E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada seçim rallisi bekleniyor---

Borsada seçim rallisi bekleniyor

Borsada seçim rallisi bekleniyor
08 Mart 2023 - 08:25 borsagundem.com

Türk siyasetinde uzun zamandır görmediğimiz gelişmeler yaşanıyor. Her yeni açıklama borsada sert dalgalanmalara neden oluyor. Peki seçim sonrası için hangi senaryolar dile getiriliyor?

Seçim sonuçlarına göre yabancıların piyasaya dönüp dönmeyeceği belli olacak. Tüm piyasa bu senaryo üzerinde konuşuyor. Sadece hisse senedi piyasası değil, döviz, altın ve faiz cephesi de önemli gelişmeler gebe…

Sermaye Piyasaları Danışmanı Yunus Kaya, seçim sonucundan bağımsız olarak önümüzdeki dönemin bir reform ve reorganizasyon yenilenme dönemi olacağını belirterek bu sayede borsaya 2.5 yılda 10 milyar dolara yakın yabancı girişinin mümkün olabileceğini söyledi. Kaya’nın tahminleri şöyle:

Artık gözde olan sektörler belli oldu. İnşaat ve inşaat ürünleri sektörleri cazibesini koruyor. Sonra konut geliyor. Diğer taraftan otomotiv satışları ocak ve şubatta rekorla devam etti. Bir yatırım alternatifi olarak artık değerlendiriliyor otomotiv. Bu sektörlerin de cazibesini sürdüreceğini görebiliyoruz açıkçası.

2023 içinde endeksin 6000’in üzerine çıkmasını bekliyoruz

Seviyeden ziyade temel olarak bakıyoruz biz genelde. Temelde borsada şirketlerimizin karlılıkları gayet iyi gidiyor. Bazı sektörlerde 3.çeyrekte bir yavaşlama gözüküyordu. 4.çeyrekte demir-çelik ve bazı sektörlerde daha da ayyuka çıktı. Ama 2023 yılında ekonomideki yavaşlamaya rağmen bazı alanlarda canlılığın devam edeceğini öngörerek sektörel de olsa şirket bazında da olsa karlılıkların süreceğini görüyoruz. BIST 100 endeksinde fiyat/kazanç oranı 7’nin altına geldi. BIST 30 endeksinde 6’nın altında. Dolayısıyla bu temeldeki ucuzluk, yurtdışı benzerlere göre geride kalma hala devam ediyor. Yeni karlarla beraber iskontonun daha da arttığını görüyorduk. BIST 100 endeksi 2-3 gündür tekrar atağa kalktı ve bir getiri sağlamaya başladı. Bu da temeldeki ucuzluğu biraz fiyatlara yansıtıyor diye yorumlayabiliriz. Önümüzdeki bir hafta boyunca bunun da sürmesini bekleyebiliriz açıkçası.

Yani önümüzdeki bir hafta yeni ataklar görebiliriz?

Evet ama aracı kurumların 2023 kar tahminlerini dikkate alarak, 2023 yılı içerisinde endeksin en azından 6 binin üzerine çıkacağını görüyoruz. Aracı kurum tahminleri de karlara göre yapılıyor ve mevcut iskontonun bir miktar azalacağını öngörerek yapılıyor. Mevduat faizlerinin şu anda hala yüzde 25-30 aralığında olduğunu dikkate alırsak, aracı kurumların kar tahminlerine baktığımız zaman borsanın bu sene çok da geçen seneki kadar performans sergilemeyeceğini öngörebiliriz. Çünkü niye? BIST 100 endeksi geçen sene yüzde 200 yükseldi ve önemli bir şirketlerin çoğu da bu yüzde 200 civarında getiriyi sağlamışlardı. Bu sene bu kadar yüzde 200’lük bir getiri beklentisi hemen hemen kimsede yok. Yine de borsanın enflasyon üzerinde bir getiri sağlayacağını öngörebiliyoruz. Enflasyonda bir düşüş trendi beklentisi var zaten. Borsanın en azından bu enflasyonun gerisinde kalmama hevesiyle ilerleyeceğini öngörebiliriz. Bir yandan temettüden bir yandan borsadaki fiyat artışlarından yatırımcıların kazanma imkanları, bu yılda enflasyonun üzerinde bir getiri sağlama güdüsüyle ilerletebilir diye düşünüyoruz. En azından borsadaki şirket karlılıklarının bizi itici güç olmaya devam edeceğini net olarak söyleyebiliriz.

Borsa hala rakipsiz mi?

Son 1 yıl hariç mevduat ve tahvil getirisi en iyi kazandıranlardan biriydi ama son bir yıldır mevduatta inanılmaz kayıp var. Yılların kazancını kaybettirdi. Bu da yeni alternatif arayışını beraberinde getirmişti. Borsada öne çıktı çünkü rekor kırdığı bir döneme denk gelmişti. Şimdi önümüzdeki dönemde tekrar rekor kırabilir ama yüzde 200’lere ulaşması için ekstra bazı şeylerin olması gerek.

Powell’ın açıklamalarından sonra piyasalar artçı dalgaları hissetti

 

Beyaz Saray: Fed yetkilileri 'durup bir nefes almalı'

 

Borsada yatay başlangıç bekleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (18)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Macit08 Mart 2023 21:07

    Full banka aldim bakalim.

  • Hulusi08 Mart 2023 21:06

    ilginc; kIlicdaroglu beklentisi nedeniyle devlet fonlari ziraat uzerinden borsayi aliyor, ayni anda da merke.z bankasi dolari baskiliyor. Tayyip duymasin, yakar yapanlari :)

  • Seç08 Mart 2023 19:58

    Kılıçdaroglu erdogana kazanamaz seçim mantıklı olun.2.turda biter

  • Cemil abi08 Mart 2023 19:15

    Hanım koş borsa ralli yapacakmış.

