E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarBitcoin gerçek ideallerine ihanet etti---

Bitcoin gerçek ideallerine ihanet etti

Bitcoin gerçek ideallerine ihanet etti
15 Ocak 2024 - 11:42 borsagundem.com

Bitcoin ETF’lerinin SEC onayı alması sadece Bitcoin karşıtlarını değil, kripto para biriminin en eski takipçilerini de rahatsız etti. Bitcoin taraftarları SEC onayını merkezi olmayan finansal sistem idealine ihanet olarak görüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bitcoin’in fiyatı geçtiğimiz hafta boyunca iki yılı aşkın bir sürenin en yüksek seviyelerine ulaştı. Spekülatörler ABD’de kripto para birimleri için onaylanan ilk borsa yatırım fonlarının yeni bir yatırımcı dalgasına yol açacağına dair bahse giriyor.

Ancak Bitcoin taraftarları ise Bitcoin ETF’lerinin kripto para birimi vizyonuna ihanet ettiğini ve Bitcoin’in yalnızca spekülasyon için kullanılan bir araç olma statüsünü pekiştirdiğini düşünüyor. Oysa Bitcoin ilk ortaya çıktığında meraklılarının gözünde hükümetin ve ana akım finansın meraklı gözlerinden uzak alternatif bir finansal sistem olarak öne çıkıyordu.

Financial Times’ın haberine göre İngiltere merkezli bir kripto start-up firmasının kurucusu Xavier Nukajam, “Bitcoin'in ve merkezi olmayan para biriminin kuruluş ilkeleri gerçekten bir ‘cypherpunk’tır. Hakim sisteme karşı çıkar, büyük kurumlara karşı çıkar. Eğer böyle bir alternatif yaratıyorsanız ve halihazırda var olan sisteme boyun eğiyorsanız başarısızsınız demektir” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) geçen hafta 10 yıldan fazla bir süredir devam eden başvuruların ardından Bitcoin borsa yatırım fonlarını (ETF) onayladı. Bitcoin ETF’lerinin onaylanması küresel piyasalarda kripto para birimi tartışmalarını yeniden alevlendirdi.

Bitcoin’in yönetimini finans devleri mi devraldı?

Bitcoin ETF’leri yatırımcıların herhangi bir kripto para birimine doğrudan sahip olmadan borsada listelenen mevzuata bağlı araçlar aracılığıyla Bitcoin yatırımı yapabilmesine imkan sağlıyor. Söz konusu fonlar BlackRock, Invesco ve Fidelity gibi Wall Street finans devleri tarafından yönetiliyor. Öncesinde ise küçük yatırımcılar Bitcoin yatırımları için, daha geçen ay ABD makamlarından kara para aklama ve uluslararası yaptırımları ihlal etme suçundan 4,3 milyar dolar ceza yiyen Binance veya batık FTX gibi kripto yatırım platformlarına bel bağlıyordu.

CCData verilerine göre New York Menkul Kıymetler Borsası (NYSE), Nasdaq ve CBOE’de işlem gören ETF’ler yalnızca ilk işlem gününde toplam 4,37 milyar dolarlık işlem hacmine ulaştı.

Varlık yöneticisi Coinshares'in CEO'su Jean-Marie Mognetti, "Bu çok uzun bir yolculuğun sonu. Bitcoin üstün başarı ile mezun oldu ve yatırım yapılabilir bir varlık sınıfı olarak kabul ediliyor" açıklamasında bulundu.

Bitcoin’in kuruluş ideali

Bitcoin, 2008 yılında gerçek kimliği hiçbir zaman açıklanmayan Satoshi Nakamoto tarafından icat edilmesinden bu yana uzun bir yol kat etti. Gizemli ismin "teknik incelemesi" (white paper), ana akım finans kurumlarından ayrı durdu, bunun yerine halka açık kayıtlarına dayanan bir blok zinciri teknolojisi ödeme sistemini tanımladı.

Satoshi ve ilk taraftarları, bireylerin finansal mahremiyetini devletin uzun kolundan korumak için kriptografinin gücüne vurgu yaptı ve "cypherpunk" akımının karşı kültür ahlakını savundular.

Ancak bu vizyonun gerçek dünyada ilgi görmesi kolay olmadı. Bitcoin'in ödemeler için yaygın bir araç olarak kullanımı, teknolojinin işlemleri doğrulama konusunda çok hantal ve yavaş olması nedeniyle sınırlı kaldı. El Salvador, 2021'de Bitcoin’i resmi para birimi haline getirdi. Ancak oradaki tüketiciler çoğunlukla bu teknolojiyi kullanmaktan kaçındı.

