E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsadan çıkan para nereye gitti?---

Borsadan çıkan para nereye gitti?

Borsadan çıkan para nereye gitti?
30 Eylül 2013 - 17:41 borsagundem.com

Habertürk yazarı Abdurrahman Yıldırım piyasalardaki gelişmeleri kaleme aldı. Riskten kaçış eğilimi artarken güvenli liman arayışı hızlandı...

Habertürk'ten Abdurrahman Yıldırım, bugünkü köşesinde piyasalardaki gelişmeleri değerlendirdi. Yıldırım, yatırımcıların güvenli liman arayışının hızlandığını belirtti.
İşte Yıldırım'ın o yazısı;
Küresel piyasalarda mayıstan başlayarak ağustos sonuna kadar devam eden fırtınalı hava son 10 gündür yeniden geri döndü gibi. FED'in 18 Eylül'deki parasal genişlemeyi azaltmaya gitmeme kararının kutlaması sadece bir gün sürdü. 19 Eylül piyasaların kırılma günü oldu. O tarihten bu yana her gün piyasalar biraz daha kötüyeye gitti. Riskten kaçış eğilimi artarken güvenli liman arayışı hızlandı.
TL'DE KAYIP % 15: Sonuçta gelişmiş borsaların seviyesini de ölçen MSCI Dünya Endeksi 19 Eylül'den bu yana geriliyor. Gerileme oranı yüzde 1.64. Gelişmekte olan ülkelerde satışlar daha baskın ve ortalama gerileme de aynı dönem için yüzde 2.68'i buldu.
■ Borsalardan çıkan para gelişmiş ülke tahvillerine yöneldi. En başta ABD ve Alman hazine tahvilleri olmak üzere. Bitişikte de ABD 10 yıllık Hazine tahvilinin bir faiz grafiği yer alıyor. Üç hafta gibi kısa bir sürede ABD 10 yıllığı yüzde 3.0070'den yüzde 2.6050'ye geriledi.
■ Riskten kaçş eğilimi gelişmekte olan ülke kurlarına da, TL'ye de değer kaybettirdi. Yarım dolar yarım Euro'dan oluşan döviz sepeti 2.40'a kadar çıktı. Mayıs başında 2.06 olan TL'nin değer kaybı yüzde 14.61'e yükseldi.
■ Tükiye dünyadan negatif ayrışmaya devam etti. Gelişmekte olan ülke borsalarının ortalama yüzde 2.68 değer yitirdiği dönemde Borsa İstanbul dolar bazında yüzde 12.23 düştü. BİST-100 Endeksi 4.17 sentten 3.66 sente indi. Bu düşüşün başını çeken bankacılık endeksi ise yuzde 16.84 değer yitirdi.
■ Türk Lirası en çok değer kaybeden para birimleri arasında yerini alırken, faizler 19 Eylül'de gördüğü son ayların dip seviyesinin biraz üzerinde çıktı. 2 yıllık gössterge tahvili yüzde 7.52'den yüzde 8.34'e, 10 yıllık faizler de yüzde 8.42'den yüzde 9.10 seviyesine yükseldi.
■ Cuma günün piyasalar ABD'de ek bütçee ve borç tavanı, Avrupa'da ise İtalya'nın hükümet krizi etkisiyle geniş marjlarda kapadı. Faizler yukarı, borsalar aşağı hareket ederken, altın kısmı bir yükseliş yaşadı. Petrol fiyatları ise büyümeyi azaltacak bu gelişmeler yanında ABD ile İran arasında başlayan Twitter diyaloğunun etkisiyle geriledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)