E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar yönünü yeniden aşağı mı çeviriyor?---

Borsalar yönünü yeniden aşağı mı çeviriyor?

Borsalar yönünü yeniden aşağı mı çeviriyor?
27 Ocak 2023 - 11:49 borsagundem.com

Yatırımcıların dikkati Fed’den değerlemelere kayıyor. Bu, ABD borsalarındaki hisse senetlerinin ne kadar pahalı olduğu mesajını görünür kılabilir.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında belirsizlik sürüyor. Fed’in bir süredir aradan çekilmesiyle gözünü değerlemelere çeviren yatırımcıların, hisse senetlerinin fiyatlarıyla ilgili daha mantıklı bir görüşe sahip olması hiç olmadığı kadar mümkün gözüküyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, hisse senetleri yükselirken şirket kazançlarında önemli bir yavaşlama gözleniyor. Bu da yatırımcıların dikkatini hisse senetlerine çevirmesine ve fiyatların ne kadar yüksek olduğunu daha iyi kavramalarına yardımcı olabilir gibi gözüküyor.

Balon döneminde miyiz?

Seeking Alpha’da yer alan analize göre, ABD borsalarında geçen yıldan bu yana devam eden ayı piyasasının bir sonraki aşaması başlamak üzere olabilir çünkü yatırımcılar dikkatlerini Fed'den, yükselen değerlemeler ve kazançlardaki belirgin yavaşlamaya çeviriyor. Yatırımcıların, hisse senetlerinin tahvillere kıyasla on yıldan fazla bir süredir bu kadar pahalı olmadığını görmesi ve bir adım geri çekilip neye yatırım yaptıklarına daha dikkatli bakmaları an meselesi olabilir.

S&P 500 Endeksi şu anda 224,68 dolar olan 2023 yılı kazanç tahminlerinin yaklaşık 18 katı bir seviyede işlem görüyor. Kulağa ucuz gelse de, bu aslında uzun vadede hisse senetlerinin hiç de ucuz olmadığını gösteriyor. Bunun nedeni ise yatırımcıların pandemi balonu sırasında tanık olunan şişirilmiş değerlemelere alışmış olmaları. Oysa kazanç tahmini 2023 yılı için istikrarlı bir şekilde düşüyor ve öngörülen büyüme eriyip gidiyor.

Daha da ilginci, Ağustos ve Aralık ayı zirvelerinde S&P 500'de kabaca 18 kat kazancın zirve yapması. Oysa tarihsel olarak bakıldığında, endeksin kazançların 18 kat üzerinde işlem gördüğü nadir zamanların, şüphesiz balon dönemleri olan 1997-2001 ve 2019'un sonlarından 2022 kışı arasındaki dönemler olduğu görülüyor.

Görece fazla değerli

S&P 500'ü faiz oranlarıyla karşılaştırırken bile, S&P 500’ün ucuz olmadığı gözüküyor. 2023 yılı için yaklaşık yüzde 5,7'lik bir kazanç getirisine karşılık 10 yıllık faiz oranının yaklaşık yüzde 3,45 olduğu görülüyor. Bu, yaklaşık yüzde 2,25'lik bir farka karşılık geliyor. Bu fark aynı zamanda 2007 yılından bu yana faiz oranları ve endeks arasındaki en dar fark anlamına da geliyor. Yani bu verilerle, S&P 500'ün 10 yıllık faiz oranlarına göre pahalı olduğu gözüküyor.

Bu nedenle, hisse senetlerinin yalnızca S&P 500'ü 10 yıllık orana göre değerlendirirken değil, aynı zamanda endeksin aşağı yönlü revize edilip 2023 yılı için yüzde 3’lük kazanç beklentisi öngörüsüne uygun şekilde değerlendirildiğinde de pahalı olduğu görülüyor.

