E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisBorsacı Akdere şikayetçi oldu, Ahlatcı Yatırım’a para cezası verildi---

Borsacı Akdere şikayetçi oldu, Ahlatcı Yatırım’a para cezası verildi

Borsacı Akdere şikayetçi oldu, Ahlatcı Yatırım’a para cezası verildi
06 Kasım 2023 - 16:35 borsagundem.com

“Borsa operasyonu”nda 3 ay tutuklu kalan Mehmet Akdere, “işlemleri o yaptı” diyerek ismini veren Ahlatcı Yatırım’ı “veri gizliliği ihlali” iddiasıyla şikayet etti. Kişisel Verileri Koruma Kurulu da kararını açıkladı.

BORSAGUNDEM.COM

Geçtiğimiz yıl sonlarına doğru, günlerce gündemden düşmeyen, bankacılık özelinde sıra dışı çıkışta yüksek değer kazançları ve sert düşüşlerin yaşandığı, yatırımcılar kadar aracı kurumları da zor durumda bırakan Türkiye Sermaye Piyasalarının ‘vadeli işlemler krizi’nde ‘şüpheli’ sıfatıyla önce gözaltına alınan, sonra cezaevine konan ve 3 ay sonra serbest bırakılan ünlü borsacı Mehmet Akdere ile bir internet sitesine verdiği röportajda olay bağlamında ‘işlemleri yapan kişi’ olarak ‘Mehmet Akdere’ ismini kamuoyuna açıklayan Ahlatcı Menkul Değerler Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Ahlatçı arasında başlayan gerginlikte flaş bir gelişme yaşandığı ortaya çıktı.

Borsada “bankacılık hisselerinde yapılan işlemlerin sorumlusu” olarak gösterilen Mehmet Akdere’nin, 19 Eylül 2022’de, menkul, gayrimenkul ve hisse senedi piyasasında işlem yaptığı hesabının bulunduğu Ahlatcı Yatırım’ın üyesi Ahmet Ahlatcı’nın Oda TV’de yayınlanan şahsına yönelik ifadelerine yönelik, kişisel verilerinin internet ortamında hukuka aykırı olarak paylaşıldığı şikayetini ele alan Kişisel Verileri Koruma Kurulu Başkanlığı’nın konuyla ilgili kararı belli oldu.

Başkan Vekili ve 7 üyenin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda ‘oy birliği’yle alınan kararda, Yatırım Hizmetleri ve Faaliyetleri ile Yan Hizmetlere İlişkin Esaslar Hakkında Tebliği hükümlerinden hareketle yapılan değerlendirmede, öncelikle tarafların iddia ve beyanlarına yer verildi.

Borsacı Mehmet Akdere tahliye edildi

MEHMET AKDERE’NİN GEREKÇELERİ

Mehmet Akdere’nın şikayet gerekçeleri arasında özetle, “Yatırım kuruluşlarının müşterilerine ait işlem bilgilerinin gizliliğini korumakla yükümlü olduğu, müşteriye ait emir bilgilerinin herhangi bir üçüncü şahsa, müşteri aleyhine ve üçüncü şahıs lehine müşterinin bilgisi olmaksızın aktarılamayacağı ve kullanılamayacağı... Tebliğin 61 ve 64'üncü maddelerine göre müşteri hesaplarına ilişkin olarak bilgilerin gizliliğin esas olduğu... Veri sorumlusunca yapılan açıklamaların gerçeği yansıtmadığı, söz konusu satış işlemlerini ilgili kişinin yapmadığı..." ifadesine yer verildi. Şikayet konusu olarak ayrıca, “Veri sorumlusu Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Ahlatcı’nın sözü edilen haberdeki açıklamalarında, Biz bir aracı kurumuz. Söz konusu işlemleri yapan kişi Mehmet Akdere, bizimle birlikte 11 yatırım şirketi ile daha iş yapmaktadır ve bizim özel bir müşterimiz değildir.Yapılan işlemler müşteri hareketidir. Bizim manipülasyon ile işimiz olmaz” sözleri de öne çıkarıldı.

AHLATCI YATIRIM’IN YANITI

Mehmet Akdere’nin şikayetine karşılık Ahlatcı Yatırım’ın yanıtı içinde de özetle, “OdaTV'nin bahsi geçen haberindeki ifadelerin, görüşmeyi gerçekleştiren kişinin yorum ve ifadeleri olduğu... OdaTV tarafından yayınlanan haberden önce, on bir Sermaye Piyasası Kuruluna tabi aracı kurumlar nezdinde büyük montanda yapılan borsa işlemlerinin Mehmet Akdere tarafından yapıldığının OdaTV dahil bir çok haber kanalında ve medya organlarınca bilinmekte olduğu, vakıf olunan bir bilginin paylaşılması gibi bir durumun söz konusu olamayacağından kişisel verinin açıklanması gibi bir durumunda açıklanmasının söz konusu edilemeyeceği...” bilgisi paylaşıldı.

