E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriPiyasa değeri yüksek büyüyen şirketler---

Piyasa değeri yüksek büyüyen şirketler

Piyasa değeri yüksek büyüyen şirketler
04 Eylül 2021 - 17:20 borsagundem.com

Yılın ilk yarısında bilançolar açıklandı. Piyasa değeri yüksek şirketler içerisinde büyüme, karlılık ve değerleme oranlarından oluşan 10 kriterde 12 hisse senedi ortaya çıktı. Zeynep Aktaş, Fortune’da o hisseleri yazdı.

Borsa İstanbul’da yılın ilk yarısını ilişken veriler açıklandı. Portföyleri gözden geçirme zamanı. Açıklanan bilançolar incelemeye alınırken hangi şirketlerin ne boyutta mali performanslarında değişim olduğu da artık elimizde.

Piyasa dalgalanmalarına karşı güvenli liman olabilecek şirketlerin belirlenmesi dönemsel olarak bilançoların açıklandığı zamanlarda gerçekleşir. Şirketlerin sadece karlı olmaları yeterli değil. Değerleme oranlarına göre ucuz olmaları da beklenmeli. Kuvvetli bir mali yapıya sahip olan şirket kazancın da güvencesini sağlayacaktır.

Ortalamaların üzerinde getiri arayışında olan yatırımcının şirketlerin mali yapısını takip etmesi şarttır. Firmaların kar etmesi beklenir. Karlılığını ve kar marjlarını korumayı başaran borsa şirketleri fiyat performansında piyasa dalgalanmalarını geride bırakabilir.

Borsada gelecek haftanın gündemi

10 KRİTERDE 12 ŞİRKET

Yılın ilk yarısındaki verilere baktığımızda büyüme, karlılık ve değerlemeden oluşan 10 kriterde 12 hisse senedi ön plana çıktı. Aktif karlılığı, esas faaliyet kar marjı, net kar marjı, özsermaye karlılığı, fiyat/kazanç, piyasa değeri/defter değeri, net kar büyüme, piyasa değeri ve hisse başına kar kriterlerine göre 12 Hisse senedi yılın ilk yarısında güçlü bir mali performans gösterdi.

Listede yer alan 12 şirket şöyle: Ereğli Demir Çelik, Aselsan, İskenderun Demir Çelik, Tofaş Oto. Fab., Koza Altın, Petkim, Vestel Beyaz Eşya, Türk Traktör, Brisa, Aksa, Koza Madencilik, T.Tuborg.


(10 KRİTERDE ÖNE ÇIKAN 12 HİSSE)

DEMİR ÇELİKTE PARLAK DÖNEM

Demir çelik sektörü ülke ekonomileri için lokomotif görevi görüyor. Türkiye ise bu sektörde hem üretim hem tüketim bakımından dünyada önde gelen ülkelerden biri. Dünyanın sekizinci büyük çelik üreticisi ve tüketicisi konumunda bulunuyor. 2021 yılı ilk beş ayında çelik tüketimi bir önceki yıla göre yüzde 34 artarak 14,9 milyon ton seviyesinde gerçekleşti. Tüketimde yaşanan toparlanmanın etkisiyle Türkiye çelik üretimi geçtiğimiz yıla göre yüzde 21 artarak 16,4 milyon ton oldu. Şirket bazında baktığımızdan Ereğli Demir Çelik ve İskenderun Demir Çelik yüksek performansıyla dikkat çekiyor. Şirketlerin özvarlık karlılıkları da yüksek. Ereğli Demir Çelik’in özvarlık karlılığı yüzde 20,2, İskenderun Demir Çelik’in ise yüzde 21,9 oldu. Her iki şirketin de piyasa değeri / defter değeri 1,4. Net kar büyümeleri yüzde 300’ün üzerinde. İş Yatırım analistlerinden Esra Şirinel, Ereğli Demir Çelik’in döviz cinsi gelirinden ötürü TL’deki değer kaybına karşı avantajlı olduğunu söylüyor.

