E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa rallisi güç kazanıyor---

Borsa rallisi güç kazanıyor

Borsa rallisi güç kazanıyor
19 Nisan 2021 - 13:21 borsagundem.com

Göstergeler boğa piyasası işaretleri olarak değerlendirilen nadir mihenk taşlarına ulaşırken bazı yatırımcılar hisselerin yükselişiyle ilgili endişelerinden kurtulamıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Son dönemde ABD piyasalarını giderek daha fazla hisse yukarı taşıyor. Bu ise geçmişe bakıldığında, daha büyük yükselişlerin yolda olduğuna yönelik bir sinyal olarak değerlendiriliyor. Ancak bu yükselişin zorluk içinde gerçekleşip gerçekleşmeyeceği tartışma konusu. Göstergeler son dönemde devam eden boğa piyasasının kapsamı genişlerken daha güçlü ve dirençli bir hisse piyasasına işaret ediyor.

Geçtiğimiz hafta UnitedHealth Group, L Brands ve Vulcan Materials gibi hisseler 52 haftanın en yüksek seviyesine ulaşarak S&P 500’de benzer bir hareket izleyen diğer 184 hisseye katıldı. Bu yükselişler ise endeksin yıl başından bu yana sürdürdüğü ralliyi %11’e ulaştırdı.

Yatırımcılar ve analistler genellikle piyasaların bir sonraki hamlesini tahmin etmek için piyasa rallisinin kapsamını ölçen teknik göstergelere bakar. Piyasalar ise genellikle daha fazla hisse aynı anda yükseldiğinde bu durumun sağlıklı olduğunun düşünür. Güçlü katılım işaretleri de genellikle rallinin kapsamına işaret eder. Tüm bunların aksine 1990’ların sonunda yaşanan dot-com balonunda, teknoloji hisselerinin rallisinde olduğu gibi kapsamı daha dar olan ralliler, büyük piyasa değeri olan daha az sayıda hissenin yükü sırtladığı anlamına geliyor.

Wall Street Journal’ın haberine göre, son dönemde piyasa rallisinin kapsamının genişlediğine yönelik işaretler güçleniyor. Bu durum ise geçtiğimiz yıl küçük bir grup, büyük teknoloji hissesinin piyasalardaki yükselişi tetiklediği ralliden oldukça farklı. Geçtiğimiz hafta S&P 500 endeksinde 200 günlük hareket ortalamasının üzerinde işlem gören hisselerin yüzdesi %95’in üzerine çıktı ve 2009’un ekim ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Instinet Stratejisti Frank Cappalleri, “bu oldukça nadir görülüyor” dedi. Açıklamasının devamında, “bu durumun gerçekleşmesi için son birkaç ayda katılımın çok güçlü olmuş olması gerekiyor. Güçlü katılım ise genellikle daha uzun süreli hareketlerin başlangıç aşamalarında görülüyor” ifadelerini kullandı.

Benzer bir şekilde piyasa gözlemecileri 50 günlük hareket ortalamalarının üzerinde işlem gören S&P 500 şirketlerini izliyor ve bu sayının %90’ın üzerine çıktığı dönemleri inceliyor. Bu seviye ise boğa piyasasının güçlü sinyallerinden bir başkası. borsagundem.com'un derlemesine göre, bu işaretin görüldüğü 15 durum boyunca endeksin, bir yıl sonra yükselişte olduğu görüldü. Truist Advisory Services’ın Baş Piyasa Stratejisti Keith Lerner, bu dönemlerde ortalama yıllık getirinin %16,4 olduğunu söyledi.

Analistler tüm göstergelerin piyasalar için olumlu sinyaller olduğunu söylerken, geçmişe kıyasla farklılıklar taşıdıklarına da dikkat çekiyor. Bu tür mihenk taşlarına ulaşıldığında genellikle S&P 500’de yaklaşan %10’luk bir düzeltmenin sinyalleri görülüyor. Bunun tersine bugünün piyasa koşulları oldukça farklı. Bu nedenle bazı analistler boğa piyasasının önümüzdeki aylarda ne kadar daha ilerleyebileceğini sorguluyor. S&P 500 şimdiden 2020’nin mart ayındaki düşüşünün ardından %87 düşüş gösterdi.

Güçlü ralliyi ABD Merkez Bankası’nın (FED) para politikaları ve ABD hükümetinin devasa teşvik paketleri tetikledi. İlk aşamada ABD’nin ekonomik toparlanmasının yavaş gerçekleşeceği tahmin edilmiş olsa da işsizlik verilerinden tüketici harcamalarına birçok veri, beklentilerin üzerine çıktı.

Korona virüs aşılarının beklenenden daha hızlı uygulanması ise, yatırımcıların piyasalara akın etmesine neden olan unsurlardan biri oldu. Yine de yatırımcılar ve analistler endişe duyulacak birçok alan görmeye devam ediyor. Bank of America Global Research’ün anketine katılan fon yöneticilerinin %32’si FED’in parasal politikalarını sıkılaştırma kararı alması halinde ABD Hazine tahvillerinde muhtemel bir artış bekliyor.

Bu durum ise piyasalar için oldukça büyük bir risk oluşturuyor. Sundial Capital Research Başkanı Jason Goepfert, ekstrem boğa piyasası algısının, boğa piyasalarının son evrelerinde görüldüğünü söyledi. Goepfert, aşırı boğa piyasası algısının, bugün olumlu teknik göstergelerle birlikte görülmesinin şaşırtıcı olduğuna dikkat çekti.

Şimdilik borsalardaki rallinin kapsamı, aşırı köpüklü yatırımcı algısını telafi ediyor. Charles Schwab & Co Baş Yatırım Stratejisti Liz Ann Sonders, piyasalarda yatırımcı katılımı düşüş göstermeye başladığı takdirde, yatırımcı algısının yüksek kaldığı bir durumda, “dikkat edilmesi” gerektiğine dikkat çekti.

Sonders, “bu aşamada, aşırı spekülasyonun görüldüğü alanlarda rotasyonel geri çekilmeler görmeyi beklediğini” ifade etti. Ancak şimdilik, piyasaların genelinde büyük bir düşüş beklenmiyor.

ABD borsaları için kritik tahmin

 

Ana resimde altın için olumlu bir tablo var

 

Ekonomik toparlanma küresel risk iştahını destekliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)