E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada satın alma değil haber satma zamanı---

Borsada satın alma değil haber satma zamanı

Borsada satın alma değil haber satma zamanı
17 Temmuz 2023 - 14:56 borsagundem.com

ABD hisse senetleri genellikle kazanç sezonlarında yükselse de bu sefer işlerin farklı olma ihtimali bulunuyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD hisse senedi piyasalarında kazanç sezonu başladı. Bilanço dönemlerinde genellikle yükselen borsaların ise bu kez yatırımcıları şaşırtma ihtimali bulunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, analistler, üç aylık kurumsal kazanç raporlama döneminin ABD borsaları için genellikle mutlu bir dönem olduğunu, ancak bu yazın farklı olabileceğini söylüyor.

Haberleri satma etkinliği

MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, UBS Global Wealth Management kıdemli ABD sermaye analisti Nadia Lovell'e göre, önümüzdeki dört hafta hisse senetleri için bir satın alma fırsatı olmak yerine ‘haberleri satma etkinliği’ olabilir.

Bunun gerçekleşmesinin ise bu kazanç sezonunu, yakın tarihte örneği görülmemiş şekilde sıra dışı hale getirme ihtimali bulunuyor. Son birkaç on yılda, ABD hisse senetleri, ABD'de işlem gören en büyük şirketlerin çoğunun sonuçlarını paylaştığı dört hafta boyunca yıllık kazançlarının büyük bir yüzdesini biriktiriyor.

Bir Deutsche Bank analizi, S&P 500 Endeksi’nin, dört haftalık kazanç zirvesi dönemlerinde, üç ayda kabaca ortalama yüzde 2'lik bir artış kaydettiğini bulguluyor. Mevcut durumla karşılaştırıldığında, hisse senetlerinin çeyreğin geri kalanında ortalama yüzde 1,7'lik bir kazanç gördüğü gözleniyor.

Deutsche Bank'tan Jim Reid, paylaştığı yorumda, “İlk kazanç sezonunun yılın yüzde 30,7’sini yani yılın 16 haftasını ve yılın geri kalanının da yüzde 69,3’ünü yani 36 haftayı oluşturduğu düşünüldüğünde, bu büyük bir eşitsizlik” diyor. Ancak Reid bile, kurumsal yatırımcıların temkinliliği bir kenara bırakıp piyasalarda yeniden alım yapmaya başlaması nedeniyle halihazırda gerçekleşen rallinin gücü göz önüne alındığında, bu kazanç sezonunun bu tarihi modelden ayrılabileceğini kabul ediyor.

UBS'den Lovell da, “Muhtemelen piyasa, temel değerlerin önüne geçti. Satın alma tarafı şirketler için daha iyi bir görünümü hesaba kattı, ancak fiyat-kazanç çarpanları zengin görünüyor” diyor.

Şirketlerin yüksek performans göstermesi şart

FactSet'in halihazırda rapor vermiş olan firmaların sonuçlarını içeren en son tahminine göre, S&P 500 şirketlerinin geçen yılın aynı çeyreğine kıyasla kazançlarında yüzde 7,1 oranında bir düşüş bildirmesi bekleniyor. Bu rakamın gerçekleşmesi halinde, Kovid-19 salgınının ortaya çıkışının kazançların yüzde 31,6 oranında düşmesine neden olduğu 2020'nin ikinci çeyreğinden bu yana yıldan yıla görülen en büyük düşüş olması bekleniyor. Bu aynı zamanda, kazançların bir yıl öncesine göre daha düşük olduğu art arda üçüncü çeyrek anlamına da geliyor.

Öte yandan, S&P 500 firmaları şu anda 19 kattan fazla ileriye dönük kazançla değerleniyor. Bu, beş yıllık ortalama olan 18.6'nın ve 10 yıllık ortalama olan 17.4'ün üzerinde bir değere karşılık geliyor. Lovell da hisse senedi değerlemelerinin ‘zengin’ göründüğünü sözlerine ekliyor. Bu, kazancın, rallinin devam etmesi için Wall Street'in tipik muhafazakar tahminlerinden daha da geniş bir marjla daha iyi performans göstermesi gerektiği anlamına geliyor.

Gelecek tepkinin ayak izleri

JPMorgan, Wells Fargo ve Citigroup dahil olmak üzere en büyük ABD bankalarından bazılarının hisseleri, piyasa açılışından önce kazanç bildirdikten sonra Cuma günü yükseldi. Ancak kapanışa doğru, hisseleri bu kazançların hepsini olmasa da çoğunu tersine çevirmişti. Lovell'e göre bu dinamik, piyasanın önümüzdeki haftalarda açıklanan kazanç raporlarına tepkisinin temelini oluşturabilir.

Boğalar şahlansa da ayı piyasası yatırımcıları direniyor

 

Fed kenara mı çekiliyor?

 

Faiz artırımları Temmuz sonrasında da sürebilir

 

Borsalardaki iyimserlik her an bozulabilir

 

Borsa rallisinde yüzde 50 oranında düzeltme ihtimali

 

Hisse senedi rallisini takip etmek giderek zorlaşıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ZÜLFİKAR KIZILKAYA17 Temmuz 2023 16:30

    Atın ölümü borsadan olsun bu senede de güzel paralar kazandım borsadan.

  • ALİ TEL17 Temmuz 2023 15:52

    Bizim borsa için bu geçerli değil daha gidecek çok yolumuz var yılbaşına 12 000-15 000 endeks rahat olacak imiş.aracı kurumlar söylüyor.