Economics, korona virüs aşıları sayesinde gelişmiş ekonomilerin 2021’in ikinci yarısında yeniden açılacağını ve küresel ekonomideki toparlanmayı destekleyeceğini ön görüyor. Borsalar geçtiğimiz hafta küresel tahvil verimlerindeki yükselişin, merkez bankalarının hamlelerine yönelik belirsizliğe katkıda bulunmasıyla tökezledi. Ancak önde gelen hisse endeksleri, tüm zamanların en yüksek seviyelerinden uzakta değil.

Salı günü Dow Jones Industrial Average yükselirken, S&P 500 ve teknoloji hisselerinin ağırlıkta bulunduğu Nasdaq endeksi düşüş gösterdi. Önde gelen endeksler ise, pazartesi günü küresel tahvil verimlerindeki gerilemeyle birlikte en yüksek gün içi yükselişlerini gerçekleştirdi. Bununla birlikte Gambarini, yatırıcıların pandeminn en büyük kaybedenlerinden bazılarının halen pandemi kazananlarını geriden takip ettiğinin farkında olması gerektiğini söyledi. Bu durumun ise, “virüs öncesi hayata yakın koşullara hızla dönüşün” kesin olmadığını gösterdiğini söyledi.

Tahvillerden sonra dolar da dengelendi

 

Enflasyona rağmen borsada yükseliş güçlendi

 

Kısa vadede zirve seviyelere doğru yükseliş eğilimi devam edebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)