Bitcoin'i yöneten kod, nihayetinde yalnızca 21 milyon token’in oluşturulmasına izin veren sınırlı bir arza sahip. Dolayısıyla, birçok yatırımcı Bitcoin’i enflasyona ve ana akım "fiat" para birimlerinin değer kaybetmesine karşı bir koruma yatırı olarak gördü. Bu anlatı, geçen yıl küresel enflasyonun yükseldiği dönemde Bitcoin fiyatının kaydettiği düşük performans nedeniyle darbe aldı.

Alternatif sistem mi, hızlı para kazanma aracı mı?

Bugünlerde ise Bitcoin’in bu tür kullanımlardan daha nadiren bahsediliyor. Ancak kripto para biriminin yüksek volatilitesi geçen hafta bir kez daha ortaya çıktı. Fon lansmanlarının ardından Bitcoin fiyatlarındaki spekülatif nitelikteki yükselişler dikkat çekti.

Amerikan Üniversitesi Washington Hukuk Fakültesi'nde hukuk profesörü olan Hilary Allen, Bitcoin ETF'lerini çevreleyen heyecanın "Bitcoin anlatısının her fırsatta ne kadar boş olduğunu ortaya çıkardığını" söyledi.

Allen açıklamasında, “Ekonomi veya finans hakkında herhangi bir şey bilen herhangi biri, ilk günden itibaren Bitcoin'in asla bir ödeme sistemi olarak çalışmayacağını söyleyebilirdi. İnsanlar hızlı para kazanmak ve ‘rakamların artması' için bu işin içindeydiler” ifadelerine yer verdi.

Son yıllarda kripto dünyasını sarsan skandallardan endişe duyan ABD'li mevzuat kurumları da aynı fikirde olmaya meyilli görünüyor.

SEC her ne kadar ETF'leri onaylamış olsa da SEC Başkanı Gary Gensler, kurumun geçen yaz alınan bir ABD Federal Temyiz Mahkemesi kararı nedeniyle bu onayı almaya itildiğini vurguladı ve "Bitcoin'i onaylamadık" dedi.

Gensler diğer ETF’lerin merkezinde yer alan metaller gibi dayanak varlıkların tüketici düzeyinde veya endüstriyel olarak kullanım alanları olduğunu vurguladı. SEC Başkanı, “Bitcoin öncelikle casus yazılımı, kara para aklama, yaptırımdan kaçınma ve terörün finansmanı dahil olmak üzere yasa dışı faaliyetler için de kullanılan spekülatif, değişken bir varlıktır” uyarısında bulundu.

Onaya karşı çıkan SEC Komiseri Caroline Crenshaw da spot piyasaların dolandırıcılık ve manipülasyona açık olduğu konusunda uyardı.

Kripto paraların değeri 1.89 trilyon dolara ulaştı

 

Bitcoin ETF nedir?

 

Bitcoin'de 100 bin dolar beklentisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Satoshi16 Ocak 2024 02:42

    Hiç umrumda değil hala Bitcoin'e güveniyorum. Çünkü elbet birgün sistemleri değiştirecek.

  • Pala15 Ocak 2024 13:25

    Daha adını aciklayamayan adam dünya devletlerine meydan okuyor diyorlardı

  • Mucise Reis : )15 Ocak 2024 12:46

    SEC korktu. istemöeden kabul etti. İşin gerçeği bence tamamen çok farklı... Dünyada USD kullanılıyor. BAzı devltler sanal para, merkezi olmayan kripto ve farklı kripto kullanmaya başlamayı düşünüyor. SEC sahipsiz para istemıyor. malum globalde ambargolar, arge ürge lerde para aktarmalar terör vb işine gelmeyen durumlar olmasın istiyor ABD... SEC burada bazı sitelere aracı kurumlara devletlere bankalara vb. para, fon, transfer, kullanım izni verecek ise. kim bunlar? kimler? hangi devletler? kişiler? bilmek ve sahiplerini izlemek istiyor. SEC istediğinde siteye gidecek ve asli gerçek sahiplerini, para mıktasını ne amaçla finans edildiğini vb görebilecek. SEC ABd ekonomisi ve usd geleceği için btc yi istemeye istemeye kabul etti :D bu bir BTC zaferi bence... malum iran, rusy, çin bu alanda istemeden adıma tacak çunku abd bu işe girmiş oldu : )) fonlarda özellikle araplar herşeye yatırım yapar. petrol biterse diye...  bence