E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBlinken'in 'ambargo' iması sonrası petrolde rekor artış---

Blinken'in 'ambargo' iması sonrası petrolde rekor artış

Blinken'in 'ambargo' iması sonrası petrolde rekor artış
07 Mart 2022 - 03:28 borsagundem.com

ABD Dışişleri Bakanı Blinken'in, "Avrupalı müttefiklerimizle Rusya'dan petrol ithalatını durdurmayı görüşüyoruz" açıklamasının ardından Brent petrolün varil fiyatı 139 doları aştı

Brent petrolün varil fiyatı, ABD ve Avrupa ülkelerinin Rus petrolüne yönelik ambargo uygulamasının arzı daraltacağı endişeleriyle uluslararası piyasalarda 130 doların üzerine çıktı.

ABD'nin Rusya petrolü, sıvılaştırılmış doğalgazı ve petro kimya ürünlerini de yasaklayacağına yönelik yasa tasarısının oluşturulması ve tedarik endişeleriyle Şubat 2013'ten bu yana en yüksek seviye olan 118,4 dolara seviyesine kadar çıkan Brent petrolün varil fiyatı, geçen haftayı yüzde 23,8 değer kazancıyla 116,7 dolardan tamamlamıştı.

Bu sabah 122,79 dolardan güne başlayan Brent petrolün varil fiyatı, gün içinde 139 doların üzerine çıktı. Daha sonra gerileyerek, TSİ 02.55 itibarıyla yüzde 10,13 artarak 130,08 dolardan işlem gördü.

Batı Teksas petrolü varil fiyatı 126.89 dolar

Aynı dakikalarda Batı Teksas türü ham petrolün varili ise yüzde 9,46 artarak 126,89 dolardan alıcı buldu.

Fiyatlardaki yükselişte, Batı ülkelerinin Rusya'ya yönelik yaptırımları, Rusya'dan gelecek olası karşı yaptırımların arz tedarikini sekteye uğratacağı endişeleri ve ABD ile Avrupalı ülkelerin Rusya'dan petrol ithalatını durdurmayı tartıştıklarına dair haberler etkili oldu.

Analistler, ABD ve Avrupa ülkelerin Rus petrolüne yönelik ambargo uygulamasının petrolde arzı daraltacağını belirtirken, Rusya'nın Ukrayna'yı işgale başlamasından bu yana Brent petrolün varil fiyatının yüzde 30’dan fazla arttığını kaydetti.

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Avrupalı müttefikleriyle Rusya'dan petrol ithalatını durdurmayı görüştüklerini açıkladı.

Amerikan NBC kanalında yayımlanan "Meet the Press" programına katılan Blinken, enerji fiyatlarının arttığı günlerde Rusya'dan petrol ithalatının yasaklanmasını ele aldıklarını söyledi.

Blinken, "Rusya'nın ülkelerimize petrol satışını yasaklamayı Avrupalı ortaklarımızla aktif bir şekilde tartışıyoruz. Ancak aynı zamanda küresel petrol arzını istikrarlı şekilde sürdürme konusunu da görüşüyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Oxford Enerji Araştırmaları Enstitüsünün raporunda, ABD'nin ve Avrupa ülkelerinin Rusya'ya karşı açıkladığı ekonomik yaptırımlar sonrası Rus ham petrol ihracatının tamamen kesilmesi halinde Brent petrolün varil fiyatının 130 dolara çıkabileceği değerlendirilmişti.

ABD açıkladı: Rus petrolüne ambargo gelecek mi?

 

Piyasalarda İran petrolü beklentisi

 

Shell, Rusya’dan rekor indirimle petrol satın aldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yalcın özdemir07 Mart 2022 20:27

    Mistral gayrimenkul 17 kat kar dip fiyat

  • İsmail 07 Mart 2022 16:37

    Savaşı çıkartın. Üstüne spekülatif konuşmalarla petrole zirve yaptırın ey abd yüzün iki cihanda da gülmesin. Ekonomin batsın.

  • Mucise Reis ;)07 Mart 2022 11:42

    üretici tedirgin. Fiyat değişimi olabilir ne yapalım ?, devlet garanti vermeli  Bakan garantisi gerekli.  fiyatlara kimsenin bilmediği anda müdehale oluyor. Şuan yakıt 17 iken alıp , gübre pahalı iken alıp tarlama maliyetleri yüksek yansıtabilirim. Fakat 1 hafta içinde müjde denerek, bazı ürünlerde indirim, kdv, gübre desteği, İTHAL ÜRÜN vb.  bambaşka işlemler yapıldığında son dakikada, bizim ilk yaptığımız maliyetlenme pahalı kalacak.Üretici çok tedirgin. borç altına girelim mi ? girmeyelim mi ? karar veremez oldu. Net alım kg başına rakam söylenmeli. yada farklı indirimler destekler olursa ilk maliyetlenme yapanlar unutulmamalı. Tarlaya girmekten borç altına yatmaktan korkuluyor. alım garanti fiyatı usd bazlı verilmeli. Acilen 1 yıllık takvim planı kurulup, fiyatlar şimdiden netleşmeli ki tarlaya maliyetlenip girilsin. Çfitçi korkuyor, bir ithalat fiyat düşürür diye. 

  • Mucise Reis ;)07 Mart 2022 11:34

    Faiz artışları ile ekonomi programı önlm almalı, yükselen fiyatlar asla düşüş göstermez, yükselmeden faiz artışı yapılabilir. Global dünya bunu yapacak, biz bu kafa ile ne kredi çekebilecek, ne üretim yapacak , işler kötüye giriyor. tarım ürünleri ekemez, ekileni alamaz olduk. doymayan bir millet oluyoruz.  İhracat yerine ithal edilen ürünleri üretebiliriz. Tarım en basiti. ilaçlama, gübreleme, hayvan yemi, tahıl depolama, petrol depolama, gaz stoklama, gemi ambarları, hangarlar, vb. vb. madem Tl eritilecek, neden ucuzdan alıp devlet bunları stoklamadı? koskoca devlet stratejisi yok mu? fiyatlar hep artacak ise neden üretim desteklenmedi? çifçi ekebiliyor mu? üretim beklentisi hangi üründen ne kadar olacak ? plan program var mı ? zamlı tarife üretilen ürünler tüketiciye ne kadara yansıyacak ? araçtırma yapıldı mı ? bir üretici demişti muhabbette onuda yazmak gerek. üretici tedirginleşti. fiyat değişimi olacak mı ? diye garanti bekliyor.

  • xyz07 Mart 2022 08:42

    Arkadaş bu ABD dünyanın başına bela. Adamlar konuştukça bizim gibi enerjide dışa bağımlı ülkeler yan yatıyor. Cari açık nasıl kapanacak. 85 milyon dogalgaz, elektrik ve petrol'e çalışıyoruz. Elin arabı durduk yerden para kazanıyor. Yakında Katar veya BAE seyahati olur.

  • E.g.07 Mart 2022 08:16

    PETROL/DOĞAL GAZ ÜRETEN ÜLKELER HER GÜN YATARKEN/KALKARKEN PETROL FİYATLARININ AŞIRI YÜKSELMESINE NEDEN OLAN KARARLAR ALAN ABD'YE VE BAŞKANINA DUA EDİYORLARDIR

  • Hurdacı 07 Mart 2022 07:42

      Acilen benzin ,mazot ve ayçıçek yağ  korumalı mevduat  ürünü getirilmeli .