E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yükselişle kapandı---

Borsa İstanbul yükselişle kapandı

Borsa İstanbul yükselişle kapandı
15 Mart 2019 - 09:42 borsagundem.com

Borsa İstanbul haftanın son gününü %0.85 yükselişle 103.304 puandan kapattı.

BORSAGUNDEM.COM

Dün açıklanan sanayi üretim verisinin ardından bugün TÜİK işsizlik verisini, Hazine ve Maliye Bakanlığı ise Şubat 2019'a ilişkin bütçe uygulama sonuçlarını açıkladı. Ayrıca TCMB Olağan Genel Kurulu takip edildi.

Borsa İstanbul güne %0.45 yükselişle 102.890 puandan başladı.

Açılışın ardından dar bantta sıkışan Borsa İstanbul gün ortasına %0.45 oranında yükselişle 102.892 puandan girdi. 

Borsa İstanbul günün ikinci yarısında, banka ve sanayi hisselerindeki alımlarla 103.000 barajını geçti. 

Borsa İstanbul haftanın son gününü %0.85 yükselişle 103.304 puandan kapattı.

Endeks gün içerisinde en düşük 102.643, en yüksek ise 103.380 puan seviyesi görüldü.

MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇESİ AÇIKLANDI

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Şubat 2019'a ilişkin bütçe uygulama sonuçlarını açıkladı. Buna göre, şubatta bütçe gelirleri, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,7 artarak 67 milyar lira, bütçe giderleri ise yüzde 33,2 artarak 83,7 milyar lira olarak kaydedildi.

Ocak-şubat döneminde bütçe gelirleri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37,5 artarak 163,9 milyar lira, bütçe giderleri ise yüzde 47 artarak 175,6 milyar lira oldu.

Böylece merkezi yönetim bütçesi, Şubat'ta 16,8 milyar lira, Ocak-Şubat döneminde ise 11,7 milyar lira açık verdi.

BORSA İSTANBUL'DA POZİTİF SEYİR HAFTANIN SON GÜNÜNDE DE SÜRDÜ

Borsa İstanbul dün güne %0.10 artışla 102.298 puandan başladı. Açılışın ardından sanayi üretimi verisi sonrası kazançlarını artırarak primli seyre yönelen BİST gün ortasına %0.40 oranında artışla 102.602 puandan girdi. Gün ortasının ardından bankacılık hisselerindeki satışları sanayi hisselerindeki alışlar dengeledi.

Borsa İstanbul günü %0.23 artışla 102.432 puandan tamamladı. Borsa İstanbul'da gün içerisinde en düşük 102.009, en yüksek ise 102.785 puan seviyesi görüldü.

İŞSİZLİK BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE ARTTI

TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2018 yılı Aralık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 11 bin kişi artarak 4 milyon 302 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 3,1 puanlık artış ile %13,5 seviyesinde gerçekleşti. Bu, Şubat 2010'dan beri en yüksek seviye olarak kayda geçti. Beklenti %12,8'di.

Aynı dönemde; tarım dışı işsizlik oranı 3,3 puanlık artış ile %15,6 olarak tahmin edildi. Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 5,3 puanlık artış ile %24,5 olurken,15-64 yaş grubunda bu oran 3,1 puanlık artış ile %13,7 olarak gerçekleşti.

SANAYİ ÜRETİM VERİSİ AÇIKLANDI

Piyasalar tarafından merakla beklenen sanayi üretimi verisi açıklandı. TÜİK tarafından açıklanan Ocak ayı sanayi üretimi verisine göre, mevsim ve takvim etkisinde arındırılmış sanayi üretimi Ocak ayında aylık yüzde 1 seviyesinde artarken yıllık ise yüzde 7.3 azaldı.

Sanayi üretiminde analist beklentileri ise aylık bazda yüzde 0.3 artış, yıllık bazda ise yüzde 8 azalış şeklindeydi.

