E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda balon tartışmaları balona mı dönüştü?---

Borsalarda balon tartışmaları balona mı dönüştü?

Borsalarda balon tartışmaları balona mı dönüştü?
28 Ocak 2021 - 15:14 borsagundem.com

Borsalarda bir balon olduğuna yönelik tartışmalar son bulmuyor. Peki finansal bir balonun içinde miyiz?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalarda bir balonun içinde olduğumuza yönelik iddiaları ortaya koyan haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Ancak gerçek tam tersi, çünkü bir balonun içinde olduğumuzda genellikle bunu bilen son kişiler yatırımcılar oluyor. AllStarCharts.com'un kurucusu JC Parets, yatırımcıların büyük bir çoğunluğunun piyasaların bir balonun içinde ya da oldukça yakınında olduğunu düşündüğünü söyledi.

Yakın zamanda yayınladığı bir rapora göre, “her çeyrek yayınlanan E-Trade StreetWise anketinde, yatırımcıların %66’sı piyasaların balon alanında olduğuna inanırken, %25’i balon piyasasının yaklaştığını düşünüyor.” Bir başka değişle 10 yatırımcıdan 9’u piyasalarda bir balonun olduğuna ya da yaklaştığına inanıyor.

Çin hükümeti de balon uyarısı yapıyor

Benzer bir şekilde yakın zamanda, forex yatırım aracısı Oanda da, “Çin’de küçük yatırımcılar, yetkililerin hisse balonu uyarılarının ardından borsalardan çıkış yaptı” dedi. Değerli metal varlıkları yönetimi şirketi Sprott’un yakın zamanda yayınladığı bir raporda, konuyla ilgili bir bölüm yer aldı. Bölümün başlığı ise, “Tarihin en büyük balonlarından biri” oldu.

Borsalarda bir balon olduğuna yönelik tartışmaların sonu gelmiyor. Forbes’un haberine göre, bu tartışmaların yoğunlaşmasının nedenleri oldukça açık. Elektrikli araç üreticisi Tesla’nın hisseleri yer çekimine meydan okuyarak yükselmeye devam ediyor. Video oyun satıcısı GameStop’un hisseleri ise yalnızca son beş gün %600’ün üzerinde yükseliş gösterdi.

Bu gelişmeler, 2000’lerin başında emlak balonunu yaşanlar ve 1990’ların sonunda teknoloji hisselerinin fiyatlarında görülen sert yükselişe tanıklık edenlerin, şimdi bir balonun içinde olduğumuzu düşünmesine neden oluyor.

Tarih hatırlandığı gibi değil

Ancak 1990’ların sonunda ve 2000’lerin başındaki çöküşleri yaşamış olanlar için, şimdi bir balonun içinde olduğunu söylemek hatalı olabilir. O dönemde hem teknoloji hisselerindeki hem de emlak piyasasındaki felaketler, insanlar tarafından yeni normal olarak algılanmıştı.

Teknoloji dünyayı değiştirecek ve karlılığın bir önemi kalmayacaktı. Aynı zamanda emlak piyasasında da hiçbir geliri olmayan, işsiz ve varlığı bulunmayan emlak alıcılarının bulunması sorun olarak görülmedi çünkü mortgage kredilerini destekleyen borçların notunun AAA olmasıydı.

Elbette bu gelişmelerin balon alanına doğru sürüklendiği konusundaki uyarılar görmezden gelindi ve genellikle bu uyarılarda bulunan kişilerin “anlamadığı” söylendi. Şimdiki durum bundan farklılık gösteriyor. Şimdi yukarıda bahsedildiği gibi, hükümetler bile balon uyarısında bulunuyor.

Görünen o ki, piyasalarda balon tartışmalarıyla ilgili bir balonun içindeyiz. Bu durum bile, piyasalarda bir balonun olmadığının işareti. Parets, “algısal bir yaklaşımla, yatırımcıların %90’ından fazlasının bir balonun içinde ya da yakınında olduğumuzu düşünmesi, muhtemelen bir balonun olmadığını gösteriyor” dedi.

Spekülatif hisse alanlara önemli uyarı

 

Bitcoin'in sorunları çözülmedi

 

Opsiyon piyasası çılgınlığı Avrupa’ya sıçrıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)