E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa yatırımcılarının 2024’te dikkat etmesi gereken 10 tema---

Borsa yatırımcılarının 2024’te dikkat etmesi gereken 10 tema

Borsa yatırımcılarının 2024’te dikkat etmesi gereken 10 tema
27 Kasım 2023 - 15:09 borsagundem.com

Gelecek yıl için borsadan beklentiler olumlu olsa da yatırımcıların dikkat etmesi gereken noktalar hala geçerliliğini koruyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bank of America’nın ardından RBC de iyimserlik dalgasına kapıldı ve S&P 500 Endeksi’nin 5.000 puanı göreceğini öne sürdü.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, RBC ve BofA, S&P 500 Endeksi’nin 2024 yılında 5.000 puana ulaşacağını öngörüyor ancak bu yine de yatırımcıların dikkatli davranması gerektiği gerçeğini ortadan kaldırmıyor.

2024’te borsalarda zirve öngörüsü

MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, bir başka önde gelen Wall Street stratejisti de kulübe katıldı ve S&P 500 endeksinin gelecek yıl rekor seviyelere yükseleceğini öngördü. RBC Capital Markets'ın ABD Sermaye Stratejisi Başkanı Lori Calvasina, Bank of America'dan Savita Subramanian'a katılarak S&P 500 Endeksi 2024 yıl sonu hedefini 5.000 puan olarak belirledi.

Bunu başarmak için S&P 500 Endeksi’nin mevcut seviyesinden yüzde 10'luk bir sıçrama yapması gerekecek. Şu ana kadar endeks 2023 yılı itibarıyla yüzde 18'den fazla artış gösterdi. Calvasina'nın hedefi aynı zamanda ABD'nin en çok takip edilen borsa ölçütü için de bir rekoru temsil ediyor.

BofA'ya benzer şekilde RBC ekibi de analizini gerçekleştirmek için niceliksel bir yaklaşıma güveniyor. Temel senaryoda hedef, diğerlerinin yanı sıra duyarlılık göstergeleri, ekonomik öncü göstergeler, politik risk ve çapraz varlık dinamikleri de dahil olmak üzere farklı girdileri birleştiren beş farklı modelin ortalamasından elde ediliyor. Calvasina, bu modellerin oluşturduğu yıl sonu hedeflerinin şu anda RBC'nin düşüş durumu olan 4.500 puandan 5.300 puanın üzerine kadar değiştiğini söylüyor.

Kalıcı endişeler

Goldman Sachs, Morgan Stanley ve UBS'in da aralarında bulunduğu bir avuç diğer yatırım bankası, piyasanın gelecek yılki görünümü konusunda daha az iyimser. Ancak Calvasina'nın nispeten iyimser hedefi, bazı kalıcı endişeleri de barındırıyor ve ekip bu endişeleri raporunda belirtiyor.

Calvasina, raporunda, “Dünya hâlâ Kovid-19 sonrası yatırım ortamının şekillenmesini bekliyor. S&P 500 Endeksi’nin 2023 yılındaki güçlü performansına rağmen pek çok risk bulunuyor. Bu, dikkatli adım atmak için yeterli bir neden olmalı” diyor. Calvasina ve ekibi raporlarında, “Yeni genel kuralların belirlendiği, Kovid sonrası yatırım döneminin hâlâ ilk günlerinde olduğumuzu düşünüyoruz” şeklinde yazıyor. Calvasina ve ekibinin 2024 piyasa görünümünde vurguladığı 10 dikkat edilmesi gereken tema şöyle sıralanıyor…

2023 rallisi 2024 kazanımlarının bir kısmını ‘ileriye çekmiş' olabilir

Calvasina, “Kasım ayındaki yükseliş muhtemelen 2024'teki kazanımların bir kısmını öne çekmiş olsa da, gelecek yıl ABD hisse senedi piyasasında yapıcı olmaya devam ediyoruz. Değerleme ve duyarlılık çalışmalarımız, durgun ekonomiden kaynaklanan olumsuz rüzgarlar ve 2024 Başkanlık seçimi etrafındaki belirsizlikle kısmen dengelenen yapıcı sinyaller gönderiyor” diyor.

Duyarlılık umut verici görünüyor

Calvasina ve ekibi, araştırmalarında sıklıkla alıntı yaptıkları Amerikan Bireysel Yatırımcılar Birliği'nin (American Association of Individual Investors) haftalık duyarlılık anketine oldukça güveniyor.

