E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada 11 trilyon dolarlık bilmece---

Borsada 11 trilyon dolarlık bilmece

Borsada 11 trilyon dolarlık bilmece
14 Temmuz 2023 - 17:07 borsagundem.com

ABD’de yatırımcılar ve uzmanlar, rallinin itici gücü olan ve ‘Muhteşem 7’ olarak adlandırılan teknoloji hisselerinin akıbetini tartışıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarındaki ralli devam ediyor. Bunda, enflasyon verileri gibi ekonomik göstergelerin de büyük katkısı bulunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, son aylara damgasını vuran rallinin akıbeti yine de yatırımcıların kafasını kurcalıyor. ‘Muhteşem 7’ adı verilen dev sermayeli teknoloji hisselerinin, ralliyi sürükleyip sürükleyemeyeceği merak ediliyor.

Muhteşem 7

MarketWatch’tan Jamie Chisholm’un haberine göre, piyasalar 11 trilyon dolar değerindeki ‘Muhteşem 7'nin rallinin seyrine ne yönde karar vereceğini tartışıyor. Bank of America’nın ise bu soruya dair cevapları bulunuyor.

Vadeli işlemler, bu hafta soğuyan enflasyon verilerinin ekonominin Fed’in hızlı faiz artırım kampanyasından görece yara almadan kurtulabileceği umutlarını güçlendirmesinin ardından, Cuma günü Wall Street'e işaret ederek dört günlük galibiyet serisini 15 ayın en yüksek seviyelerine çıkardı. Rallinin devam etmesinin ise kısa vadede, yatırımcıların bazı büyük bankaların bugün başlattığı ikinci çeyrek kurumsal kazanç dönemini nasıl algıladıklarına bağlı olacağı düşünülüyor.

Ancak hisse senedi piyasasının, son aylarda çok fazla kazanç sağlayan mega teknoloji hisselerinin sürekli desteği olmadan taze zirvelere ulaşıp ulaşmayacağı hala merak konusu. Bank of America stratejisti Savita Subramanian, 11 trilyon dolarlık bilmecenin bu olduğunu söylüyor ve cevaplarını 5 başlıkta sıralıyor.

5 soru

Subramanian, Apple, Alphabet, Amazon, Meta, Microsoft, Nvidia ve Tesla’dan oluşan 11 trilyon dolar değerindeki ‘Muhteşem 7’ hisselerinin 2023'ün ilk yarısında S&P 500 kazançlarının yüzde 73'üne katkıda bulunduğunu not ediyor. Subramanian, şu andan rallinin seyrini ölçmek için, yatırımcıların buraya nasıl gelindiğini ve bundan sonra ne olabileceğini ele alan beş soruyu dikkate almaları gerektiğini ifade ediyor.

İlk olarak, bu piyasa yoğunlaşmasına ne sebep oldu? Subramanian, “2010'larda aşırı düşük faiz oranları ve cansız bir ekonomi, kendine özgü, uzun vadeli büyüme ve yıkıcı temaların serpilmesi için mükemmel bir imkan yarattı” diyor ve ekliyor: “Bu, diğer şeylerin yanı sıra, daha büyük şirketleri destekleyen piyasa değeri ağırlıklı endeks girişleri ve bulut ve e-ticaret talebini artıran pandemi odaklı teknoloji benimsenmesi ile birleşti. Mali destek, bu şirketlerin de büyümesine yardımcı olurken, yapay zeka da son zamanlarda yeni bir destek sağladı.”

Subramanian, ikinci soru olarak, bunun daha önce olup olmadığını ve olduysa nasıl sonuçlandığını soruyor ve şöyle yanıtlıyor: "Mevcut irrasyonel coşkuyu içeren böylesi yüklü belli başlı piyasalar yeni bir şey değil. İşin püf noktası, değersizler arasından kazananları belirlemek” diyor.

