E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBoğa piyasası riskleriyle birlikte geliyor---

Boğa piyasası riskleriyle birlikte geliyor

Boğa piyasası riskleriyle birlikte geliyor
28 Aralık 2023 - 14:30 borsagundem.com

Borsalarda Noel rallisiyle desteklenen boğa piyasası tüm hızıyla devam ediyor. MW yazarı Cam Hui’ye göre 2024 başında oluşabilecek kâr satışları ve ocak ayında açıklanacak ABD Hazinesi tahvil ihraçları piyasaların kaderini belirleyecek

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street yıl sonuna ralli havasıyla giriyor. Boğa piyasası finansın her alanında etkilerini hissettiriyor. MarketWatch haberinde ise bu yükseliş ivmesinin yarattığı risklere işaret edildi.

MW borsa yazarı Cam Hui hedge fonu yöneticilerinin 31 Aralık’taki teşvik ücreti hesaplama tarihlerine kadar getirilerini koruma ve artırma telaşına girdiğine dikkat çekti. Henüz hesap defterlerinin kapatmamış olan fonlar performans bonuslarını korumak için “beta” arayışına girişti.

Bu arada küçük sermayeli şirketlerin hisse senetleri ise olumlu mevsimsel etkenlerden de faydalanarak son birkaç ayın en iyi performanslarını sergiliyor. Hisse senetlerindeki yükselişlerin devam etmesi boğa piyasası tahminlerini de doğrulayacak ve bu durum borsalarda bir geride kalma korkusu (FOMO) izdihamına yol açabilir.

Buna ek olarak finansal sistem likiditesinin gerçek zamanlı göstergelerinden biri olan Bitcoin de yükselişini sürdürüyor. Kripto para birimindeki güçlenme Hui’ye göre “içgüdüsel” yatırımcı faaliyetine işaret ediyor. Borsa yazarı her ne kadar kripto para birimlerine şüpheyle yaklaşsa da Bitcoin’deki yükselişin bir süre daha devam edeceğini öngördü.

Diğer bir deyişle tüm göstergeler Noel rallisinin temellerinin sağlam olduğunu gösteriyor.

2024’e dair zorluklar aşılabilir

Yeni yıla girildiğinde yatırımcılar ekim ayının en düşük seviyesinden gelen güçlü borsa rallisine yanıt olarak kâr satışlarını değerlendirebilir. Bununla birlikte BoA’nın Küresel Varlık Yöneticileri Anketi borsalardaki büyük bir zirveye dair izlerin henüz görülmediğini belirtiyor. Küresel çaptaki kurumsal yatırımcıların risk seviyeleri normalleşiyor. Göstergeler bu yatırımcıların hisse senetleri ve riskli uzun vadeli pozisyonlarda kalabalıklar halinde konumlanmadıklarını gösteriyor. Dolayısıyla kalabalıklar oluşmadan önce hisse senetleri çok daha fazla yükselebilir. Bu da piyasanın ayıları için olumsuz bir gelişme anlamını taşıyor.

MW yazarı konuyla ilgili makro perspektif üzerinden bir açıklamada bulunuyor:

“ABD piyasası, 2024'ün ilk çeyreğinde beklenen ABD Merkez Bankası (FED) faiz indirimlerini satın alıyor. Hem "resesyoncular" hem de ayılar, indirimlerin yalnızca daha yavaş ekonomik büyümeye ve olası bir resesyona yanıt olarak gerçekleşeceği temelinde birleşiyordu ve boğa piyasası eğilimli FED faiz indirimi anlatısına karşı geri adım attılar. Ancak çok sayıda FED yetkilisi, enflasyonun düşmesi durumunda FED’in faiz oranlarını düşürebileceği mesajının altını çizdi.

Masada ekonomi için bir "yumuşak iniş" var gibi görünüyor. Atlanta FED’in 2023 dördüncü çeyrek GSYİH büyümesi için tahmini şu anda %2,8 ve bu da resesyon bölgesine yakın değil.”

Kilit riskler neler?

Ancak borsa yazarına göre tüm bu olumlu gelişmeler beraberinde riskleri de getiriyor. Örneğin Amerikan kargo şirketi FedEx’in son bilanço raporunda resesyon uyarılarına yer verildi. Firma açıklamasında, “ABD paket gönderim hacmi, kasım ayındaki çeyrekte bir önceki yıla göre %15,1 düşüşle %3,5’e geriledi. Başka bir deyişle, iki yıllık hacimdeki eğilim son derece negatif ve geçen çeyreğe göre daha kötü” ifadelerine yer verildi.

Borsa geçtiğimiz dönemde güçlü finansal likidite ile desteklendi. Bundan sonraki süreçte izlenmesi gereken önemli bir gösterge ise ocak ayı sonlarında ABD Hazine’sinin açıklayacağı üç aylık tahvil ihracı programı olacak. ABD ekonomisindeki balonlaşan bütçe açığına ve ciddi finansman gereksinimlerine rağmen ABD Hazinesi oldukça fazla miktarlarda tahvil ve bono ihraç ediyor. Beklenenden daha düşük gelen tahvil ihraçları geçtiğimiz dönemde tahvil fiyatlarını ve hisse senedi fiyatlarını desteklemişti.

Ocak ayında beklenenden fazla gelebilecek bir tahvil ihracı FED’in ters repo seviyelerini düşürebilir ve bankacılık sistemindeki likiditeyi artırabilir. Diğer bir deyişle tahvillerin ve borsaların kısa vadede kaderi ABD hazinesinin bir sonraki tahvil ihraç programı ile belirlenecek.

Hui yine de yatırımcıların ve traderların kendilerini boğa piyasasına göre konumlandırdığını belirtiyor. Borsa uzmanı 2024’ün başlarında oluşabilecek kâr satışlarına rağmen hisse senetlerinde genel olarak kısa vadeli yükselişler bekliyor. Hui makro ekonomik ortamın piyasaları destekleyici nitelikte olduğunu ve hisse senetlerinin 2024’de pozitif getiri sağlayacağını öngörülerine ekledi.

Jeremy Siegel: Ekonomiye dair korkular dinecek, hisse senetleri yükselecek

 

Morgan Stanley: Piyasanın ayıları kafalarını kuma gömüyor

 

Wall Street tarihi zirvelere çok yakın

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)