E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul primli kapandı---

Borsa İstanbul primli kapandı

Borsa İstanbul primli kapandı
12 Mart 2019 - 09:38 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü %0.86 oranında yükselişle 101.721 puandan tamamladı.

BORSAGUNDEM.COM

Güne yükselişle başlayan Borsa İstanbul, gün ortasının ardından bir süre dalgalı seyretti. Kapanışa yakın saatte banka hisselerine gelen alımlarla kazançlarını artıran BİST günü 102.000 puan seviyesinin hemen altında tamamladı.

Borsa İstanbul güne %0.61 artışla 101.465 puandan başladı.

Açılışta banka hisselerine gelen alımlardan destek bulan BİST primli seyrini sürdürerek gün ortasına %0.59 oranında yükselişle 101.444 puan seviyesinde girdi.

Gün ortasının ardından bir süre dalgalı seyreden BİST, kapanışa yakın saatte banka hisselerine gelen alımlarla kazançlarını artırarak günü yüzde 0.86 oranında yükselişle 101.721 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul'da gün içerisinde en düşük 100.919, en yüksek ise 102.068 puan seviyesi görüldü.

HAFTANIN İLK GÜNÜNDE BİST 100 ENDEKSİ SATICILI

Borsa İstanbul güne yüzde 0.34 oranında yükselişle 101 bin 886 puandan başladı.

Açılışın ardından büyüme ve cari denge verisi sonrası hafif primli seyrini sürdüren BİST gün ortasına yüzde 0.24 oranında yükselişle 101 bin 785 puan seviyesinde girdi.

Gün ortasının ardından banka hisselerine gelen tepki satışlarıyla birlikte düşüşe geçen BİST kapanışa yakın saatte kayıplarını artırdı ve günü yüzde 0.68 oranında düşüşle 100 bin 850 puandan tamamladı.

Gün içerisinde Borsa İstanbul'da en düşük 100 bin 651, en yüksek 102 bin 342 puan seviyesi görüldü.

TÜRKİYE EKONOMİSİ 4. ÇEYREKDE DARALDI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 4.çeyrek büyüme verisini açıkladı. Buna göre Türkiye ekonomisi 4. çeyrekte yüzde 3 daralma kaydederken, 2018 yılı genel olarak ise yüzde 2.6 seviyesinde büyüdü.

Türkiye ekonomisi 4. çeyrekte yüzde 3 daraldı.

CARİ AÇIK AZALIYOR

Merkez Bankası (TCMB) Ocak ayı cari denge verisini açıkladı. Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamaya göre, Cari işlemler açığı, bir önceki yılın Ocak ayına göre 6.221 milyon ABD doları azalarak 813 milyon ABD doları olarak gerçekleşti. Bunun sonucunda, on iki aylık cari işlemler açığı 21.592 milyon ABD doları oldu. Cari açık Ocak'ta 813 milyon dolar oldu

PİYASALARIN GÜNDEMİ YOĞUN

Geçtiğimiz hafta çarşamba günü Merkez Bankası'nın faiz kararı piyasalar tarafından yakından takip edildi. Merkez Bankası politika faizini yüzde 24 seviyesinde sabit tutarken, enflasyonda belirgin iyileşme görülene kadar sıkı duruşun devam edeceğini söyledi.

Bugün ise piyasalarda Ocak ayı cari denge verisi ve 2018 yılı 4. çeyrek büyüme verisi izlendi.

Öte yandan perşembe günü Ocak ayı sanayi üretimi verisi, cuma günü Aralık ayı işsizlik verisi ve Merkez Bankası'nın Olağanüstü Genel Kurul toplantısı takip edilecek.

Ayrıca ABD ile Türkiye arasındaki S-400 süreciyle ilgili gelişmeler, ABD ile Çin arasındaki ticaret müzakereleri piyasalar üzerindeki etkisini sürdürüyor.

KÜRESEL PİYASALAR BREXIT İLE YÜKSELDİ

Asya borsaları ve sterlin Avrupa Komisyonu'nun bugün parlamentoda yapılacak oylama öncesinde Brexit anlaşmasında değişiklikler yapılmasını kabul etmesinin ardından yükseldi.

Avrupa Komisyonu başkanı Jean-Claude Juncker, dün İngiltere Başbakanı Theresa May ile görüşmelerinde revize edilmiş Brexit anlaşmasında ek güvenceler vermeyi kabul etti ancak İngiliz milletvekillerinin anlaşmayı onaylamak için üçüncü bir şansı bulunamayacağı konusunda uyardı.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi Çin ve petrol şirketlerinin hisselerindeki yükselişin etkisiyle yüzde 1.08 yükseldi.

Çin'deki lokomotif hisseleri izleyen CSI300 endeksi yüzde 1.3 yükselerek dün kaydettiği yüzde 2 kazanımı artırdı.

ABD BORSALARI YENİ HAFTAYA SERT YÜKSELİŞLE BAŞLADI

Geçen haftanın tamamını düşüşle kapatan ABD borsaları, yeni haftaya sert yükselişle başladı. Teknoloji hisseleri yükselişte önemli rol oynadı. Dow'da tek kaybeden hisse, ölümlü kazalarla gündemde olan Boeing oldu.

New York borsası, teknoloji şirketlerinin öncülük ettiği bir ralliyle yeni haftaya sert yükselişle başladı.

Geçen haftanın tamamını düşüşlerle kapatan ABD borsa endeksleri, yaz saati uygulamasının başladığı gün atağa geçti.

