E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada doğru zamanı aramak işe yaramıyor---

Borsada doğru zamanı aramak işe yaramıyor

Borsada doğru zamanı aramak işe yaramıyor
09 Kasım 2023 - 14:40 borsagundem.com

Borsa yatırımcılarının en büyük hayali hisse senetlerini dipteyken alıp ve zirvedeyken satmaktır. Ancak bu doğru zamanı arayan yatırımcılar borsaların en kazançlı günlerini kaçırabilir. S&P 500 Endeksi bu yıl sadece sekiz günde %14 yükseldi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında S&P 500 Endeksi bu yıl %14’lük bir yükseliş gösterdi. Ancak borsalardaki yükseliş sadece 8 gün içerisinde gerçekleşti.

CNBC’nin haberine göre söz konusu tablo piyasalarda doğru zamanı yakalamaya çalışmanın neden etkili bir yatırım stratejisi olmadığını gösterir nitelikte.

DataTrek’ten Nicholas Colas bu yıl S&P 500 Endeksi’nde yüksek kapanışların düşük kapanışlardan sadece 11 gün fazla olduğuna dikkat çekiyor. Colas’ın analizine göre endeks bu yıl 113 kapanışta yükseliş gösterirken 102 kapanışta ise düşmüş. Ancak ünlü analist yine de S&P 500’ün yıl başından bu yana %14 yükseldiğine işaret ediyor.

Peki S&P’nin yükseliş günlerinin düşüş günleriyle neredeyse aynı olduğu bir piyasada %14’lük yükseliş nasıl açıklanabilir? Colas’a göre “büyük sermayeli teknoloji hisselerinde bir ralli oldu” demek olup bitenleri tam olarak açıklamıyor.

Borsa analisti yükselişleri açıklayabilmek için bu 113 seans arasından sekiz günlük S&P 500 performansa dikkat çekiyor. Bu sekiz gün kaydedilen yükselişlerin hepsinin ‘büyük teknoloji hisseleri, bankacılık krizi, FED/politika faizleri, resesyondan kaçınma’ gibi kendi içerisinde bir hikayesi bulunuyor. S&P 500’ün en çok yükseldiği sekiz seans ise şöyle:

6 Ocak +%2,3 (Haftalık istihdam raporu)
27 Nisan +%2,0 (META’nın beklenenin üzerinde bilançosunun ardından hisselerdeki ralli)
20 Ocak +%1,9 (Netflix’in dördüncü çeyrek için beklenenin üzerinde abone artışı, büyük teknoloji rallisi)
5 Mayıs +%1,8 (Apple bilançosunun güçlü gelmesi, JPMorgan beklentilerini artırması sonucu banka hisselerindeki ralli)
16 Mart +%1,8 (Büyük bankalardan oluşan konsorsiyumun First Republic Bank’e mevduat yatırması)
14 Mart  +%1,6 Banka düzenleyicilerinin SVB ve Signature Bank için mevduat garantileri sunması)
3 Mart  +%1,6 (10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirilerinin %4’ün aşağısına gerilemesi)


Colas’a göre iyi haber bu önemli konuların şu an için hâlâ geçerliliğini koruyor olması ve ABD borsalarında daha fazla yükseliş için katalizör niteliği taşıması. Kötü haberse şu: Söz konusu ralli günlerinde borsa yatırımı olmayanların hisse senedi getirileri muhtemelen çok daha düşük olacak.

Doğru zamanı yakalamaya çalışmak neden işe yaramıyor?

Colas, araştırmacıların onlarca yıldır bildiği bir soruna yeniden dikkat çekiyor: Hisse senedi fiyatlarının gelecekteki yönünü tahmin edebileceğiniz ve buna göre hareket edebileceğiniz fikri olan piyasalarda doğru zamanı yakalamaya çalışma yöntemi başarılı bir yatırım stratejisi değil.

Colas bu noktada yatırımcıların söz konusu sekiz günü kaçırması halinde elde edeceği borsa getirisinin çok daha düşük olacağını ima ediyor. Üstelik bu sadece 2023 için de geçerli değil.