HAFTANIN VERİ GÜNDEMİ YOĞUNDU

Piyasalar pazartesi gününe yoğun veri gündemi ile başladı. 2018 yılı 4. çeyrek ekonomik büyüme verisi ve Ocak ayı cari denge istatistikleri yakından takip edildi. TÜİK tarafından açıklana verilere göre Türkiye ekonomisi 2018 yılı 4. çeyrekte yüzde 3 daralma kaydederken, 2018 yılı genelinde ise büyüme yüzde 2.6 seviyesinde gerçekleşti.

Öte yandan cari açık düşüş kaydetmeye devam ediyor. Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre cari işlemler açığı bir önceki yılın Ocak ayına göre 6.221 milyon ABD doları azalarak 813 milyon ABD doları olarak gerçekleşti.

Merkez Bankası PPK toplantı özeti yayınlandı. Fiyat istikrarına yönelik risklerin devam ettiğine dikkat çeken Merkez Bankası enflasyon görünümüyle ilgili olarak ''Yıllık enflasyon enerji grubu hariç alt gruplarda gerilemiştir. Enerji grubunda petrol fiyatlarındaki yükseliş temel mal enflasyonunda ise döviz kurundaki ılımlı seyrin yanı sıra iç talepteki zayıflama etkili olmuştur'' dedi.

PPK TOPLANTI ÖZETİNDE ENFLASYON VURGUSU

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetinde, "Enflasyonun ve enflasyon beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyeler ile maliyet unsurlarının seyri ve fiyatlama davranışlarına ilişkin belirsizlikler önümüzdeki dönem enflasyon görünümü üzerinde risk oluşturmaya devam etmektedir" ve

“Para politikası duruşu oluşturulurken, maliye politikasına dair esas alınan görünüm fiyat istikrarı ve makroekonomik dengelenmeye odaklı, para politikasıyla eş güdüm arz eden bir politika duruşu içeriyor. Bu doğrultuda, yönetilen/yönlendirilen fiyat ve vergi ayarlamalarının geçmiş enflasyona endeksleme davranışının azaltılmasına yardımcı olacak şekilde belirleneceği varsayıldı. Maliye politikasının söz konusu çerçeveden belirgin olarak sapması ve bu durumun orta vadeli enflasyon görünümünü olumsuz etkilemesi halinde para politikası duruşunun da güncellenmesi söz konusu olabilecek” ifadelerine yer verildi.

S&P'DEN TÜRKİYE YORUMU GELDİ

Türkiye 2019'da "negatif yıllık büyüme yaşayacak" diyen kredi derecelendirme kuruluşu S&P; zayıf yurt içi talep, yatırımlarda devam eden daralma ve sıkılaşan uluslararası finansal şartların ekonomiyi zorlayacağını ifade etti.

FITCH TÜRKİYE'NİN BÜYÜME POTANSİYELİNİ AÇIKLADI

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings tarafından Çarşamba günü yayınlanan raporda önemli gelişen ülkelerin potansiyel büyüme hızı tahminlerine ilişkin revizyonlar yer aldı.

Raporda gelişen ülkelerin Fitch Ratings Ekonomi takımının tahminlerine göre potansiyel büyüme hızlarının esasen olumsuz yatırım görünümünün etkisiyle azaldığı ifade edildi.

Kurumun raporuna göre Türkiye'nin potansiyel büyümesi 0.5 yüzde puanı azalarak yüzde 4.3 seviyesine geriledi.

AVRUPA PARLAMENTOSU’NUN TÜRKİYE İLE MÜZAKERE KARARI

Türkiye ile üyelik müzakerelerinin askıya alınmasını öneren rapor AP tarafından kabul edilirken, kararın ardından AK Parti Sözcüsü Çelik “AP’nin kararı bizim için değersiz, hükümsüz ve itibarsız bir karar” açıklamasını yaparken, Dışişleri Bakanlığı’ndan da “AP’nin tek taraflı ve objektiflikten uzak tutumuna herhangi bir değer atfedilmesinin mümkün olmadığı, tavsiye kararının hiçbir anlam ifade etmediği” belirtildi.

AKAR: F35'LER KASIM'DA MALATYA'DA

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar "Birtakım açıklamalar olmasına rağmen F-35 şu anda normal işliyor görünüyor. Pilotlarımız, bakım personelimiz ABD'de eğitim almayı sürdürüyor. Kasım'da uçakların Malatya’ya gelmesini bekliyoruz. Bununla ilgili Malatya’daki altyapı hazırlıklarımız tamamlandı." dedi.

