E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada yatırımcı hissiyatı ‘aşırı’ olumlu---

Borsada yatırımcı hissiyatı ‘aşırı’ olumlu

Borsada yatırımcı hissiyatı ‘aşırı’ olumlu
22 Aralık 2023 - 13:55 borsagundem.com

ABD’de yatırımcıların borsaya yönelik heyecanı rekor düzeyde seyrediyor. Bunun ralliye hasar verip vermeyeceği merak ediliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında yatırımcıların hisse senetlerine olan ilgisinde keskin bir artış gözleniyor. Bunun ralliyle aynı zamana denk gelmesinin ise bir uyarı işareti olabileceği düşünülüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırımcıların borsaya yönelik heyecanı, 8 haftadır rekor seviyelere ulaşan rallinin ortasında ‘aşırı' seviyelere ulaşmış durumda.

Aşırı iyimserlik

Marketsinsider’dan Matthew Fox’un haberine göre, çeşitli duyarlılık ölçümleri, borsada son birkaç haftadaki rekor yükselişlerin, yatırımcıların hisse senetlerine olan ilgisinde keskin bir artışla aynı zamana denk geldiğini gösteriyor. Bu coşku, çeşitli duyarlılık göstergelerinin aşırı seviyelere ulaşması nedeniyle hisse senetlerinin en azından kısa vadede yukarı yönlü limitlerine ulaşmış olabileceğine dair bir uyarı işareti olarak hizmet etme riski taşıyor.

Korku ve Açgözlülük Endeksi olarak da bilinen VIX, geçen hafta ‘aşırı açgözlülük’ okumasını gösterirken, en son AAII Yatırımcı Duyarlılığı Anketi de boğalara yönelik yüzde 52,9'luk bir yanıt oranını gösterdi. Bu da göstergenin geçen yılın en yüksek yükseliş okumasıyla aynı seviyede oluduğunu gösteriyor.

Bu arada Conference Board'dan alınan son veriler, hükümet teşvik kontrolleri ve yüzde 0 faiz oranları sayesinde yoğun spekülasyon döneminde hisse senetlerinin değer kaybettiği Temmuz 2021'den bu yana tüketicilerin hisse senedi piyasasına yönelik en yüksek seviyede yükseliş hissiyatında olduğuna işaret ediyor.

Yükseliş eğilimi aşırıya kaçtı

Piyasa emektarı Ed Yardeni, paylaştığı notta, “Her halükarda yükseliş eğilimi son zamanlarda biraz aşırıya kaçtı” diyor.

Yardeni, satım/alım oranının 0,61'e düştüğüne dikkat çekerek, yatırımcıların aşağı yönlü satım alımlarından daha fazla yukarı yönlü alım yaptıklarının sinyalini veriyor. Bu, yatırımcıların hisse senedi fiyatlarına yönelik aşırı yükselişe geçtiğine dair ters bir sinyal olmasının yanı sıra kısa vadeli bir düzeltmenin de mümkün olduğunun bir işareti olarak okunuyor.

S&P 500 Endeksi tüm zamanların en yüksek seviyesine yaklaşırken yatırımcıların yükseliş iyimserliği Yardeni'nin 2023 yıl sonu fiyat hedefini değiştirmeden, 4.600 puan seviyesinde tutmasının da nedenlerinden biri olarak öne çıkıyor.

Aşırı alım kısa vadede düşüş sinyali olabilir

S&P 500 hisselerinin yüzde 90'ından fazlasının 50 günlük hareketli ortalamalarının üzerinde işlem görmesi nedeniyle de piyasa aşırı alımda görünüyor. Bu, S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones endekslerinin tümünün RSI okumalarının aşırı alım seviyelerini temsil eden 70'in üzerinde olmasıyla da kanıtlanıyor.

Ancak Carson Group'tan Ryan Detrick'e göre aşırı alım okuması uzun vadede düşüş eğilimi göstermiyor. Detrick, “Bu, kısa vadede aşırı alımda olduğumuz anlamına gelebilir ancak yükseliş hareketlerinin başlangıcında da bu tür bir güç görme eğiliminde olursunuz. Geçtiğimiz 20 yıla baktığımızda, bu kadar güçlü bir katılım gördüğümüz önceki zamanlarda, S&P 500 Endeksi’nin gelecek bir yıl boyunca, 15 seferin 14’ünde daha yüksek seyrettiği ve ortalama yüzde 16,1 oranında artış yaşadığı görülüyor” diyor.

Bu, yatırımcılar arasındaki aşırı iyimserliğin bir kısmını ortadan kaldırmak için kısa vadeli bir geri çekilme olabileceğini, ancak aşırı alım okumalarının tek başına boğa piyasasındaki ralliyi sona erdirmek için yeterli olmadığını gösteriyor.

Jeremy Grantham:  Borsalara dair iyimserliğinizi yeniden gözden geçirin

 

Ekonomistler enflasyon konusunda piyasalar kadar iyimser değil

 

Küresel piyasalarda Fed kaynaklı iyimserlik azaldı

 

Yatırımcılardaki aşırı iyimserlik borsada düşüşe işaret ediyor olabilir

 

Rallide düşüşler alım fırsatı mı düzeltme göstergesi mi?

 

2023 rallisini öngören stratejistler 2024'te borsalarda ne görüyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • azmi22 Aralık 2023 21:15

    Bir de bizim borsayı görün , olumlu mu , olumsuz mu ? X Endeks % 10 düşüyor , hissesi % 40 - 50 . Küçük yatırımcı aşırı olumlu veya olumlu denebilir mi ? Ne koruyanı var ne arka çıkanı .