E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBoğaların yeni hedefi Noel rallisi---

Boğaların yeni hedefi Noel rallisi

Boğaların yeni hedefi Noel rallisi
01 Aralık 2023 - 13:12 borsagundem.com

Rekor yükselişlerin görüldüğü kasım ayının ardından yatırımcılar gözlerini Noel rallisine çevirdi. Uzmanlara göre, özellikle de FED’in aralık toplantısında faiz indirimlerinden söz etmesi halinde, borsa rallisi yıl sonunda da devam edebilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalar göz kamaştırıcı performansların görüldüğü bir kasım ayına veda etti. Yatırımcılarsa yıl sonunda hisse senetlerine yeni bir destek rüzgarı sağlaması beklenen Noel rallisine kilitlendi. Barron’s’un haberine göre Noel rallisine inanmak isteyen yatırımcılar için iyi haberler geliyor.

ABD borsalarının gösterge endeksi olarak gösterilen S&P 500 Endeksi kasım ayını %9’a yakın bir artışla kapadı. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi’ndeki yükselişse %11’e yaklaştı. Üçüncü çeyrekte borsalarda görülen satış dalgasından sert geri dönüşe büyük teknoloji hisseleri öncülük etti. Bu yükseliş modeli 2023’ün başından bu yana piyasalarda etkisini hissettiriyor.

Habere göre, eğer borsalarda büyük bir aksaklık yaşanmazsa aralık ayında da yükseliş serisi rayından çıkmayacak gibi görünüyor. 2023’ün başından bu yana S&P 500 Endeksi %19’luk bir yükseliş gösterdi. Nasdaq’ın yıllık performansı ise bunun neredeyse iki katıydı.

Aralık ayının borsalardaki yükselişlere katkı sağlayacağı yönündeki umutlarsa oldukça yüksek. Son performanslar bir kenara bırakılsa dahi aralık tarihsel olarak yatırımcılar için olumlu bir ay olma eğilimi gösteriyor.

S&P 500 Endeksi yatırımcıları art arda gelen yükselişlere rağmen elde kazançlara tutunma eğilimi gösteriyor. Ayrıca büyük teknoloji hisselerinin yakın vadede bocalamasına neden olacak çok az şey var gibi görünüyor. Teknik göstergeler de yıl sonu için yeni yükselişleri destekler nitelikte.

BMO Capital Markets Baş Yatırım Stratejisti Brian Belski, “Gelecekte hisse senetleri için yol haritasını belirlemekte kullanılabilecek mükemmel bir tarihsel karşılaştırma kesinlikle mümkün olmasa da, özellikle ABD hisse senetlerinin ve ekonomisinin mevcut temel durumları göz önüne alındığında, uzun vadeli boğa piyasasının devam edebileceğinden eminiz” açıklamasında bulundu.

Barron’s haberine göre ABD ekonomisine dair yumuşak iniş senaryosu piyasalara dahil olmuş gibi gözüküyor. Bu senaryoya uymayan verilerin hazmedilebilmesi içinse çok az hareket alanı var. Bununla birlikte, ekonominin gelecek yıl kötüleşeceğini tahmin edenler bile bir resesyonun hisse senetlerini uzun süre düşük tutacağına inanmıyor ve bu düşünceyi destekleyen tarihsel örnekleri de var.

ABD Merkez Bankası’nın (FED) para politikası kararları bu yıl olduğu gibi gelecek yılda da piyasaların beklentilerini yönlendirmeye devam edecek. FED yöneticilerinden son dönemde gelen açıklamalarsa güvercin kanata doğru kayıyor. Genel olarak daha düşük faizler, tahvil getirilerinin düşmesi ve hisse senetleri için daha az ters rüzgar olarak görülebilir.

ABD Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) önümüzdeki hafta gerçekleştireceği aralık ayı toplantısından faiz oranlarını düşürebileceklerine dair herhangi bir işaret paylaşılması yatırımcıların endişelerini daha da azaltacak bir gelişme olarak öne çıkabilir.

Sevens Report'un Başkanı Tom Essay'e göre FED’in kendi bilançosu bile ciddi bir resesyona karşıt bir argüman olarak gözüküyor. Zira FED bilançosunu pandemi öncesi 4 trilyon dolardan neredeyse iki katına çıkararak 7,8 trilyon dolara getirdi. Essay konuyla ilgili açıklamasında, “Bu parasal sıkılaştırmadan sonrası için bile büyük olan likidite artışı daha derin bir ekonomik daralmayı önlemeye yardımcı olacak bir likidite tamponu sağlıyor” ifadelerine yer verdi.

Yine de bazı yatırımcılar, faiz indirimi olasılığının artmasını, ekonomide yumuşak iniş ve sert iniş tezlerini destekleyen göstergelerin yan yana gelmesinden kaynaklanabileceğinden endişeleniyor.

Piyasalar şu anda gelecek yılın birinci ve ikinci çeyreğinde iki faiz indirimi uygulanacağını satın alıyor. Bu öngörüler gerçekleşirse faiz indirimlerinin ölçeği yaklaşan bir resesyonu engelleyecek kadar agresif olmayacak. Zira söz konusu faiz indirimlerine rağmen FED hâlâ politika faiz oranlarını %5’te ve buna yakın seviyelerde tutuyor olacak.

DataTrek Kurucusu Nicholas Colas konuyla ilgili açıklamasında, “Bu, hiç kimsenin uzlaşmacı para politikası düşüncesi değil. Şu anda bir ekonomik gerileme oluşuyorsa beklenecek türden bir oran görünümü değil. 2024'ün ilk yarısında mütevazı faiz indirimlerini varsaymak akıllıca olabilir veya olmayabilir. Ancak bunlar kesinlikle bir resesyonun çok yakında olduğuna dair bir sinyal niteliği taşımıyor. Buradan alınması gereken sonuç düşük faiz oranlarının hisse senedi değerlemelerine zarar değil fayda sağlıyor olması gerektiğidir" dedi.

Ancak elbette politika faizlerinin bu yönde ilerleyeceğinin garantisi yok. UBS Amerika Kıtası Baş Yatırım Sorumlusu Solita Marcelli, politika faizlerinin muhtemelen yaz aylarına kadar düşmeyeceğini ve faiz oranlarına dair beklentilerin aralık ayı ve sonrasında hisse senetlerinin yönünü değiştirebileceğini düşünüyor.

UBS’in endişeleri ise içerikten çok takvimle alakalı. UBS analistleri, “Piyasanın ABD ekonomik büyümesi, enflasyonu ve faizlerinin gelecek yıl daha da düşeceği yönündeki değerlendirmesine katılıyoruz. Ancak ABD faiz indirimlerinin zamanlaması ve büyüklüğü hakkındaki görüşümüz piyasaya göre farklılık gösteriyor ve bu belirsizlik ve piyasa oynaklığı potansiyeli taşıyor. Hisse senetlerinde, teknoloji sektöründekiler de dahil olmak üzere güçlü bilançolara ve yüksek karlılığa sahip kaliteli şirketler, daha zayıf bir büyüme ortamında kazanç elde etmek için en iyi şekilde konumlandırılmalıdır" uyarısında bulundu.

Küresel borsalarda 3 yılın rekoru

 

Fed’den tutarlı bir duruş bekleniyor

 

Kasım ayı, 2024 yılı borsa rallisinin de habercisi mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • gıla tapar yobaz beçet yanyan yürür01 Aralık 2023 14:36

    bu da sagallı.heryer sagal herkes de sagal hahuhauhauhauhau .gıl önemli .gılı tutuyon affolunuyon öle diyo şeyyyiimiz.hahuhuhauhau