E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiBlackRock: Enflasyonla yaşamaya alışmak zorunda kalacağız---

BlackRock: Enflasyonla yaşamaya alışmak zorunda kalacağız

BlackRock: Enflasyonla yaşamaya alışmak zorunda kalacağız
12 Nisan 2023 - 10:30 borsagundem.com

ABD’de tüketici enflasyonu verileri bugün açıklanıyor. Verilere iyimser yaklaşanlar olsa da karamsar görüşler ağırlıkta.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisi ve piyasalar bir yılı aşkın süredir yüksek enflasyonla boğuşuyor. Bugün açıklanacak Mart ayı tüketici enflasyonu verilerini yeni bir başlangıç olarak görenler olduğu gibi, sürece uzun vadeli bakan ve enflasyonun anlamlı bir süre daha yüksek seyredeceğini düşünen uzmanlar da bulunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, BlackRock, Fed'in enflasyonu hedefine indiremeyeceğini ve Amerikalıların yıllarca yüksek fiyatlarla yaşamak zorunda kalacağını söylüyor.

Enflasyon uzun yıllar yüksek seyredecek

Insider’dan Phil Rosen’ın haberine göre, BlackRock, Fed’in yüzde 2'lik enflasyon hedefine ulaşmadan önce politika sıkılaştırmasını durdurmak zorunda kalacağını ve Amerikalıların gelecek yıllarda yüksek fiyatlarla yaşamak zorunda kalacağını düşünüyor.

Dünyanın en büyük varlık yöneticisi stratejistleri, enflasyonun yaşam maliyeti krizini ateşlediğini ve Fed'in bu olumsuz duruma fiyatları düşürmek için topyekun bir yaklaşımla yanıt verdiğini söylüyor. Ancak stratejistler, Fed’in izlediği para politikasının ekonomik büyüme ve iş gücü piyasası üzerinde nasıl bir ağırlık yaratacağı konusunda çok az tartışma olduğunu düşünüyor.

Stratejistler, yatırımcılarıyla paylaştıkları notta, “Enflasyon siyaseti' anlatısının değişmenin eşiğinde olduğunu düşünüyoruz. Görüşümüze göre, hızlı oran artışları döngüsü, enflasyonun yüzde 2 hedeflerine tam olarak dönmesi için yeniden rayına oturmadan duracak. Enflasyonla yaşayacağımızı düşünüyoruz. Harcama kalıpları normalleştikçe ve enerji fiyatları yumuşadıkça enflasyonun düştüğünü görüyoruz ancak enflasyonun önümüzdeki yıllarda politika hedeflerinin üzerinde kalmaya devam edeceğini düşünüyoruz” diyor.

Beklentiler enflasyonun düşeceği yönünde

Fed'in geçen yıl art arda yaptığı dokuz faiz artırımına rağmen, ekonomi ve iş gücü piyasası şimdiye kadar dayanıklılığını korudu. Cuma günkü istihdam verileri, büyümenin ılımlı olduğunu ancak yine de güçlü olduğunu gösterdi.

Bu arada, enflasyon Şubat ayında beklentiler doğrultusunda soğudu Yıllık bazda yüzde 6 oranında artış yaşanırken enflasyon, Ocak ayındaki yüzde 6,4 oranının altında seyretti. Bloomberg ekonomistleri Çarşamba günkü Mart ayı enflasyon verilerinin sürekli bir düşüş trendi göstermesini bekliyor.

Yaşlı nüfus, jeopolitik parçalanma…

Ancak BlackRock, soğuma eğiliminin diğer eğilimler ve öncelikler devreye girene kadar yeterince uzun süre devam edeceğine ikna olmuş değil. BlackRock, yaşlanan bir nüfusa, jeopolitik parçalanmaya ve daha düşük karbonlu bir dünyaya geçişe, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü baskıyı sürdürecek faktörler olarak işaret ediyor.

Stratejistler, nihayetinde enflasyonu Fed'in hedefine indirmenin ‘büyük bir durgunluk’ gerektireceğini kaydediyor. Ancak ekonomide ciddi bir gerilemenin bir fikir birliği beklentisi olmadığı da gözüküyor.

Örneğin, DataTrek Research, bir durgunluğun birçok kişinin düşündüğünden daha uzak olduğunun göstergesi olarak istihdam artışına ve benzin talebindeki toparlanmaya işaret ediyor. Nobel ödüllü Ekonomist Paul Krugman da iş piyasasının on yıllardır gördüğü en iyi durumda olduğunu ve Fed'in enflasyonu düşürmek için yüksek işsizliğe ihtiyaç duymayabileceğini ifade ediyor.

Enflasyon verisi S&P 500'de yönü belirleyecek

 

Gözler ABD enflasyon verisinde

 

Kashkari'den enflasyon yorumu

 

Moody’s: Fed’in enflasyonla savaşını duraklatma zamanı geldi

 

Ünlü milyarder uyardı: ABD’de enflasyon çok sert düşecek

 

Enflasyon ve resesyon ikilemi tekrar gündemde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HASAN HÜSEYİN KARTAL12 Nisan 2023 10:45

    ALLAH ınızdan bulasınız tüm dünya finans sisteminide kana buladınız.olan bizim gibi fakir ülkelere oldu.