Subramanian, “Aşırı kaldıraç, piyasaların demokratikleşmesi ve yaygın spekülasyonun körüklediği balonlar kötü sonuçlanıyor. Ancak gerçekten ezber bozan hamleler, iyi sonuçlar doğurabiliyor. 2000 yılındaki teknoloji balonu, yaklaşık on yıl boyunca konsolidasyon ve göreli kayıplar gördü, ancak 1990'ların sonundaki her 5 büyük şirketten sadece 1'i hayatta kaldı ve bugünün en değerli hisseleri de bunlar” diyor.

Subramanian, bu verilerden yola çıkarak bir sonraki önemli soruyu soruyor: “Bugünün teknoloji patlaması önceki balonlardan farklı mı?”

Subramanian, bu soruya “Basitçe, evet” cevabını veriyor. Subramanian, 2000 yılındaki durumdan farklı olarak, bugünün ‘büyük’ şirketlerinin gerçekten de daha büyük ve daha iyi olabileceğini söylüyor ve ekliyor: “Daha büyük şirketler, yarattıkları kuşatma göz önüne alındığında düzenlemeye dayanabilir ve bunu memnuniyetle karşılayabilir, Yapay zeka için ölçek önemlidir. Yapay zeka için başarı derecelendirmesi yapan analistlerimiz, büyük şirketler lehine bir asimetri olduğunu ortaya koyuyor.”

5 katalizör

Kısacası Subramanian, mevcut durumun 2000 yılındaki kadar tehlikeli olmadığını söylüyor ancak yine de dikkat edilmesi gereken 5 önemli katalizör olduğunu belirtiyor.

Mülkiyette doygunluk: Teknik bakımdan incelendiğinde, sadece uzun vadeli fonların zaten bu 7 hissede pozisyonları olduğu görülüyor. Subramanian, “Hisse senedi ne kadar fazla kiloluysa, olumsuz sürprizler etrafındaki satış baskısı da o kadar şiddetli olur” diyor.

Değişen rekabet ortamı: Teknoloji trendleri hızla değişebilir.

Politika: Büyük teknoloji şirketleri, düzenleyicilerin hedefinde giderek daha fazla yer alıyor.

Kur riski: Daha yüksek reel faiz oranları, düşük sermaye maliyetinden yararlanan büyüme hisse senetlerine zarar verme ihtimali barındırıyor.

Talep: Subramanian, Kovid sırasında teknoloji yatırım harcamalarındaki ileriye dönük artışın, birbirini takip eden yıllar boyunca negatif ciro artışının izlediği Y2K öncesindeki dönemle benzer olduğunu belirtiyor. Y2K, 2000’li yıllarda eski bilgisayar ve yazılımlarda görülen ve tarih ve zamanla ilgili işlemlerde hatalı sonuçlara yol açan bir yazılım hatası olarak biliniyor.

Yatırımcılar riskleri nasıl yönetebilir?

Son olarak Subramanian, şu soruyu soruyor: “Hisse senedi yatırımcıları bu riskleri nasıl yönlendirebilir ve yönetebilir? Subramanian, ‘Muhteşem 7’nin ötesine bakmayı tavsiye ediyor.

Subramanian şunları söylüyor: “Bize göre, hisse senedi piyasasında fırsatlar muhtemelen yedi hisse senedinin ötesine geçecek. Değerlemeler, bu şirketlerin dışında daha çekici olabilir. Yoğun, pahalı Hisse kazançları olan teknoloji şirketlerinden kaçınıyoruz. Ancak, pazar payı liderliğini ele geçiren ve/veya elinde tutan sağlıklı bilançolara sahip teknoloji şirketlerini de ‘çekirdek bir holding’ olarak düşünüyoruz.”

Nasdaq 100'de en büyük 6 teknoloji şirketinin ağırlıkları yüzde 50'yi aştı

 

Yatırımcılar teknoloji sektöründen çıkmaya devam ediyorlar

 

Buffett’ın 151 milyar dolarlık teknoloji kumarı

 

Teknoloji rallisi hangi şartlarda devam edebilir?

 

Dev teknoloji hisseleri hiç yatırımcı kaybetmeyecek mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)