E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada 'faiz' yükselişi---

Borsada 'faiz' yükselişi

Borsada 'faiz' yükselişi
05 Eylül 2021 - 08:02 borsagundem.com

Döviz kurlarında son dönemde kademeli aşağı geri geliş etkisini gösterirken, borsada alım ağırlıklı işlemler hakim. Peki önümüzdeki dönemde piyasaların seyri ne olacak?

Borsa İstanbul’da BIST 100 Endeksi kritik seviye olan 1.468 seviyesinde. En yüksek 1.482 seviyesine çıktı. Endeksin 1.468 seviyesinin üzerindeki hareketi yükseliş yönünde ivmeli bir hareketi getirebilir. Ancak bu seviye aşılamazsa yatay hareketlilik devam edecektir. Enflasyonda geçen hafta açıklanan rakam nedeni ile faizlerin eskisine göre avantajını kaybedecek olması yatırımcıların borsaya yönelimini artırabilir. Hatırlayalım, 2020 yılındaki yükselişin ana nedenlerinden biri de negatif reel faiz ortamıydı. Yeniden böyle bir iklime girilmesi hisse senetlerini ilgi odağı haline getirebilir.

Piyasa değeri yüksek büyüyen şirketler

Dolar/TL kurunda 8.30 seviyesindeki destek önemini koruyor. Bu seviyenin altında satış eğilimi hız kazanabilir. Ancak 8,30’un üzerindeki seyir yeniden 8,50’nin üzerine doğru bir hareketi getirecektir. Kurdaki seyri TCMB’nin faiz kararı belirleyecek. O zamana kadar ağırlıklı olarak yatay ve sıkışık bir bantta bekleme dönemi olacaktır.

Enflasyonun üzerinde bir faiz kararının gelişmemesi ya da yatırımcıya TL bazında bir alternatif yaratacak seçenek sunulamaması halinde dolar/TL kuru için 8.30’ların üzerindeki hareket kalıcı olacaktır.

Yatırımda fon seçeneği

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) içinde bulunduğumuz haftada ağustos ayına ilişkin olarak enflasyon verilerini açıkladı. Enflasyon, ağustos ayında yıllık yüzde 19,25 oldu. Enflasyon rakamları Merkez Bankası’nın yüzde 19 olan politika faizini aştı. Yeniden reel negatif faiz oluştu. “Peki bundan sonra Merkez Bankası ne yapacak?”, sorusu önem kazanıyor. Dolayısıyla Merkez Bankası’nın adım atmasının beklenildiği bir aya girdik. Enflasyonun bu seviyedeki seyri sonrası faiz artırımı ya da erken bir indirimin olup olmayacağı, piyasa cephesinde merakla bekleniyor. Bir diğer seçenek de alternatif araçlarla mevduat cazibesi korunmaya çalışılacak.

Küresel borsaların başrol oyuncusu değişti

Hisse senedinde uzun vadeli yatırıma nasıl başlanmalı?
1-
Küçük tasarruflarla başlamalı. KAYIP VE KAZANÇLARIN ÖNEMSENMEMESİNİ SAĞLAR.

2-Aylık yatırım yapılmalı. DÜZENLİ BİRİKİM KÜLTÜRÜ OLUŞUR.

3-Fiyat hareketlerine değil, şirketin değerine odaklanmalı, BİRİKİMLERİN KATLANMASINI SAĞLAR.

4-Yatırım yapılan büyüyen bir şirket olmalı. HİKAYESİ DEĞİŞMEDİKÇE BİRİKİM SÜRER.

5-Fiyatlar düşebilir, yükselebilir. Şirketin satış ve karlılığı devam ettiği sürece BİRİKİME DEVAM EDİLMELİ.

Borsada yeni hedef hangi seviye?

Piyasaların seyri acaba ne olacak
Bir şirketin aktif kârlılığı, özvarlık kârlılığı, yatırım sermayesi getirisi ve kullanılan sermaye getirisinin yüksek olması önemlidir. Şirket kâr edebilir ancak bunun özkaynak kârlılığı ile gerçekleşmesi sürdürülebilirliği açısından önemlidir. Sürdürülebilir bir büyüme firmaların hisse getirilerine de olumlu yönde yansır.

Temettü 25 hisseleri içerisinde özkaynak kârlılığı, aktif kârlılığı, yatırım sermayesi getirisi ve kullanılan sermayenin getirisi yüzde 10’un üzerinde olan 12 borsa şirketi var. Bu şirketler: Ford Otosan, İş Y. Men. Değ., Ege Endüstri, Vestel Beyaz Eşya, Otokar, Alkim Kimya, Tofaş Oto. Fab., Aksa, Bim Mağazalar, Nuh Çimento, İskenderun Demir Çelik, Ereğli Demir Çelik.

Borsada gelecek haftanın gündemi

 

Negatif reel faiz nedir? Sonuçları nelerdir?
1-
Negatif reel faiz, piyasa faiz oranının enflasyonun altında gerçekleşmesidir.

2-TL’nin satın alma gücünün enflasyon karşısında erimesidir.

3-Negatif reel faiz ortamında para borsa, dolar, altın gibi farklı enstrümanlara kayar.

4-İç tasarrufun düşmesine neden olur.

5-Negatif reel faiz tüketimi artırır. Tüketim artınca üretim artar. Bunun finansmanı yeni borçlanmaları beraberinde getirir.
(Zeynep Aktaş /Milliyet)

Borsa rallisini bitirecek 7 risk

Buffett göstergesindeki piyasa balonu gerçek mi?

Son dönemde arttı: SPK uyardı!

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mete05 Eylül 2021 16:15

    Hisseler hele petkim allah belasını versin 10 yildr aynı yalan dolan Baksana hepsi aselsan 2016 dan Bu yana aynı canları cehennem, ya oyak grup şirketleri turnosal kağıdı oldu

  • mali05 Eylül 2021 15:43

    Bu hisseler karını fiyatlara yansıttı ve  en pahalı hisseler. Bence alırken iyi düşünmek lazım.

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU05 Eylül 2021 11:37

    bende böyle tablolara güvendim 45 gün önce oyak çimento, iş finans ve ülker gıda aldım % 15 civarında zarardayım.bilancolarındaki aktif ve karları % 300-21 000 karda oldukları halde.

  • Borsabır05 Eylül 2021 14:50

    45 gunde mi kâr edecektiniz... Kademeli aldınız mı? Sabredince kâr getirir. ..