BREXIT’E HER KOŞULDA RET

İngiliz parlamentosu AB’den anlaşmasız ayrılmayı her koşulda reddeden teklife destek verdi.

İngiliz Parlamentosu, Avrupa Birliği’nden (AB) anlaşmasız ayrılmayı her koşulda reddeden teklifi kabul etti. Parlamentonun alt kanadı Avam Kamarasında yapılan oylamada ülkenin AB’den anlaşmasız ayrılmasını her koşulda reddeden teklif 308’e karşı 312 oyla kabul edildi.

Bu sonuç, teklife karşı olan Başbakan Theresa May için yeni bir yenilgi oldu.

Parlamento bu akşam May’in desteklediği önergeyi de oylaması bekleniyor. May’in önergesi 29 Mart’ta AB’den bir anlaşma olmaksızın ayrılmayı reddederken, anlaşmasız ayrılığın İngiliz ve AB hukukuna göre varsayılan seçenek olduğunun altını çiziyor.

BREXIT 30 HAZİRAN'A ERTELENDİ

İngiliz parlamentosu, hükümetin, Brexit anlaşmasının tekrar oylanmasını ve Brexit'in 30 Haziran'a ertelenmesini öngören önergesini kabul etti.

Hükümetin 2 kez reddedilen Brexit anlaşmasının 20 Mart’tan önce bir kez daha oylanmasını öngören önergesi, parlamentonun alt kanadı Avam Kamarasında, 202’ye karşı 412 oyla kabul edildi.

Parlamento, dün yapılan oylamada da ülkenin AB'den hiçbir koşulda anlaşmasız ayrılmaması yönündeki teklife destek vermişti. Ancak parlamentodaki önerge oylamaları yasal bağlayıcılığa sahip bulunmuyor.

İngiltere'nin AB'den 29 Mart'ta ayrılma zorunluluğu daha önce parlamentodan geçen Brexit Yasası'nda yer alıyor. Parlamentonun anlaşmasız ayrılığa karşı ortaya koyduğu iradeyi hayata geçirmek, May hükümetinin inisiyatifinde bulunuyor.

İngiltere 23 Haziran 2016'da yapılan AB referandumunda yüzde 48'e karşı yüzde 52 ile Brexit kararı almıştı. Ayrılık sürecini 29 Mart 2017'de resmen başlatan İngiltere'nin normal takvime göre bu 29 Mart'ta AB'den resmen ayrılması gerekiyor.

KÜRESEL PİYASALARDA MELTEM RÜZGARLARI ESİYOR

Asya borsaları, ABD-Çin ticaret görüşmelerinde daha fazla ilerleme kaydedildiği haberiyle ve İngiltere parlamentosunun AB'den olası karmaşık çıkışın ertelenmesini onaylamasının yarattığı iyimserliğin etkisiyle yükseldi

Çin resmi Xinhua haber ajansı Çin Başbakan Yardımcısı Liu'nun ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ile telefonla görüştüğünü ve iki tarafın ticaret görüşmelerinde daha fazla ilerleme kaydettiğini bildirdi. 

Ancak ticaret görüşmelerinin beklenenden daha uzun sürmesi ihtimali piyasadaki iyimserliği sınırladı ve hala iki ekonomik gücün anlaşmaya ne kadar yakın oldukları konusunda netlik bulunmuyor.

Mnuchin dün yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping arasında ticari anlaşma imzalamaya yönelik zirvenin daha önce görüşüldüğü gibi Mart ayının sonunda gerçekleşmeyeceğini, çünkü müzakerelerde daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.5 yükseldi.

Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 1 ve Güney Kore'nin KOSPI endeksi yüzde 0.9 yükseldi.

ABD borsaları günü karışık seyirle tamamladı. New York'ta endeksler kapanışta karışık seyretti.