Ekip, S&P 500 Endeksi’nin Ekim ayının en düşük seviyesine ulaşmasından kısa bir süre sonra ve Mart ayında, hisse senetleri için satın alma sinyalleri gönderdiğini düşünüyor. Ağustos ayındaki yükselişin uzun vadeli ortalamanın üzerinde bir standart sapmaya ulaşması, RBC'ye temkinli davranma konusunda ilham veriyor.

Yükseliş hissiyatı, en son anketin yapıldığı tarih olan 15 Kasım'da toparlanmaya başlamıştı. Ankete katılanların yüzde 43'ünden fazlası gelecek altı ay boyunca hisse senetlerinin yükselişe geçeceğini tahmin ettiklerini söylemişti. RBC'nin analizine göre, bu aralıktaki okumaların ardından S&P 500 Endeksi gelecek 12 ay boyunca kabaca yüzde 10'luk bir yükseliş kaydetti.

Piyasa değerlemeyi hafife alıyor

Geride kalan yıl yatırımcıların en büyük hatalarından biri, özellikle 'Muhteşem Yedili’ hisse senetleri gibi büyük ve mega sermayeli hisse senetleri için yüksek fiyat-kazanç katsayılarının ne kadar tırmanabileceğini hafife almak oldu. Bu tuzağa düşmekten kaçınmak için Calvasina ve ekibi, değerlemelerin değerlendirilmesinde daha uzun vadeli bir yaklaşım benimsiyor.

Ekip, “Değerleme modelimiz 1962 yılına kadar uzanan verileri kullanıyor. S&P 500 fiyat/kazanç oranının 4. çeyrek ortalamasını aldık ve tahminde bulunmak için dört makro değişkeni, enflasyon, GSYİH, 10 yıllık getiriler ve Fed fonlarını kullanan bir model oluşturduk” diyor.

Kazanç görünümü iki ucu keskin bir bıçak

RBC'nin 2024 S&P 500 hisse başına kazanç hedefi olan 232 dolar, bir yıl daha kazanç elde etmeyi haklı çıkaracak kadar iyi gözüküyor. Ancak bu, S&P 500 ve Nasdaq Composite gibi endekslerin bu yıl gördükleri hızlı yükseliş için muhtemelen yeterince iyi bir seviye olarak kabul edilmiyor. Ve bir durgunluğun ya da yeni keşfedilen siyasi ya da jeopolitik risklerin işleri karmaşık hale getirmesi her zaman mümkün gözüküyor.

Ekip, “Hisse senetlerinin kazanç zemininde, ABD hisse senedi piyasasında kısa süreli hazımsızlık dönemlerine yol açabilecek bazı nüanslar olmasından hâlâ endişeleniyoruz. Bu nüanslardan biri, S&P 500'deki mevcut fiyatların halihazırda yükselmeye başlamasıdır” diyor ve ekliyor: “S&P 500 fiyat/kazanç oranı bakımından 2024'te beklenen toparlanmayı sergiliyor.”

Cazip tahvil getirileri hisse senetlerinin kazançlarını sınırlayabilir

Hisse senetlerinin ‘alternatifi yok' anlamına gelen Wall Street jargonu ‘TINA'nın (There Is No Alternative) günleri çoktan geride kaldı. Yatırımcılar iki yıldır tahvillerden cazip getiriler elde edebiliyor, hatta portföylerinin bir kısmını çoğu yüzde 5'in üzerinde getiri sunan bir para piyasası fonuna park edebiliyor.

Calvasina, S&P 500'ün kazanç getirisinin şu anda 10 yıllık Hazine getirisinin altında olduğuna dikkat çekiyor. Teorik olarak bunun hisse senetlerini tahvillerden daha az çekici hale getirmesi gerekiyor ancak bunun, piyasanın geçmişte yükselmeye devam etmesini engellemediğini de akılda tutmak gerekiyor.

2024 seçimleri sorun yaratabilir

ABD hisse senetleri başkanlık seçimi yıllarında düşük performans gösterme eğiliminde oluyor. RBC, bu durumun tek başına ihtiyatlı olmak için yeterli sebep olduğunu söylüyor. Ancak belki de Başkan Başkan Biden ile eski Başkan Donald Trump arasında beklenen ikinci tur hesaplaşmanın doğası nedeniyle, RBC'nin müşterileri bu döngüye özgü riskler hakkında birçok soru soruyor.

Bunu göz önünde bulundurarak, Calvasina'nın yatırımcıların akılda tutması gerektiğini düşündüğü üç şey bulunuyor.

Birincisi, Başkanlık seçim yılları genellikle zayıf bir başlangıç, sonbahara doğru toparlanma, seçim günü yaklaşırken dalgalanma ve seçim sonrası toparlanma ile benzer bir modeli takip ediyor. Net olmayan bir sonuç olasılığı da, özellikle üçüncü bir adayın girmesi durumunda 2024 için yakından takip edilecek bir risk faktörü olabileceği yönünde.