Küresel borsaların başrol oyuncusu değişti

OTOMOTİV VE BEYAZ EŞYA

Otomotiv ve beyaz eşya şirketleri de yılın ilk yarısında karlılıklarını artıran şirketler oldu. Yurtiçi otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2021 yılı altı aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 55,4 artış göstererek 394.701 adet olarak gerçekleşti. Tofaş toplam perakende satışları, yılın ilk yarısında yüzde 59 artarak 65.416 adet oldu. Tofaş’ın hafif araç pazarındaki payı aynı sürede 0,1 puan azalarak yüzde 16 olarak gerçekleşti. Fiat markası ise Pazar lideri oldu. Türk Traktör ve Vestel Beaz Eşya da karlılık ve satışları ile mali tablolarda kendilerini gösteren şirketler. Vestel Beyaz Eşya’nın yılın ilk yarısında bir önceki döneme göre satışları yüzde 109 artarken karı yüzde 135 oranında büyüdü.


(12 HİSSEYE EŞİT OLARAK YATIRILAN 100 TL'NİN 2020 VE 2021 SEYRİ)

GÜÇLÜ BÜYÜME DÜŞÜK DEĞERLEME

Borsada altı aylık bilanço verilerinde öne çıkan 12 şirketin büyüme verileri yüksek seyrederken değerleme oranlarının düşük olduğu görülüyor. Güçlü finansal sonuç açıklayan 12 piyasa değeri yüksek şirket içerisinde fiyat/kazanç oranı en düşük olan şirketler; Petkim, Vestel Beyaz Eşya, Koza Madencilik, Brisa, Koza Altın ve Aselsan.

Özvarlık karlılığı yüksek şirketlerin özvarlık karlılığı 20 seviyesinin üzerinde. Yüksek özvarlık karlılığına sahip olan ilk üç şirket şöyle: Türk Traktör, Brisa ve Tofaş Oto. Fab. Özvarlık karlılığı bir şirketin yönetim performansına ölçer. Şirketin özkaynaklarına göre ne kadar kar ettiğine işaret eder. Özkaynak karlılığının enflasyonun üzerinde gelişmesi şirketler açısından olumlu.

Borsada yeni hedef hangi seviye?

ESAS FAALİYETLERDEN KAR

Listede esas faaliyet karlılığı yüzde 30’un üzerinde olan dört şirket bulunuyor. Esas faaliyet karlılığı bir şirketin kendi faaliyetlerinden kar ettiğini gösterir. Bu da uzun vadede mali performansını korumasını sağlar. Esas faaliyet karı, net faaliyet karından esas faaliyetlerden diğer gelir ve giderlerin de çıkarılmasıyla bulunur. Esas faaliyet karlılığı 30 seviyesinin üzerinde olan şirketler şunlar: Koza Altın, Koza Madencilik, İskenderun Demir Çelik ve Ereğli Demir Çelik.  (Zeynep Aktaş – Fortune)

Borsa rallisini bitirecek 7 risk

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (18)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kaan07 Eylül 2021 07:59

    Balon 🎈 hisseler. Önceden alan tüccarlar bir gün satınca son alanların elinde patlayacak 💥

  • Borsa Master06 Eylül 2021 23:11

    Bunlar baz etkisi olmasın? 

  • kenan06 Eylül 2021 17:35

    verusatürk'ün bilançosu , ortaklıktaki şirketlerin yeniden değerlemesi ile yapılan şişirme bilanço, nakit gelir değil. hakim ortağın elindeki satışa çıkardıkları 5.900.000 lotu satabilmek için açıklanmış bilançodur

  • Kıyaslayın 06 Eylül 2021 12:52

    Verusatürk ve verusa holdingi kıyaslayın

  • Değer 06 Eylül 2021 12:35

    Verusatürk incelemeye değer

  • serdar05 Eylül 2021 23:48

    Hep aynı kağıtlar. şiştikçe şiştiler. Patlarsa kötü patlar

  • Mehmet Baydar 05 Eylül 2021 18:00

    Yahu >>> bunların hepsi şişmiş kağıtlar... aşağıda biri YAZMIŞ, bunlardan 3ünü aldım ve zarar ettim demiş. ELBETTE, ilk alanlar yani 1,5 yıl evvel Pandemi sonunda alanlar şimdi Kar satışı yapıyorlar... Sen onların sattığını alıyorsun,, onlar kazanıyor sen kaybediyorsun... Sürekli yükselen borsadan hisse alınır mı!?!?! Borsa takip işidir... Şu bu o > al, güçlü al vs dediğinde kağıdın geçmiş fiyat hareketlerini inceleyeceksin.... Sürekli AL diyenler büyük fonlara vb hizmet edenlerdir. Kimse ky e acımaz. Sürekli yükselen kağıtlar alınırsa Risk ee beraberinde alınmış olunur

