E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsadaki düşüşün tek nedeni ara seçimler değil---

Borsadaki düşüşün tek nedeni ara seçimler değil

Borsadaki düşüşün tek nedeni ara seçimler değil
10 Kasım 2022 - 15:27 borsagundem.com

Borsalarda düşüş sürüyor. Bunun nedeninin sadece Demokratların ara seçimlerde gösterdiği yüksek performans olduğunu düşünenler varsa, yanılma ihtimalleri yüksek gözüküyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de ara seçimlerin sonuçları beklenirken borsalar sabırsız davranıyor. Demokratların beklentilerin üzerinde performans göstermesi, piyasaları üzmüş olsa da, düşüşün tek nedeni ara seçimler değil gibi gözüküyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, tahminler, piyasaların şimdiden seçimin ötesini, yani bugünkü enflasyon verilerini ve kripto para birimlerindeki erimeyi fiyatladığına yönelik.

Sadece seçim mi?

Barron’s’tan Ben Levisohn’un haberine göre, borsalar eziliyor ve bunun Demokratların ara seçimlerde beklenenden daha iyi performans göstermesi nedeniyle olduğuna dair anlatı geçerliliğini koruyor. Ancak borsalardaki düşüşü sadece ara seçimlere bağlamak pek makul bir tespit gibi durmuyor. Piyasalar şimdiden ara seçimlerin ötesine geçerek bugünün enflasyon verilerine ve kripto para birimlerindeki erimeye bakıyor.

Bir piyasa hareketi için siyaseti suçlamak ya da siyasi inançlarımızın sağlam yatırımların önüne geçmesine izin vermek her zaman kolay olanı seçmektir. Donald Trump 2016 seçimlerini kazandıktan hemen sonra, S&P 500'ün sonraki 12 ay içindeki devasa yükselişini nakitte bekleyerek izlemek için hisse satan tüm insanları kim unutabilir?

Şimdiki durum ise ara seçimlerin ardından net bir zaferin olmadığını gösteriyor. Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisi'ni kontrol etmesi mümkün gözüküyor ancak bunun 5 ila 10 oy gibi az bir farkla olması bekleniyor. Senato'nun kontrolü için ise tıpkı 2020 yılında olduğu gibi Georgia’daki ikinci tur seçimlerin beklenmesi gerekecek gibi görünüyor.

Borç tavanı

Bu tam anlamıyla kötü bir haber anlamına gelmiyor. Sonuçların bu şekilde gerçekleşmesi halinde önümüzdeki yıl borç tavanının yükseltilmesi gerektiğine dair endişeler artacak olsa da, ara seçim sonuçlar, muhtemelen şimdi ile 2024 yılı arasında kayda değer çok az şey olacağı anlamına geliyor. Bu, elbette, gelecek yıla dair bir sorun ve Cumhuriyetçiler ile Demokratların, bu sorun önemli bir hal almadan önce ortak bir zemin bulmaları da mümkün.

ABD merkezli piyasa araştırma şirketi 22V'den Kim Wallace, “Kongre, Cumhuriyetçilerin şemsiyesi altında bölünmüş veya birleşmiş olsun, hiçbir parti güvenilir bir şekilde bir görev talep edemez” diye yazıyor. Wallace, “Seçim sonuçlarıyla birlikte, hem Cumhuriyetçilerin hem Demokratların, uzlaşma süreci kapsamında borç tavanı ayarlaması da dahil olmak üzere epey kalabalık bir sorun listesinden taviz vermek için muhtemelen daha fazla nedeni bulunuyor” şeklinde konuşuyor.

Peki piyasa neden çöküyor?

O halde, piyasanın çökmesine neden olan nedir? Bazı yatırımcılar, enflasyon oranının bir miktar düştüğünü, ancak yine de çok yüksek kaldığını göstereceğini düşündükleri Ekim ayı tüketici fiyat endeksinin yayınlanmasından önce endişe duymuş olabilir. Bunda, seçimden önceki üç işlem gününde yüzde 2.9'luk bir kazanç elde ettikten sonra, yatırımcıların rapor yayınlanmadan önce biraz dinlenmek istemesiyle de ilgili olabilir.

Bununla birlikte, birçok gözlemci, enflasyon rakamlarının beklenenden daha zayıf olacağı konusunda iyimser. Bespoke Investment Group, “Yatırımcılar, enflasyon oranlarının düşmeye başlayacağına dair yüksek umutlara sahip olsa da, ekonomistlerin geçen yıl enflasyon seviyelerini sürekli olarak hafife alması gerçeğiyle birlikte, var olan iyimser hava biraz olsun kontrol altında tutuluyor” diye yazıyor.

Gerçekten risk almak isteniyorsa, Bleakley Financial Group Baş Yatırım Görevlisi Peter Boockvar'ın ‘kesinlikle korkunç’ olarak adlandırdığı 10 yıllık Hazine artışına işaret etmek gerekiyor. 0,04 puan artışla yüzde 4,14 seviyesinden işlem gören 10 yıllık Hazine tahvillerinde, Boockvar’ın analizine göre, talebin oldukça düşük olduğu gözleniyor. Ancak Boockvar, “Kimsenin talep etmediği bonoları alması gereken bankaların, yani bayilerin, oranının yüzde 24,4 olarak gerçekleşmesi, 2021 yılı Mart ayından bu yana görülen en yüksek oran” diye yazıyor.

Kripto paralarda ‘Lehman anı’ mı?

Borsalardaki düşüşün bir diğer önemli nedeni ise kripto para piyasasındaki dramatik çöküş. Bitcoin, Binance'in FTX’i satın almayabileceğini söylemesinin ardından son 24 saatte 15.800 dolar seviyelerine düşerek 16 Kasım 2020 tarihinden bu yana gördüğü en düşük seviyeye gerilemiş oldu. Yine de FTX'in hala bir kurtarma paketine ihtiyacı olacak gibi görünüyor ve şimdi herkes bundan sonra ne olacağını merak etmeye terk ediliyor.

Binance CEO'su Changpeng Zhao bile, çalışanlarına gönderdiği e-postada göre FTX'in sorunlarının kripto pazarını ‘ciddi şekilde sarstığını’ söylüyor. NatAlliance Securities'den Andrew Brenner'a göre, yatırımcılar şimdi kripto paraların ‘Lehman anı'yla karşı karşıya olup olmadığını merak etmeye başlıyor. Brenner, “Biz öyle düşünmüyoruz ancak düşüşlere dikkat edin” diye yazıyor.

Tüm bu yaşananlar birlikte düşünüldüğünde, borsalardaki düşüşün ara seçimlerin dışında birçok makul gerekçesi bulunduğunu da gösteriyor.

Kripto krizi borsaları ne kadar etkiler?

 

Kripto dünyasında neler oluyor? 7 soruyla FTX krizi

 

Enflasyon pik yaptı, şimdi alım zamanı

 

Piyasalarda gözler ABD'nin enflasyon verilerine çevrildi

 

ABD enflasyonu henüz fiyatlanmadı

 

Ara seçimler sonrası borsalarda ne olacak?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)