E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBir sonraki %10’luk düzeltmeyi ne tetikleyecek?---

Bir sonraki %10’luk düzeltmeyi ne tetikleyecek?

Bir sonraki %10’luk düzeltmeyi ne tetikleyecek?
02 Şubat 2021 - 13:24 borsagundem.com

Bank of America (BoA) borsada yaklaşan %10’luk düzeltmenin ne tarafından tetikleneceğini açıkladı

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bir ay süren güçlü bilanço açıklamaları ve ABD Başkanı Joe Biden’ın 1,9 trilyon dolarlık devasa teşvik paketi önerisinden kaynaklanan ekonomik iyimserliğin ardından, Bank of America (BoA) analistleri yatırımcıların boğa piyasası beklentilerinin, Büyük Resesyon’dan bu yana en yüksek seviyelerde olduğunu söyledi. Büyük Resesyon’dan hemen önce hisseler bir yılda %11 düşüş göstermişti. İşte BoA analistlerine göre bir sonraki ayı piyasasını başlatacak olan gelişme.

Pazartesi günü yayınladıkları bir notta, Savita Subramanian liderliğindeki BoA analistleri, şirketin satış tarafı göstergesinin, Ocak ayında neredeyse %1 artarak %58,4’e yükseldiğini söyledi. Wall Street’in boğa piyasası ölçütlerinden biri olan göstergenin, ABD hisseleri için “sat” notundan yalnızca %2 uzaklıkta olduğu açıklandı.

Tarafsız bir bölgede kalmaya devam ediyor olsa da gösterge şimdi, 2007’nin Ağustos ayında görülen “aşırı heyecan” sinyallerine hiç olmadığı kadar yakın. Bu dönemin ardından, 12 ay için borsada %11 düşüş görülmüştü. 

Analistler gelecek 10 yıl için yıllık hisse getirilerinin yalnızca %5 olacağını tahmin ediyor. Bu rakam ise analistlerin 2011’den bu yana en düşük seviyedeki getiri beklentisi.

Aşırı heyecan algısına ek olarak, BoA analistleri son dönemde öne çıkan Robinhood gibi borsa platformları tarafından borsalarda görülen demokratikleşme akımı ve tüm borsadaki yüksek şirket değerlemelerinin, bugünün borsası ve 2000 yılındaki dot-com balonu arasındaki diğer “ürkütücü benzerlikler” olduğunu söylüyor.

Bu boğa piyasası taraftarlığının bir bölümü sonuçlar tarafından da desteklendi. Tesla ve Apple gibi büyük sermayeli teknoloji hisselerinden gelen güçlü bilanço açıklamaları sayesinde, S&P 500’de yer alan 183 şirket Wall Street beklentilerini ortalama %10 oranında aşmaya devam etti. Ancak burada sorun yaratan durum, şirketlerin şimdilerde olumlu bilanço açıklamalarının ardından hisse kazançlarıyla ödüllendirilmiyor olması.

Aslına bakılacak olursa, Forbes’un haberine göre hem satış rakamlarında hem de bilançolarında güçlü veriler açıklayan şirketlerin hisseleri, açıklamanın bir gün sonrasında piyasaların genelinden %0,5 geride kalıyor. Bu durum ise BoA analistlerine göre, en kötü bilanço açıklaması sonrası tepki.

Analistlere göre, bu durum hisseleri bilanço sonuçlarına karşı oldukça hassas hale getiriyor. BoA analistleri, bilançolar hayal kırıklığı yaratmaya başlarsa, hisselerde %10’luk bir düzeltmenin tetiklenebileceğini açıkladı.

Analistler, Pazartesi günü yayınladıkları notta, “geçtiğimiz haftanın satış dalgası Ekim ayından bu yana en kötüsüydü ve büyük ihtimalle küçük yatırımcıların neden olduğu bir açığa satış sıkışmasından kaynaklandı. Ancak 2000 yılıyla benzerlikler, küçük yatırımcının  yoğun katılımından da öteye gidiyor. Hem satış verileri hem de gelirleri beklentileri aşan şirketler, bir sonraki gün tarihin en kötü tepkisini göstererek 50 baz puan geriden geldi” dedi.

Notun devamında, “en son buna benzer tepkiler gördüğümüzde, ardından piyasaların %13 düşüş gösterdiği teknoloji balonunun zirvesindeydik” ifadesi kullanıldı.

BoA’nın S&P 500 endeksi için yıl sonu beklentisi 3,800 seviyesinde. Bunun nedeni ise aşırı heyecanlı algı ve yüksek değerlemelerin endekste mevcut seviyelerin üzerinde yukarı yönlü hareket bırakmaması.

Citi, TL’de alıcı tarafa geçti

 

GameStop’la ilgili bilmediğimiz 1 büyük gerçek

 

Spekülatif yatırımcılar gerçeklerle karşılaşacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Can3502 Şubat 2021 18:41

    Bist deki yatırımcı profilini eleştirenler demekki ön yargı ile yaklasabiliyorlar. Koskoca Abd borsa yatırımcısı da hisse alırken heyecan v s duygularla mi hareket ediyorlar. Yatırım yapmayı belirleyen sadece endeks puanları ,düzeltmeler belirlememeli. Yatırımcı ikna olmuşken işlerin yolunda gittiğine Sürekli negatif uyarılar yapan birileri mutlaka çıkıyor olmasi çok düşündürücü.