  • Mucise Reis : )08 Mart 2023 17:59

    Üni yıllarında söylenen bir cümle aklımda...." Çaresiz ve yanlız olduğunu düşünen insanlar korkar... Unutma, ne çaresizsin, nede yanlızsın...  Bu cümleler aklımda hayat felsefem... korku dan, korkan insan olmadım hiç :D o yüzden....relaks...

  • ZÜLFİKAR KIZILKAYA08 Mart 2023 15:53

    Arkadaşlar aracı kurum  afyon çimentonun 30 TL rahat olur dedi bende  12,55 TL den aldığımdan beri düşmektedir.Ne yapalım dersiniz .Zarar her gün artmakta her gün 3- 5000 TL zarar ediyorum.

  • Mürteza08 Mart 2023 15:53

    Millet geçim rallisinde.

  • faruk08 Mart 2023 14:48

    Herşey çok güzel olacak. Enseyi karartmayın.

  • plan08 Mart 2023 12:39

    yüz kişiden 75-80 i malda hissede borsanın endeksin çok artmasını istiyor bu tarz haber normal yani.ama fiyatları  haberler gelişmeler belirler.herkes bir strateji belirler uygular ve sonucuna razı olur.bilen gören ve doğru uygulayan kazanır.

  • ALİ TEL08 Mart 2023 14:43

    Kemal iktidara gelince londralı tefecilerden 1 trilyon $ para getirecek zaten abd de para yağdıracak borsamıza ve endeks 15 000 olur diye yorumlara rastlıyorum.

  • YUSUF KALEKAPISI08 Mart 2023 12:16

    Artık borsa falan olmaz yakında temmettüler bitince bilançolar bitti zaten borsaya sert satışlar gleceklerdir.

  • MERHALET KUŞUÖTMEZ08 Mart 2023 10:06

    Bu muhalefet seçimleri kazansa  da bu depremin ülkemize maliyeti 100-150 milyar dolar imiş bu ortamda  kim kazanırsa kazansın borsadan yükselmesi zor.bir de 3 senedir % 5000 yakın yükselen hisse senetleri var.bunların satılması gerekiriyor sonra diyelimki millet ittifakı kazandı ekonomi türbülansa girecek bence birde sebest ekonomi izleyen hükümetlerde borsa yükselmiştir tansu çiller özal ve RTE dır borsadan uzak durun derim.

  • Ali08 Mart 2023 10:05

    Kaçın bankalara çakacaklar

  • BORSAZEDE08 Mart 2023 09:58

    BAY KEMAL KILICINI KUŞANDI GELİYOR,BORSADA MANÜPLASYON YAPANLARI KAYDETTİK,GELİNCE HESAPBINI SORACAZ,BAY KEMAL BORSANIN HARAMZADELERİNİ KILICIYLA DOĞPRAYACAK,HAZIROLUN, ÇANAK TUTAN BİST,BİT,SPK, NE VARSA HEPSİ  HESAP VERECEK,ŞUANDA BAŞINDAKİLERİN HİÇ BİRİ KALMAYACAK,POMPAYLA ŞİŞİRİLMİŞ HİSSELER FISSSS DİYE İNECEK,HAVA İNİNCE 2500 PUAN GAZ BOŞALACAK,GELİYOR EKONOMİNİN BAŞINA ÖZGÜR DEMİRTAŞ,ÜLKEYİ GAZLA DEĞİL,ÜRETİM EKONOMİSİYLE KALKINDIRMAYA GELİYOR,BU YAZIMI TARİHE NOT DÜŞÜN,BAŞLANGIÇ 14 MAYIS,ALAVERE DEVRİ KAPANACAK,HELAL ÇALIŞMA DEVRİ BAŞLAYACAK,İŞ ,AŞ,ÇALIŞMA OLACAK........GELİYOR..KEMAL PAŞA KILICINI VURDU TAŞA,HIRSIZLAR ARSIZLAR  ÇARPTI TAŞA..............

  • Ali Akçelik 12 Mart 2023 12:11

    Kilicdaroglu bakanlık yaptığı yıllar da ülkenin SSK sini batırmış kişi devlet yönetmek koyun gütmeye benzemez süslü kelimelerle ancak ahmak gurubunun aklı ile oynarsınız bu vatan kolay kazanılmadı kolay kolay da hdp gibi teroristlerle ortaklık yapanlara verilmez bunu da kulağınıza küpe edin

  • MERHALET KUŞUÖTMEZ08 Mart 2023 12:16

    kemal ve yandaşları iktidara geldiğinde ekonomide sıkıntılar çıkacak her şeyin yastık altına veya yurtdışana çıkma ihtimalini düşünmekteyim.millette o kadar salak değil.benim 1990 yılında marmara depreminde bankada b tipi fonum vardı idi iktidarda bülent ecevit vardı benim paramın %  25 deprem parası altında gasp ettiler.

  • Deli08 Mart 2023 09:12

    Ralli de arabalar kaza yapacak.bazıları pert olacak.gelin yavrum gelin koşun

  • may08 Mart 2023 09:01

    bilançolar tamam.belirsizlik var ralli belirsizlikte olmaz. 1-14 mayıs tarihleri çok fazla  hareketli olur.seçim 2.tura kalacak ilk turda yeter sayı aşılamaz bu mümKün değil  benim için.51 oy almayı kimse başaramaz..YTD