E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa yaz aylarında nasıl seyrediyor?---

Borsa yaz aylarında nasıl seyrediyor?

Borsa yaz aylarında nasıl seyrediyor?
01 Haziran 2023 - 12:49 borsagundem.com

Yatırımcılar yaz aylarına girilmesiyle borsalarda nasıl bir yol izlemeleri gerektiğine odaklanıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

'Mayıs ayında sat ve uzaklaş’ (Sell in May and go away) çok bilinen yatırımcı mottolarından biri olsa da, yaz ayları öncesi yatırımcılar için kafa karıştırıcı olabiliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırımcılar Haziran ayına girilmesiyle borsalarda nasıl bir yol izlemeleri gerektiğine odaklanıyor. Genel kanaat ise yaz aylarında borsaların yükseliş eğiliminde olduğu yönünde.

Uzun bir tatil

MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, yatırımcıların Mayıs ayında satış yapmasına gerek yok çünkü tembel yaz aylarındaki mütevazı alım satımlar sırasında hisse senetleri yükselme eğiliminde oluyor. Bu nedenle yaz aylarında hisse senetlerinizi güvenli ellere teslim ederek uzun bir plaj tatilinin tadını çıkarabilirsiniz.

En eski borsa özdeyişlerinden birinde, yatırımcılara mevsimsel kayıplardan kaçınmak ve kumsalda daha fazla zaman geçirmek umuduyla hisse senedi portföylerini yaz başında terk etmeleri tavsiye edilir. Ancak son piyasa hareketlerine göre tarih tekerrür ederse, yatırımcılar hisse senetlerine dört koldan sarılabilir ve yaz aylarında sürekli grafik kontrol etmekten kaçınabilir.

EToro'dan Callie Cox tarafından sağlanan analiz, son yıllarda ticaret hacminin düştüğü ve büyük günlük hareketlerin kıtlaştığı yaz aylarında hisse senetlerinin kayıtsız bir şekilde yükseldiğini gösteriyor. Model, son yedi yaz mevsiminin altısında işliyor.

FactSet'e göre, geçen yıl Anma Günü (Memorial Day) ile İşçi Bayramı (Labor Day) arasında hisse senetleri rekor düzeyde yükseldi ve S&P 500 Endeksi bu dönemde yüzde 3'ten fazla arttı. Piyasa, Ekim ayında ise yeni dip seviyelere geriledi.

Motto güncellendi: Mayıs’ta sat Kasım’da al

MarketWatch köşe yazarı Brett Arends'e göre, Wall Street'in ‘Mayıs'ta sat’ (Sell in May) tabirinin kökeni ise bilindiği kadarıyla en azından 1930’lu yıllara kadar uzanıyor. Arends, Büyük Britanya'da başlamış olduğu düşünülen bu mottonun orijinalinin, "Mayıs'ta sat, uzaklaş ve St. Leger’s Day’e kadar da geri dönme” (Sell in May, go away, and don’t come back till St Leger’s Day) şeklinde olduğunu ve tekerlemenin İngiltere Doncaster’da, Eylül ayı ortasında gerçekleştirilen ünlü at yarışına göndermede bulunduğunu belirtiyor.

ABD'de popüler olan güncellenmiş sürüm ise, arayı, 1 Mayıs'tan 31 Ekim'e, yani tam altı aya kadar uzatıyor.

ABD borsalarının bu yılın Mayıs ayında karışık sonuçlar ortaya koyduğu ve belirsiz seyrettiği görülüyor. Nasdaq Composite, Nvidia sayesinde başlayan büyük teknoloji rallisiyle birlikte yüzde 5,8 oranında artarken Dow Jones ise yüzde 3,7 oranında düşüş yaşadı. S&P 500 Endeksi ise Mayıs ayını yüzde 1,44’lük bir kazançla kapattı.

Borsalarda 23 yıldır görülmeyen uyarı

 

Borsa rallisini karamsarlık mı ateşliyor?

 

Yapay zekâ hisseleri piyasa balonu mu?

 

Piyasalarda 'ABD'de borç limiti' belirsizliği

 

Morgan Stanley'den hisse senedi uyarısı: Keskin dalgalanmalar tetiklenebilir

 

JPMorgan: ABD hisse senedi piyasası için en kötü bitmedi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)