Teorik olarak fiyatlar düşerken piyasaya para koymak ve daha sonra yükseliş dönemlerinde satışa geçmek ve bu yöntemi sürekli olarak tekrar etmek hisse senedi sahibi olmanın mükemmel bir yolu gibi görünür. Sorun şu ki hiç kimse piyasanın zirvelerini ve diplerini tam olarak belirleyemez. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre borsalardaki en önemli günlerde yatırımda olmamanın maliyeti uzun vadeli portföyler için yıkıcı bir nitelik taşıyor.

CNBC haberinde Dimensional Funds verilerine dayanılarak S&P 500 Endeksi’nin son elli yılına ilişkin muhtemel bir portföy büyüme senaryosuna işaret ediliyor.

Söz konusu varsayımsal portföyde 1970’den Ağustos 2019’a kadar S&P 500 Endeksi’nde yapılacak 1.000 dolarlık bir yatırım gösteriliyor:

Bu yatırımın toplam getirisi 138.908 dolar olurken hisse senetlerinin bu dönem içerisinde en iyi performans gösterdiği gün kaçırıldığında toplam getiri 124.491 dolara düşüyor. En iyi 5 gün kaçırıldığında toplam 90.171 dolar, en iyi 15 gün kaçırıldığında 52.246 dolar ve en iyi 25 gün kaçırıldığında ise sadece 32.763 dolar getiri elde edilebiliyor.

Bu inanılmaz istatistik borsalarda sadece bir günü kaçırmanın 50 yıllık bir yatırımda 14.000 dolara mal olduğunu gösteriyor. Diğer bir deyişle borsaların en iyi performans gösterdiği bir günü kaçırmak %10 daha fazla getiri sağlamak anlamına geliyor. En yüksek performansın görüldüğü 15 günü kaçıranlarsa %35 daha az para kazanabiliyor.

Söz konusu denklem hemen hemen her yıl veya her zaman dilimi için tekrarlanabiliyor. Yine de bu durumun tam tersi de geçerli. Yani borsalardaki en kötü günlerde yatırımda olmamak getirileri çok daha yüksek hale getirebiliyor. Ancak bu günlerin ne zaman olacağını hiç kimse bilmiyor.

Borsalarda doğru zamanı bulmak neden zor?

Bunun iki önemli sebebi bulunuyor. Birincisi tahmini yapan kişi hem piyasaya girerken hem de satışa geçerken doğru zamanı bulmak zorunda. Bir yatırımcının her iki kararı da doğru verebilme ve piyasa getirisinden daha yüksek getiri sağlayabilme olasılığı ise çok düşük.

Bu nedenle endeks yatırımları ve piyasalarda tutunma stratejisi son 50 yıldır yavaş yavaş destekçi sayısını artırdı. Endeks yatırımları ise piyasalarda doğru zamanı yakalama stratejisinin tam tersi biçiminde işliyor. Sürekli yatırım yapmayı gerektiren bir strateji portföy sahibi olan kişinin risk toleransına göre şekilleniyor. Yatırımcı gündelik piyasa hareketlerinden değil piyasaların zaman içerisinde elde edeceği performanstan getiri sağlamayı hedefliyor.

‘Muhteşem Yedili’ye karşı bahis, rekor derecede düşük

 

Küçük sermayeli hisseler için doğru zaman yaklaşıyor

 

Bitcoin zirve tazeledi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )10 Kasım 2023 09:46

    borsada ne zaman alınır ?.... 1- x hisse vardır... 5 tl  4,90 oldumu alırlar... 4,80 oldumu alırlar patır patır ne destek ne direnç... o psikolojı ile 5 altına düşünce alırlar hep  :D .... sonra bir düşer bu 4,90 ...4,50 ..4,20 ..4,05 ...3,90 ...  kimse almaz. yaprak gibi dalgalanır :D korkarlar .. işte o zaman ben alırım :D grafiğe bakar, kalitesine bakar, geçmişine bakar, sepet olarak kendime alır üzerine yatarım... ne zamn mı satarım ? :D  4,90 larda bekleyenler sabırsızca gelsın çıkayım derlerya bir alt kademesınden veriririm yarısını... zararına satanalrda basar malı  4,50 geldımmı sattımla alırım :D ortalamaya gore 4,90 a yaklaşım hedefım olur yarısını bidaha satarım.. sonra başka hedeflere geçerim... yazsamda anlamazsın tecrübe lazım

  • Muhammed 09 Kasım 2023 15:22

    Bizim borsaya girerken ellikere düşünmek gerekir.Kurtlar sofrası,adamı yutarlar.