E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarBireysel kripto yatırımcıları neden zarar ediyor?---

Bireysel kripto yatırımcıları neden zarar ediyor?

Bireysel kripto yatırımcıları neden zarar ediyor?
08 Eylül 2021 - 11:53 borsagundem.com

Bugün Bitcoin ya da diğer kripto paralardan zarar eden bireysel yatırımcıların yaşadığı kaybın nedeni kripto paraların geçmişteki performansına tarafsız bakamamaları olabilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Salı günü Bitcoin ve diğer kripto paralarda görülen çöküş, aşırı güvenin beraberinde getireceği tehlikelerin hatırlatıcısı oldu. Sosyal medya Bitcoin’de yükseliş tahminleriyle doluydu ve kripto paranın 100 bin dolara, hatta 1 milyon dolara ulaşacağı söyleniyordu. Bu tahminlerin üzerine bireysel yatırımcılar devasa miktarlarda kaldıraç kullanarak alım yaptı. Çöküş gerçekleştiğinde bazı yatırımcılar büyük zarar ederken, yüksek kaldıraçlı portföyleri darbe aldı.

Aşırı güven finansal piyasalar için oldukça tehlikeli. Aşırı güvenle dolu yatırımcılar daha sık işlem yapıyor ve bu yatırımcılar daha sık işlem yaptıkça piyasaların genelinden çok daha düşük getiriler elde ediyorlar. Aynı zamanda bu yatırımcılar çeşitlendirme yapmama ya da belirli hisselere çok fazla ağırlık verme gibi sık yapılan yatırım hatalarını yapmaya daha eğilimli. Dahası bu yatırımcılar, 2008 finansal krizinde olduğu gibi piyasa balonlarının oluşmasında ve bu balonların patlamasında etkin rol oynuyor.

Market Watch’un haberine göre aşırı güven konusunda birçok çalışma yapılmış olsa da, bunun bireysel yatırımcılar üzerindeki yıkıcı etkisine ve yatırımcıların aşırı güvenden neden vazgeçmediğine yönelik araştırmalar bulunmuyor. Bir açıdan yatırımcıların aşırı güvenli olma eğilimi şaşırtıcı çünkü yatırım aktiviteleri oldukça öğretici de olabiliyor. Aşırı güven ise önyargılarla açıklanıyor. Örneğin bir yatırımcı yüksek getirili bir işlem yapmakla övünse de, zarar edilen yatırımlarda şansının yaver gitmediğini düşünebiliyor.

Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) tarafından yapılan araştırmaya göre yatırımcılar geçmişteki performansla ilgili önyargılı hatıralara sahip. Yatırımcıların hatalı hatıraları ve aşırı güven arasındaki ilişki uzun süredir dikkat çekiyordu. Wells Fargo Eski Baş Yatırım Uzmanı Erik Davidson, “tıpkı geçmişteki kötü zamanları değil iyi zamanları hatırlamaya yönelik eğilimimiz gibi, yatırımcılar da geçmişteki kazananlarla ilgili olumlu düşüncelere sahip olma ve kayıp yaşadıkları hatıraları unutma eğiliminde” dedi.

Ancak yatırımcılar, yatırım kararlarından önce geçmişteki performansları tarafsız bir şekilde değerlendirdiği takdirde bu riskler ortadan kalkabiliyor. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre aşırı güven borsa işlem platformlarının katkısıyla da azaltılabilir. Bu noktada platformlar yatırımcılara yatırım geçmişlerine erişim sağladığında ve ilgili kıyaslamaları ve değerlendirmeleri önerdiğinde, riskler daha da azalabilir. Geçmişte birçok borsa işlem platformu bu stratejiyi izlemekten kaçındı. Bunun nedeni ise işlem ücretlerinden gelir sağlıyor olmalarıydı.

Ancak Robinhood ya da TD Ameritrade gibi ücretsiz yatırım platformlarının ortaya çıkmasıyla birlikte bu tür veri erişimleri yaygınlaşabilir. Kripto para yatırımcılarının Bitcoin ve diğer kriptolarda daha önce yaşanan devasa çöküşleri değil de yükseliş dönemlerini hatırlayarak, aşırı güvenle son dönemde yükselttikleri kripto paralar şimdi yatırımcıların zararına neden oluyor. Bu nedenle yatırımcıların, yatırım yaptıkları alanın geçmişteki performansını doğru değerlendirmesi önem taşıyor.

El Salvador Bitcoin'deki düşüşü fırsat bildi

 

Milyarder yatırımcı: Bitcoin'deki düşüş balondan kaçan hava gibi

 

Bitcoin neden sert düştü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mesud08 Eylül 2021 16:27

    Dolandırncıyı dolandırmaya çalışan dümbüklerle dolu memleket

  • Mesud08 Eylül 2021 16:23

    Elindeki üç kuruş birikimi elit dolandırıcıya kaptıran zavallı kardeşim Biz bu memlekette sanal inekleri besleyip parasını tosuncuğa kaptıran aklı kıtları gördük. Organizasyonun karışıklığı insana caip mi geliyor nedir Adam uğraşmış bu kadar bişey olmaz mı diyorsunuzÖyle tezgah kurmuşlarki adamı elit elit ütüyorlarAKILI OLUUN AKILLIII. Parada doları yatırımda Altını tanırım gerisi tuzak dolu

  • Mucize Reis : )08 Eylül 2021 13:01

    Hayatta, her alanda 2 tip insan vardır. 3 tip deil... en tepede - ortada- en altta .. Genellikle en tepedekiler ve en alttakiler aksiyon alan tiplerdir. Hayatları kısa sürede aldıkları kararlar ile ciddi değişim gösterir. Orta gurp garanticidir hayatları hep aynı sürer. okulda sınıf düşünün. sınıfda 5 çalışkan,  5 tembel haylaz tip vardır.  Bu tipler riski sever, aksiyon alır, Hayatları a dan z ye değişebilir... Yani dünyayı izlemeye gelen kişilerde, orta sınıf normal olanlardır.. O bakımdan, criptolarda öyle. Orta sınıf genelde uzak aslında, 2021  de anca anca orta kısımlar, garantıcıler bu işe bulaşmaya başladı, kurumlar, devletler vb. Tarafını seç ya izleyen gurp oalcaksın, yada izlenen : )) Bol şans. aksiyon almaz isen, hiç bir zaman başarı sana gelmez. Sepetine bence kriptolarıda az az almalısın. 

  • bitcoinzede08 Eylül 2021 12:41

    bitcoin düştüğü için

  • Ginans08 Eylül 2021 12:27

    Karşılığı olmayan sanal finasal oyınlar için üretilmiş coinler. Başrol oyuncular altın vuruşu yaptımı, yatırımcıların eline verdimi tamamını yatırımcı zarar etmeye başlar artık.

  • bistçi08 Eylül 2021 15:20

    bistteki hisisselerin %10 hariç karşılığı varda ne işe yarıyo anlatırmısın

  • Opr08 Eylül 2021 12:25

    Coinleri üretenler yan hesaplarda tutukları büyük çoğunluk coini yükseklerde yedirip operasyonu tamamladımı, iş biter! Kimse coinleri kaldıramaz

  • Berber Bekri 08 Eylül 2021 12:17

    Büyüklerin kurduğu oyunda küçükler yemdir...