E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda Aralık ayında satışa geçmek ne kadar doğru?---

Borsalarda Aralık ayında satışa geçmek ne kadar doğru?

Borsalarda Aralık ayında satışa geçmek ne kadar doğru?
01 Aralık 2021 - 11:25 borsagundem.com

ABD’de yatırımcılar sermaye kazanç vergisine ilişkin son önlemlerini alması için sınırlı bir zaman kaldı. Doğru bir stratejiyle Wall Street yatırımcılarının yeni yıla iyi bir başlangıç yapması mümkün.


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de yatırımcıların sermaye kazanç vergilerini ödemesi için kısa bir süre kaldı. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Wall Street yatırımcıları vergi ödemelerini azaltmak için ellerinde tuttukları kaybettiren hisselere yönelik satış stratejilerini değerlendiriyor. Ancak elden çıkarılan bu hisseler yatırımcılar için yeni yılda gerçekleşmesi muhtemel büyük getirilerden vazgeçilmesi anlamını da taşıyabilir. MarketWatch yazarı Mark Hulbert’e göre bu süreçte yatırımcıların kâr elde edebileceği iki ayaklı bir stratejiyi öneriyor.

Wall Street yatırımcıları yıl boyunca gerçekleştirdiği sermaye kazançlarını dengelemek için zararına tuttukları hisse senetlerini satma eğilimindedir. Aksi takdirde gelecek Nisan ayında bu zarardaki hisseler için de vergi ödenmesi gerekir. Mark Hulbert söz konusu yöntemin kâr elde etmek için makul olduğunu belirtiyor.

Borsa yazarının önerdiği stratejinin ikinci ayağı ise Aralık ayında satışa geçen hisse senetlerinin yeni yılda yeniden sıçrama eğilimine dayanıyor. Hulbert yıl sonuna kadar satılan hisse senetlerine yeni yılda tekrar dönmenin tercih edilebileceğini hatırlatıyor.

Hulbert birçok yatırımcının bu geri dönüş eğiliminin farkında olmadığını ve bu nedenle yıl sonu döneminde uygulanabilecek kârlı bir stratejinin ikinci ayağını genellikle gözden kaçırıldığını söyledi. Darmouth Üniversitesi Finans Profesörü Ken French’in araştırmasına göre, 1926 yılından bu yana Aralık ayında en fazla düşüş gösteren hisselerin %10’luk kısmı Ocak ayında diğer hisselere göre açık ara daha iyi getiri sağlıyor. Hulbert hisse senetlerinin toparlanacağı stratejisine göre değer kaybeden hisse senetlerine yatırım yapmanın Ocak ayında %55’lik bir getiri üretebileceğine dikkat çekti.

Ancak bu ikinci yöntemin de bir sorunu var. ABD vergi dairesi IRS, 30 gün içinde satılan hisse senetlerinin geri alınması halinde vergi ödemelerinin düşürülmesine izin vermiyor. Bu kural nedeniyle bu yıl elde tutulan zarardaki hisselerin satılması ve aralık ayı sonunda yeniden satın alınması için fazla vakit kalmamış olabilir. Bunun yerine vergi kayıplarını toplamak için Aralık ayının ortasının veya sonunun beklenmesi halinde Ocak ayındaki geri dönüşün potansiyelinin bir kısmının kaçırılması da ihtimal dahilinde olabilir.

Hulbert’in Aralık ayında vergi ödemelerini azaltmak için satmayı düşünen ancak hisse senetlerini harcamak istemeyen yatırımcılar için de bir önerisi bulunuyor. Bunun için de uygulanabilecek en makul yöntem 30 günlük vergi döneminde söz konusu varlıklara ağırlık veren diğer menkul kıymetler varlıklarına yönelmek. Borsa yazarı bu yönteme örnek olarak Exxon Mobil hisselerini gösteriyor.

Exxon Mobil hisseleri 2020 yılının en büyük kaybedenleri arasında görülüyordu ve bu nedenle vergi kaybı için yatırımcıların hedefindeydi. Buna karşın Energy Select Sector SPDR borsa yatırım fonu ise Exxon’la benzer bir şekilde hareket ederek iyi bir alternatif sunuyor. Bu gibi yakın korelasyonları ölçmek için Hulbert son beş yıldaki haftalık değişimlerin korelasyon katsayısının 0,93 olacağının düşünülmesini öneriyor. Zira mükemmel bir korelasyon için bu oran 1,0 katsayısında olacaktır.

Borsa yazarı her zaman Energy Select Sector SPDR ile Exxon arasındaki kadar yüksek bir korelasyonun bulunamayacağını belirtiyor. Ancak Hulbert güvenli bir korelasyon katsayısının 0,7’den yüksek olması gerektiğinin altını çiziyor.

Borsalarda çöküşün yaklaştığını gösteren 4 uyarı sinyali

 

Altın, Powell sonrası ivme kaybetmeye başladı

 

Vadelilerde görünüm pozitif

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)