Dow Jones endeksi yüzde 0,03 artışla 25.709,94 puana yükselirken, S&P 500 endeksi yüzde 0,09 azalışla 2.808,48 puan ve Nasdaq endeksi 0,16 azalışla  7.630,91 puan seviyelerinde seyretti.

New York'ta düşüşlere Boeing ve Facebook hisseleri öncülük ederken ticaret müzakerelerindeki belirsizlik süreci de yatırımcıların endişelerini besliyor.

DÖVİZ

Dolar/TL bir süredir sıkıştığı bant içinde hareketini sürdürmeye devam ederken, piyasada küresel gelişmeler izleniyor. Kur genel olarak 5.40-5.50 bandında hareket ederken, bu bandın üst sınırına yaklaşma eğilimi gözleniyor. TL'de genel olarak gelişmekte olan ülke para birimlerinden bir miktar ayrışma söz konusu.

Dolar saat  18:00 itibariyle 5.4695 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.4617 lira, en yüksek 5.4766 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.2025 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1335 seviyesinde. Gram altın 229.3 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 18.73 seviyesinde.

Işık FX Araştırma Uzmanı Yusuf Kavak, kurda siyasi ve jeopolitik risklerin önplana çıktığını 
söyleyerek, "Patriot ve S400 konusu nedeniyle Türkiye-ABD ilişkilerinin tekrar bozulabileceği 
endişesi TL'de baskı yaratıyor, bir miktar ayrışma var. Diğer taraftan büyüme ve sanayi üretim tarafından ekonomik verilerde kötü tablo devam ediyor bu da baskı unsuru. Önümüzdeki teknik 
olarak Ekim ayından veri geçilemeyen 5.54 seviyesi var. Burası geçilirse kurda yükseliş ivme 
kazanabilir. Seçimler de önemli" dedi. 

Yurtdışında ise Brexit ve ticaret savaşlarının küresel risk iştahı açısından kritik olduğunu 
söyleyen Kavak, "Öte yandan gelecek hafta Fed toplantısı var. Faiz artırımı beklemiyoruz ancak 
projeksiyonlarda yapılacak düzenlemeler önemli. Sonucunda kurda dolar üzerinden sert fiyatlama 
görebiliriz" dedi. 

İngiltere parlamentosu dün yapılan oylamada ülkenin Avrupa Birliği'den(AB) ayrılma tarihinin 
ertelenmesini büyük çoğunlukla onayladı. Bu oylama Başbakan Theresa May'ın Brexit anlaşmasını gelecek hafta parlamentoda onaylatması için tekrar uğraşmasına zemin hazırladı.

Asya borsaları, ABD-Çin ticaret görüşmelerinde daha fazla ilerleme kaydedildiği haberiyle ve 
İngiltere parlamentosunun AB'den olası karmaşık çıkışın ertelenmesini onaylamasının yarattığı 
iyimserliğin etkisiyle yükseldi. 

Ancak ticaret görüşmelerinin beklenenden daha uzun sürmesi ihtimali piyasadaki iyimserliği 
sınırladı ve hala iki ekonomik gücün anlaşmaya ne kadar yakın oldukları konusunda netlik 
bulunmuyor. 

Dolar/TL geçen hafta Türkiye-ABD ilişkilerine yönelik endişeler kaynaklı olarak sert yükseldikten sonra bu hafta nispeten sakin bir seyir izliyor. İşlemcilere göre, başta S400-Patriot tercihi olmak üzere ABD-Türkiye ilişkileri, küresel ticaret savaşları, yerel seçimler öncesi yavaşlayan ekonomiyi desteklemek adına atılan veatılabilecek genişlemeci adımlar ve TCMB'den bu yıl beklenen faiz indirimlerine ilişkin tahminler, lokallerin beş aydır aralıksız devam eden döviz alımları, yavaşlayan büyüme, yüksek seyreden işsizlik ve enflasyon zaman zaman piyasalar üzerinde baskı unsuru yaratıyor.

Tahvil bono piyasasında ise iki yıllık gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 19.04, valörde son işlemde yüzde 18.94 oldu. Gösterge 10 yıllık tahvilin ortalama bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 16.11, valörde son işlemde yüzde 16.26 oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)