DÖVİZ

Dolar/TL Türkiye-ABD ilişkilerine yönelik endişelerle geçen hafta yaşanan sert yükselişlerin ardından bu hafta nispeten daha sakin bir seyir izliyor.

Dolar saat 18.00 itibariyle 5.4621 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.4303 lira, en yüksek 5.4641 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.1578 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1271 seviyesinde. Gram altın 227.7 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 18.70 seviyesinde.

Bankacılar piyasada bugün Brexit sürecinin yakından takip edildiğini belirtirken, TL'nin benzer para birimlerinden negatif ayrışma trendi de devam ediyor. TL bugün dolar karşısında yüzde 0.3 ile oldukça sınırlı bir değer kaybı yaşasa da benzer para birimlerinde yüzde 0.2-0.6 bandında değer kazancı yaşandı. Verilere göre TL'deki negatif ayrışma oransal olarak nispeten küçük olsa da neredeyse her gün görülüyor.

Yılbaşından bu yana bakıldığında TL dolar karşısında yaklaşık yüzde 3 değer kaybederken, benzer gelişmekte olan ülke para birimlerinde yüzde 6'yı aşan değer kazançları mevcut. Ortalamalara bakıldığında ise yılbaşından bugüne genel olarak gelişmekte olan ülke para birimleri değer kazanırken TL değer kaybediyor.

Bankacılar bu trendde yerel seçimlerle birlikte birçok faktörün rol oynadığına dikkat çekiyorlar. İşlemcilere göre, başta S400-Patriot tercihi olmak üzere ABD-Türkiye ilişkileri, küresel ticaret savaşları, yerel seçimler öncesi yavaşlayan ekonomiyi desteklemek adına atılan ve atılabilecek genişlemeci adımlar ve TCMB'den bu yıl beklenen faiz indirimlerine ilişkin tahminler, lokallerin 5 aydır aralıksız devam eden döviz alımları, yavaşlayan büyüme, yüksek seyreden işsizlik ve enflasyon zaman zaman piyasalar üzerinde baskı unsuru yaratıyor.

BREXIT SÜRECİ YAKINDAN TAKİP EDİLİYOR

Dış piyasada Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye'nin AB üyeliği sürecine ilişkin tasarının yarınki oylaması öncesi parlamentodaki görüşmeler izlenirken, küresel piyasalara ve Türkiye ekonomisine olası etkisi nedeniyle Brexit süreci de piyasada yakından takip ediliyor.

Brexit anlaşmasının revize edilmiş hali bugün İngiltere parlamentosunda oylanacak. Öte yandan May'in Muhafazakâr partisinde etkili Brexit yanlısı milletvekili grubu bugün yapılacak oylamada Brexit anlaşmasını onaylamayacaklarını açıkladılar.

Anlaşma tekrar reddedilirse, milletvekilleri Çarşamba günü, 29 Mart'ta anlaşma yapmadan ayrılmayı oylayacaklar ve bunu da reddederlerse Perşembe günü Brexit'i ertelemeyi oylayacaklar.

Dolar/TL Türkiye ABD ilişkilerine yönelik endişeler başta olmak üzere geçen hafta 5.35'li seviyelerden sert yükselişle Cuma günü 14 Ocak'tan beri ilk kez 5.4880'i test etmişti.

Ancak bu sert yükseliş ardından beklentilerden kötü gelen ABD verilerinin desteğiyle kur haftayı 5.45 civarında tamamlamıştı. Dolar/TL bu haftanın ilk iki işlem gününde ise genel olarak sakin bir seyir izliyor. Kur saat 1638'de 5.4590/5.4605 seviyesinde işlem gördü. Aynı saatte sepet bazında TL 5.8053/5.8082, euro/TL 6.1562/6.1670 seviyesindeydi.

S-400 KONUSU VE LOKAL FX TALEBİ İZLENİYOR

Bankacılar piyasalarda yerel seçimler, ABD-Türkiye ilişkileri ve lokallerin döviz alımlarının diğer gelişmelere göre daha yakından takip edildiğini de belirtiyorlar.

 Türk-Amerikan ilişkilerinde sorunlu bir yılı geride bırakan Ankara ve Washington, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 sistemlerini satın alma kararı ve ABD'nin bu adıma yaptırımlarla karşılık vereceğine dair güçlü sinyaller göndermesi ile yeniden gergin bir dönemece girdi.

 ABD'nin savunma yaptırımlarını hayata geçirmesi durumunda Türkiye savunma/taarruz kapasitesinin zarar görmesi riskiyle karşılaşabileceği gibi Brunson krizinde olduğu gibi bu adımın piyasalar üzerindeki psikolojik etkisi de olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle süreç piyasalarda yakından takip ediliyor.

TCMB verilerine göre bireysellerin kıymetli maden dahil yabancı para mevduat ve fonları 5 aydır, her hafta aralıksız artış gösterirken 103.56 milyar dolara ulaşan birikim tarihi zirveye daha da yaklaşmış durumda. Bankacılara göre bu trend TL'de değer kaybı yönünde önemli bir baskı yaratıyor.

 Tahvil bono piyasasında ise iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 18.67 oldu. Bugün ise spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 18.59 valörde son işlem saat 1638'de yüzde 18.81 oldu.

 Gösterge 10 yıllık tahvilde ise dün spot kapanışta ortalama bileşik getiri yüzde 15.49 valörde son işlem yüzde 15.43 oldu. Bugün ise spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 15.47 valörde son işlem saat 1638'de yüzde 15.65 oldu.

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)