İkincisi, bu seçimi çevreleyen koşullar emsalsiz ve sonuçta katılımı neyin artıracağını bilmek zor. Son anketler, Trump'ın hem ulusal düzeyde hem de yakın seyreden eyaletlerde Biden'ın önünde olduğunu ve Biden'ın notlarının zayıf olduğu ekonominin, yakın seyreden eyaletlerdeki seçmenlerin en büyük önceliği olduğunu gösteriyor. Yine de bazı siyasi gözlemciler Demokratların, kürtajın katılımı artırdığı 2023 yılı seçimlerinde beklentileri aşan bir performans sergilediğini düşünüyor. Anketlerin ve tüm bu konuların ötesinde, ekibe göre üçüncü olarak da, yatırımcıların Trump'ın davalarına ve onun adaylığını sorgulayan davalara göz kulak olması gerekiyor.

Ekonomik kriz hisse senetleri için de sorun yaratabilir

RBC, yavaş GSYİH büyümesinin genellikle zayıf hisse senedi piyasası performansıyla ilişkili olduğunu öne sürüyor. Bu, yatırımcıların, ABD ekonomisinin gelecek yıl ‘yumuşak iniş' gerçekleştireceği beklentisi konusunda fazla iyimser davranmaması gerektiğini gösteriyor.

Kovid sonrası dönemin ‘yeni kurallar’ı neler?

Piyasanın, Kovid-19 ve niceliksel genişleme sonrası dönem için bazı ‘yeni kurallar’ı bulunuyor. Ne yazık ki RBC, bu kuralların kapsamının henüz belli olmadığını söylüyor. Calvasina, “İlgili bir not olarak, yatırımcılarla, Kovid sonrası dönem için yeni makro temel kuralların neler olacağını tartışıyoruz. Birçok yatırımcının yöneldiği sonuçlardan bazıları küreselleşmeden uzaklaşma, daha yüksek enflasyon ve faiz oranları ve sıkı seyretmeyi sürdüren iş gücü piyasası. Sıkılık ve bunun sonucunda değerlemeler ve marjlar biraz daha düşük bir eğilim gösterebilir. Artan jeopolitik riski de listeye eklemek gerekiyor” diyor.

Uzun vadeli alım satım daha ne kadar yoğunlaşabilir?

Uzun vadeli yatırım zaten oldukça yoğun görünüyor. Ancak kalabalık bir ticaretin daha da kalabalıklaşma potansiyeli her zaman bulunuyor. 2024 yılında performans açısından değer büyümeyi geride bıraksa bile Calvasina bunun çok uzun sürmesini beklemiyor.

Küçük sermayeli hisse senetleri ilginç görünüyor

Küçük ölçekli ABD hisse senetleri Kasım ayında yükselişe geçti. Ancak Calvasina'ya göre piyasanın bu sevilmeyen köşesi hâlâ haksız yere ucuz görünüyor, özellikle de Fed'in 2024 yılının ilk yarısında faiz oranlarını düşürmeye başlayabileceği şu dönemde.

Tarihsel olarak küçük sermayeli hisse senetleri, Fed faiz oranlarını düşürürken iyi performans gösteriyor. Ancak hala pek çok risk kalıcılığını sürdürüyor. Bunlardan en önemlisi ise, küçük sermayeli şirketlerin ekonomik krize karşı duyarlılığı.

2023 yılına girerken Calvasina ve ekibinin S&P 500 Endeksi için yıl sonu fiyat hedefi 4.100 puandı. Ancak bu hedef artık diğerleri gibi fazlasıyla muhafazakar kalıyor. 2023 yılında piyasalardaki en büyük hikayelerden biri, Wall Street'in geride kalan teknoloji hisse senetlerindeki tarihi toparlanmayı öngörememesiydi. Elbette 2023'e daha bir ay var ve bu dönemde piyasaların hala birçok sürprize gebe olabileceğini bilmek ve buna göre hareket etmek gerekiyor.

Rekor nakit sahibi yatırımcılar riske aç

 

Y kuşağı yatırımda güvenlik arıyor

 

Küresel piyasalarda yatırımcılar dolar satıyor

 

Bank of America: 2024 yılında borsalar yatırımcılar için cennet olacak

 

Yapay zeka boğaları için yeni hedef 2024

 

Wall Street enflasyon testine giriyor

 

Rallide momentum güçleniyor, borsadan beklenti ne olmalı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)