  • Ercüment Çağman05 Eylül 2021 14:30

    Arkadaşlar onun bunun dediğine inanmayın içinizden hissettiğiniz hisseye oynayın üzülmezsiniz 🧿🐞

  • İbrahim05 Eylül 2021 11:59

    41720 adet oyak çimento da bende var ama inadım inat zararına mal çıkmam eşşek gii götürecekler azdan az çoktan çok gider kağıt toplu sabretmek gerek

  • ŞEMSETTİN KARLIDAĞ05 Eylül 2021 11:44

    BIRAKIN BE KARDEŞİM NET KARI % 21 000 OYAK ÇİMENTO ALDIM YILBAŞINDA % 25 ZARARDAYIM.BUNLAR İLE BİZLERİ KANDIRMAYIN.KIYTIRIK HİSSE SENETLERİ HEP KAZANDIRIYOR.

  • Yusuf Türkoğlu05 Eylül 2021 11:14

    Herkes kendi çıkarlarına göre yorum yaparakı kendi portföyünde ki hisseyi itelemeye çalışıyor. Delikanlı iseniz, son iki yıl içinde nominal hisse başına edilen kar miktarını da bir hesaplayıp sıralama yapın da görelim. Hisse olmuş 50 TL hisse başına karı 0,02 TL ve siz bu gibi hisseleri gazliyorsunuz millete. Hadi bakalım klavye bilgileri size söyleyeceğim hissenin yıllık hisse başına düşen kar miktarını diğer hisseler ile karşılaştırın da görelim. Hisse adı ÖZKGY.

  • Mucize Reis : )05 Eylül 2021 10:59

    Saçma ya, net karmış brüt kar mış : )) bana verin bilançoyu, nasıl süsler  püslerim. yazmak istemiyorum, milletin aklına fikir getirecez diye :D  Birde enflasyon var malum.. alıyorsun 5 tl hammadde, ver admaın eline 5 ay vede çek öderim diye... 5 ayda hammadde üzerine koyup olur 15 tl zaten urun oluyor kar üzerine kar satıyorsun malı ohhh miss gibi kar.. gel görki, sorun şu... kazandığınlar, aynı hammadeyi depone yenıden alman gerekıyor, aynı urun olmuş 18 tl hammadde... geri sattıklarını, alacka kadar kazanabılıyon mu ? Türkçesi. mahalle bakkalı 5 litre zeytın yağ satıyor 100 tl iken 110 tl ye, yad deftere, 5 ay sonra alıyor 110 tl. aynı zeytın yağ alayım diyor, toptancı veriyor 120 tl ye :  ) bakkal ciro net kar artsada, sorun sattını alamaması :D

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU04 Eylül 2021 22:03

    ben de böyle yorumlara inandım bilanço aktif ve karları süper diye 50 gün önce  işfinans, ülker gıda ve oyak çimento aldım sürekli düştü büyük zararım oldu.fakat çöp hisse senetlerine girenler malı götürdüler.

  • yatırım06 Eylül 2021 16:12

    hisse alıp 50 günde köşeyi dönmeyi beklersen daha çok para kaybedersin

  • Bir dost05 Eylül 2021 17:55

    Onlarin zamani geldi. Basladilar eylul birde....

  • Enerji04 Eylül 2021 21:51

    Işıklar enerji yuzmilyonlarca TL kâr yapıyor, altpazarda inanmak mümkün değil .

  • faruk04 Eylül 2021 18:38

    TBORG HİSSESİ SAHİPSİZLİKTEN ÇÖP PAZARINDA VE HİÇ YAKIŞMIYOR.HALKA AÇIKLIK ORANINI KEYFİ OLARAK YÜKSELTMEYEN PATRON ŞİRKETİ İSTEDİĞİ GİBİ YÖNETİYOR BİZ YATIRIMCILARDA ÖĞLESİNE BAKIYORUZ.BİST YÖNETİMİNİNDE ADAMLARA GÜÇLERİ YETMİYOR MU YOKSA ÖNEMSEMİYORLAR MI ODA AYRI BİR OLAY.1 YIL ÖNCE HALKA AÇIKLIĞI ARTIRMALARI İÇİN UYARILDI ŞİRKET ANCAK TAKAN YOK YAZIKLAR OLSUN 

  • Alican04 Eylül 2021 20:33

    % 5 altında halka açıklık bu tip şirketleri almak bombanın üstünde oturmak gibi bir şey