“GİZLİLİK HÜKÜMLERİ İHLAL EDİLDİ”

Değerlendirmede ‘ulaşılan sonuçlar’ için özetle;

“Yatırım kuruluşu olan Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler A.Ş.'nin müşterilerinin genel nitelikteki verilerinin yanı sıra kendi bünyesinde gerçekleşen yatırım işlemlerine ait bilgiler bakımından veri sorumlusu olduğu,

Veri sorumlusunun bu kapsamdaki kişisel veri işleme faaliyetlerini Kanun'un 4’üncü maddesinde yer verilen Genel ilkeler ile Kanun'un 5 ve 6'ncı maddelerindeki işleme şartlarına uygun biçimde  gerçekleştirilmesi ve ayrıca Kanun’un l2'nci maddesinde sayılan güvenlik tedbirlerine riayet edilmesi gerektiği,

Şikayete konu olayda veri sorumlusunu temsilen bir haber platformuna beyanda bulunan şirket yönetim kurulu üyesinin ilgili kişiye ait yatırımlara ilişkin bilgileri açıklamak suretiyle kişisel veri işleme faaliyetinde bulunduğu...” denilerek,

Bu nokta itibarıyla “gizlilik hükümlerinin ihlal edildiği”ne işaret edildi.  

“Veri sorumlusu hakkında Kanun’un 18’inci maddesinin (1) numaralı fıkrasının (b) bendi uyarınca idari yaptırım kararı verilmesinin uyğun olacağı” belirtilirken, “veri sorumlusu’ olduğu belirtilen Ahlatcı Yatırım’a yönelik uygulanacak ceza miktarı da “250.000 TL” olarak açıklandı.

SONUÇ: İDARİ PARA CEZASI

Karar, sonuç bölümünde şöyle yer aldı:

“Mehmet Akdere'nin Ahlatcı Yatırım Menkul Degerler A.Ş. hakkındaki şikayetinin incelenmesi neticesinde; ilgili kişiye ait şirket uhdesinde bulunan ve şirkette gizli kalması gereken bilgilerinin Yönetim Kurulu Başkanı tarafindan intemet yayını yapan bir haber sitesinde açıklanması suretiyle gerçekleştirilen kişisel verilerinin paylaşılmasının Kanun’un 5. Maddesinde yer verilen kişisel veri işleme şartlarından herhangi birine dayanılmaksızın gerçekleştirildiği  ve bu durumun Kanun’un 12’ci maddesinin (1) numaralı fıkrasının (a) bendinde yer verilen kişisel verilerin hukuka aykırı olarak işlenmesini önleme yükümlülüğüne aykırı olduğundan hareketle veri sorumlusu hakkında Kanun’un 18’inci maddesinin (1) numaralı fıkrasının (b) bendi uyarınca 250.000 TL idari para cezası uygulanmasına oy birliği ile karar verilmiştir.”

AHLATCI YATIRIM'IN İNTERNET SİTESİ HACKLENDİ

Öte yandan bugün yaşanan bir gelişmede, Ahlatçı Yatırım’a ait internet sitesinin ‘korsan’ saldırısına uğradığı ileri sürüldü. Sitedeki hizmet erişimi engellenirken, iddialara göre ‘fidye’ isteyen ‘internet korsanları’ aracı kurum sitesini hackledi. Şirket tarafından yapılan duyuruda ise, “Değerli yatırımcımız, sistemlerimizde oluşan teknik bir arıza nedeniyle bir süre hizmet sağlayamıyoruz. Arızanın giderilmesiyle ilgili ekiplerimiz çalışmalarına devam etmektedir. Sorunun giderilmesini müteakip sistemlerimiz tekrar devreye alınarak işlemlerimize devam edeceğiz. Anlayışınız için teşekkür ederiz.Ahlatçı Yatırım Menkul Değerler A.Ş” denildi.

Borsada Mehmet Akdere rüzgârı

TUTUKLANDI, 3 AY SONRA SERBEST BIRAKILDI

Söz konusu “Borsa operasyonu”nda bilindiği gibi, yüksek kaldıraçlar sonrasında sert hisse hareketleri nedeniyle yaşanan teminat tamamlama çağrıları yatırımcıların yanı sıra aracı kurumları da zor durumda bırakırken, "Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma", "Kurulan Örgüte Üye Olma" ve "6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununa muhalefet" suçlarından gözaltına alınan ve Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine çıkarılan şüphelilerden Mehmet Akdere, Necip Kaan Karayal, Hakan Gençoğlu, Ahmet Can Teoman ve Barış Aşçıoğlu, sorgularının ardından 2 Ekim 2022’de Sermaye Piyasası Kanunu’ndaki ‘piyasa dolandırıcılığı’ suçundan tutuklandı.

‘Manipülasyon’ suçlamalarının havada uçtuğu Borsadaki hareketlilikte, bazı medya organlarında çıkan haberlerde ‘işlemlerin Ahlatcı Yatırım’da yoğunlaştığı’ iddiaları üzerine OdaTV’ye konuşan Ahmet Ahlatcı, işlemlerin bir yatırımcı tarafından yapıldığını ifade ederek, “Biz bir aracı kurumuz. Söz konusu işlemleri yapan kişi Mehmet Akdere, bizimle birlikte 11 yatırım şirketi ile daha iş yapmaktadır ve bizim özel bir müşterimiz değildir. Yapılan işlemler müşteri hareketidir. Bizim manipülasyon ile işimiz olmaz” dedi.

Kasım ayında ise İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’nun ‘kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına’ karar vermesinin ardından, Akdere ve diğer 5 isim 3 Ocak 2023’te serbest bırakıldı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)