Büyüme trendinin altında

Bunun da ötesinde, artan kanıtlar, ekonomi Fed'in hedeflediği gibi büyüme oranlarını trendin altına düşürmeye devam ettikçe, kazanç tahminlerinin muhtemelen daha düşük olacağını gösteriyor. ABD Öncü Göstergeleri (US Leading Indicators – LEI), zaman içinde kazanç büyüme oranlarındaki eğilimlerle güçlü bir ilişkiye sahip kabul ediliyor. Şu anda LEI, yıldan yıla yüzde 7,4 oranında düşmüş durumda ve 2021 yazında zirve yaptığından beri istikrarlı bir şekilde düşüş eğilimini sürdürüyor.

Ek olarak, ISM imalat endeksi kullanıldığında da benzer bir ilişkiden söz etmek mümkün gözüküyor. Bu aynı zamanda bize ekonominin yavaşladığını ve yıllık bazda kazanç büyümesinin zaman içinde ISM trendlerini takip etme eğiliminde olduğunu söylüyor.

Bu durum, piyasayı aşağı yönlü kırarken, birçok seviyede aşırı değerlenmeye yol açıyor ve endeksin buradan daha yükseğe çıkmaya devam etmesini zorlaştırıyor. Muhtemelen, endeksin önceki iki olayda yaklaşık 18 kat yükselip durmasının ve son dönemdeki yükseliş çabasının da nedeni bu gibi gözüküyor.

Belki de boğaların, 2023 yılında neredeyse hiç kazanç artışı olması beklenmeyen ve son 15 yılda 10 yıllık faiz oranlarına göre en dar primle işlem gören bir endekste elde etmeyi bekledikleri kazançlar için ne kadar ödemeye istekli olduklarını kendilerine sormaları gerekiyor. Aynı zamanda yatırımcıların, Fed’in uygulayacağı para politikasının ve enflasyonun nasıl bir seyir izleyeceğine dair belirsizliği de akıllarından çıkarmamaları gerekiyor.

Küresel piyasalarda pozitif hava

 

Piyasalar yön arayışında

 

Piyasalar resesyon tehdidini hafife mi alıyor?

 

Borsaları bekleyen iki pozitif senaryo

 

Borsada pazar genişliyor, yükseliş olasılığı artıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • AHMET ÖZBİR28 Ocak 2023 10:49

    USA'nın borsasından bana ne, Türk'ün borsası ŞAHANE! Hiç soluksuz çıkan SOLUKSUZ kalır, arada bir NEFES almalı ardından dört NALA koşmalı. BorsaGündem'in takipçileri UCUZ hisseleri bulup DALMALI, USA'nın KILsasına dönüp BAKMAMALI!..

  • BORSAZEDE NO BORSA27 Ocak 2023 16:04

    BORSA KAÇA DEMİR ATAR USTALAR NERDESİNİZ

  • Yasin29 Ocak 2023 10:47

    3 bine düşer demir atar

  • www27 Ocak 2023 15:48

    Düşükken alınan fiyatlara yaklaşıldığında düşüş biter

  • Alp27 Ocak 2023 15:47

    Kaçınnnn borsa batıyor. Bankalar batıyor.

  • Trendci27 Ocak 2023 12:35

    Kırmızıya devam yeşil yok en dipten alıma devam geldiği yere gidiyor 1 e

  • Suat 27 Ocak 2023 12:24

    İhlas gurubu düşmeye devam, 20 yıldır bu guruba sahip çıkıldı, iktidar hiçmi sandığı düşünüp müdahale etmez pes doğrusu.

  • AHMET ÖZBİR28 Ocak 2023 11:21

    İHLÂS son üç ayda 0.55'den 1.32'ye nasıl gitti, yatırımcıyı sevindirdi araştır, ancak KARIŞTIRMA.

  • Suat27 Ocak 2023 13:49

    Allahdan az almıştım, onuda bu sabah sattım. Şirketin patronunu araştırıp hisse alınmalı, onu öğrendim.

  • Yorumcu27 Ocak 2023 12:51

    Sazanlardansın anlaşılan ihlaslara 3 olacak dediler gruplardan millet balıklama atladı umarım çok fazla almamışsındır

  • Hesapsız27 Ocak 2023 12:22

    Boşver ABD'yi. BİST düşüşü otomatik vitese bağladı.