E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSpekülatif hisse alanlara önemli uyarı---

Spekülatif hisse alanlara önemli uyarı

Spekülatif hisse alanlara önemli uyarı
28 Ocak 2021 - 13:20 borsagundem.com

Küresel borsalarda GameStop’ın spekülatif yükselişinden elde edilen kazançlar Reddit yatırımcılarını yüreklendirdi. Ancak borsa uzmanları en doğru stratejinin uzun vadeli ve düzenli yatırım olduğunu hatırlatıyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Tüm yatırımcılar spekülasyonların tehlikeli olduğunu bilir. Hisse senetleri seçiminin riskli olduğuna ve borsalardaki tutarlılığın kolay kolay kırılamayacağına herkes hakimdir. Ancak ABD’deki bireysel yatırımcılar yine de GameStop hissesine akın etmeyi sürdürüyor.

ABD’de perakende video oyunu satan şirketin hisseleri Nisan ayında 2,80 dolardan alıcı bulurken Çarşamba günü 380 dolara kadar yükseldi. Sosyal medya platformu Reddit hisseyi adeta bir saplantı haline getirdi. Elon Musk hisseyle ilgili Twitter’dan mesaj yolladı. Yatırımcılar tek bir hisseden ciddi kârlar elde etmeye başladılar.

Üstelik Reddit yatırımcıları görünüşe göre bu yatırımcı davranışını tekrar edecek gibi gözüyor. Reddit kullanıcıları şimdiden yeni şirketler aramaya koyuldular. AMC, Blackberry, Bed Bath & Beyond ve Express gibi birçok gözden düşmüş hisse hızlı bir yükseliş gerçekleştiriyor. Birçok perakende yatırımcı bu noktada bir şeyleri gözden kaçırdığını düşünmeye başladı.

Bloomberg’in haberinde borsaların bu en kafa karıştırıcı problemi finansal danışmanlara soruluyor.

Bireysel yatırımcılar kolektif öğrenme sürecinde

Korona virüs pandemisinin etkisiyle her zamankinden daha fazla nakit ve zaman bulan evde çalışan bireyler borsalara giderek daha fazla dikkat vermeye başladı. Birçokları ise borsalardaki kompleks stratejileri anlamaya başladılar ve şaşırtıcı bir şey bulduklarını düşündüler. Ancak analistler bu keşfin üzerine atlamanın doğru olmayabileceğini belirtti.

Ohio merkezli Caliguiri Financials’ın Kurucusu ve CEO’su Mike Caliguiri konuyla alakalı açıklamasında, “Siz Investopedia’dan bir makale okuduğunuzda ve açığa satış daralmasını nasıl öğrendiyseniz dışarıda sizin dışınızda başkaları da aynı makaleyi okudu” ifadelerini kullanarak GameStop fenomenini açıkladı.

Caliguiri bu kolektif öğrenmenin hisselerdeki yükselişi desteklediğini belirterek, “Önünde sonunda açığa satışçılar daralma nedeniyle piyasadan çekilmesinin ardından insanların hisse senedine yatırım yaparak fiyatlarını yükseltmeleriyle elde ettikleri fırsat buharlaşacak” öngörüsünde bulundu.

Fon yöneticileri hafife alınmamalı

Reddit dalgasıyla ilgili çarpıcı gelişmelerden birisi de sosyal medya platformunda örgütlenerek GameStop’un hisselerini güçlendiren bireysel yatırımcıların 12,5 milyar dolarlık bir riskli yatırım fonu olan Melvin Capital’ı açığa satış konumundan geri adım attırmasıydı.

Opsiyon piyasası çılgınlığı Avrupa’ya sıçrıyor

Söz konusu durum Reddit yatırımcılarının hareketinin güçlenmesine neden oldu. Ancak yatırım danışmanları Reddit’in bu zaferinin uzun vadeli olamayacağı konusunda uyardı. Varlık stratejileri şirketi Twin Cities’in CEO’su ve Kurucusu Dana Menard konuyla ilgili, “Kurumsal açıdan bakıldığında hepsi kendi konumlarındaki ve yaptıkları her hamlenin ardındaki gerekçelerle birlikte hareket ederler” dedi. Menard buna karşın sosyal medya topluluğu Reddit kullanıcılarının hisse senedinin değerini arttırmak için sayısız nedenleri olduğunu ve finansal refahın büyük olasılıkla bu nedenlerden biri olmadığını söyledi.

Büyük finans firmaları ayrıca bireysel yatırımcıların elde edemediği birçok veriye ulaşabiliyor. Bu nedenle Menard yatırımcıların kendi araştırmalarını yayarak hisse senetlerinin değerini arttırmak isteyenlere karşı dikkatli olmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

Menard, gündelik yatırımcılara ilişkin “Çeşitli birkaç gösterge üzerine okumuş olsalar da kurumsal yatırımcıların sahip olduğu bilgiler kesinlikle ellerinde yok. Eğer bu insanlar GameStop’un CEO’suyla bir röportaj yapmadıysa ve kurumsal yatırımcıların yaptığı gibi mali defterlerine bir erişim sağlayamıyorsa söz konusu durum sadece söylenti üzerinedir” dedi.

Sabırlı yatırım her zaman kazandırır

Bireysel yatırımcıları için en akla yakın odak uzun vadeli yatırımlar gibi görünüyor. Londra merkezli online yatırım yönetimi firması Nutmeg’in Baş Yatırım Sorumlusu James McManus bireysel yatırımlarda uzun vadeli ve sabırlı yatırımların daha güvenli ve kârlı bir tercih olduğuna dikkat çekiyor.

Manus konuyla ilgili açıklamasında, “Bugünün hikayesini kovalamak yerine sabra odaklanmak borsalar düşerken olduğu gibi yükselirken de geçerlidir” dedi. Baş yatırım sorumlusu tarihsel açıdan bakıldığında çeşitlendirilmiş portföyleri olan, sabırlı ve disiplinli yatırımcıların zaman içerisinde ödüllendirildiğini sözlerine ekledi.

 

Gamestop hisseleri 2 kat değerlendi

 

Bitcoin'in sorunları çözülmedi

 

Borsalarda ‘dipten al’ tavsiyeleri yükseliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Batık borsacı29 Ocak 2021 22:46

    O uzmanlara uyanlar Aselsan da Tüpraş ta THY da 2 senedir mal taşıyor! Uymayanlar son 1 yılda parasını 5-10 katına çıkardı!

  • 😂😂29 Ocak 2021 09:04

    O uzmanlar zaten maşa ne isterlerse ona göre haber yaparlar helal olsun birleşip açıkçıların anasını ağlatmışlar bin beter olsunlar zorlarına mı gitti evet gitti alışıklar kazanmaya ele alınca delirdiler😂😂😂😂

  • Vatandaş28 Ocak 2021 19:41

    Sözde Pd si düşük hissede milletin elinde patladı. Xbank a bak yatırımcının psikolojisi bozuldu. Bu millet nasıl yatırımını şekillendirecek teknik işlemiyor.

  • Yorum28 Ocak 2021 17:33

    Game stop çular net e girmiş

  • Osman Cavcav29 Ocak 2021 12:21

    Banka hisseleri eninde sonunda çıkacak sabırla beklemeye devam

  • Yorum28 Ocak 2021 15:48

    Dd sinin altında işlem gören şirketlere geçin pd/dd si 10 20 30 katından işlem gören şirketlerden kaçın elinizde patlar demedi demeyin