E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPowell’ın açıklamalarından sonra piyasalar artçı dalgaları hissetti---

Powell’ın açıklamalarından sonra piyasalar artçı dalgaları hissetti

Powell’ın açıklamalarından sonra piyasalar artçı dalgaları hissetti
08 Mart 2023 - 08:09 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor

Klasik bir risk-off günü

Dün herkesin merakla beklediği Powell’ın şahin açıklamalarından sonra tüm küresel piyasalar artçı dalgaları hissetti.

Powell, Senato Bankacılık Komitesi’nde yaptığı açıklamada, “Şu ana kadar gördüğümüz veriler ve hala görmemiz gereken başka verilerimiz var. Toplantıdan önce görmemiz gereken önemli veriler var. Son ekonomik veriler beklenenden daha güçlü geldi, bu da faiz oranlarının nihai seviyenin muhtemelen daha önce tahmin edilenden yüksek olacağını gösteriyor.” dedi. Böylece Powell, özellikle işgücü piyasasında son zamanlarda genel olarak sağlam bir ekonomik veri dalgasının yanı sıra enflasyondaki sıcaklığın, Fed’in politika faiz oranını daha agresif bir şekilde yükseltme olasılığını artırdığını doğrulamış oldu. Ardından dün %30 olarak fiyatlanan 50 baz puanlık bir artış ihtimali, şahin tonda gelen açıklamalardan sonra %70’e yükseldi.

ABD doları endeksi, bir anda  %1,3 artarak üç aylık zirvesine ulaştı. ABD borsalarında sert satışlar etkili olurken iki yıllık ABD tahvilleri gün boyunca yükselişini sürdürdü. Tipik olarak faiz oranı beklentilerine uygun hareket eden hazine getirisi, 2007 ortasından bu yana en yüksek seviyesi olan %5,038 seviyesine yükseldi.

Asya piyasaları da bir Powell’ın şahin tonda konuşmasından nasibini aldı ve güne negatif seyirde başladı. MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse endeksi  %1.45 düşerken, Avustralya’nın S&P/ASX 200 endeksi  %0.70 düştü. Japonya’nın Nikkei hisse senedi endeksi ise %0.10 sınırlı yükseliş kaydetti. Çin Hisse senedi endeksi %0.33 düşerken, Hong Kong’un Hang Seng Endeksi  %1,4 değer kaybetti

Petrol fiyatları ABD’den gelen sert açıklamaların ardından Salı günü varil başına 3 dolar düştü. Fed başkanı Jerome Powell’ın faiz artırımı korkularını körüklemesi doları güçlendirdi ve güçlü ham petrol ithalatçısı Çin’in Ocak-Şubat ham petrol ithalatının düşük seyretmesi de düşüşü körükledi.

Brent ham petrol vadeli işlemleri varil başına %3,4 dolar düşerek , ABD West Texas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri 2,88 dolar veya %3,6 düşüşle varil başına 77,58 dolardan kapandı. Petrol fiyatları 4 Ocak’tan bu yana her iki sözleşme için de en büyük günlük düşüşünü yaşadı.

Yurt içinde çok öne çıkan bir verinin olmadığı yeni günde, yurt dışında Almanya sanayi üretimi, Euro Bölgesi GSYH, ADP özel sektör istihdamı gibi öne çıkan veriler bulunuyor.

Ayrıca ABD’de “Bej Kitap(Beige Book)”, Kanada Merkez Bankası(BoC) faiz kararı ve ABD Merkez Bankası Başkanı Jeromy Powell’ın konuşması da yakından izlenecek.

Ayrıca tüm kadınlarımızın 8 Mart dünya  kadınlar günü kutlu olsun.

Bakır fiyatlarında yatay seyir

 

Çin yuanı iki ayın en düşük seviyesinde

 

Fed Başkanı Powell'dan kritik faiz mesajı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)