E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSpekülatif yatırımcılar gerçeklerle karşılaşacak---

Spekülatif yatırımcılar gerçeklerle karşılaşacak

Spekülatif yatırımcılar gerçeklerle karşılaşacak
02 Şubat 2021 - 10:40 borsagundem.com

Küresel borsalarda spekülatif yükselişlere neden olan bireysel yatırımcıları kötü bir sürpriz bekliyor olabilir. Baş Stratejist Sam Stovall borsalarda bu ay için ciddi bir düşüş bekliyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Sosyal medya platformu Reddit üzerinden örgütlenen bireysel yatırımcılar GameStop gibi hisselerin spekülatif bir biçimde yükselmesine neden olmuştu. Ancak söz konusu spekülatif yatırımcılar bu ay içerisinde gerçeklerle karşı karşıya kalabilir.

Yatırım danışmanlığı şirketi CFRA’in Baş Yatırım Stratejisti Sam Stovall CNBC’ye verdiği röportajda ABD borsalarındaki zeminin önemli bir düzeltme için olgunlaştığı konusunda uyardı. Baş stratejist, “Bu ralli için bir miktar geç kalıyoruz. Yatırımcılar bir miktar kâr elde etmeye ihtiyaç duyacaklarını hissedecektir” açıklamasında bulundu.

Stovall Reddit isyanı etrafında gerçekleşen spekülatif çılgınlığı borsalardaki düzeltme için ciddi bir işaret olarak görüyor. Baş stratejiste göre spekülasyonların geniş çaplı hale gelmesi, genellikle yatırımcı güveninin aşırı derecede artması ve fiyatların aşırı derecede balonlaşması konusunda bir gösterge.

Baş stratejist röportajında, “Düşük faiz oranlarıyla birlikte teşvik ödemelerinin ve sıkıntının yatırımcıları gerçekten güçlü temel verileri olmayan şirketler için çabalamasına neden olduğuna inanıyorum. Bunun sonucunda doğacak olumsuz olaylarda ihale birçok yatırımcının üzerinde kalabilir” uyarısında bulundu.

Yüzde 10'un üzerinde düşüş bekleniyor

Stovall’ın hesaplamalarına göre S&P 500 Endeksi’nin 200 günlük ortalaması esas alındığında Stovall hisse senetleri hızlı bir şekilde %10,5 oranında düşebileceğini hesaplıyor. Bu oran S&P 500 Endeksi’nin Pazartesi günü kapanış rakamlarından 400 puan düşüşe işaret ediyor.

1985 yılından bu yana Wall Street’te olan Stovall borsalarda beklediği çöküşün hızıyla birçok bireysel yatırımcının hazırlıksız yakalanabileceği konusunda uyarıyor. Baş stratejist ayrıca mevsimsel trendlerin de kısa vadeli ayı piyasası seyrini destekleyeceğini belirtiyor.

ABD Başkanı Joe Biden’ın göreve gelmesiyle birlikte borsalar için negatif trendlerin daha belirgin hale geldiğine dikkat çeken Stovall, Şubat ayının borsalardaki düşüş ortalamasıyla Eylül ayından sonra yılın en kötü ikinci ayı olduğunu belirtiyor.

Tüm bunlarla birlikte Stovall’ın geri çekilme tahminleri arasında bir umut ışığı da söz konusu. Baş stratejist borsaların hızlı bir şekilde toparlanacağına inanıyor. Stovall’ın araştırmalarına göre İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana %10’luk düşüşlerden sonra dip noktasından tepe noktasına ulaşmak genellikle bir ay alıyor.

Sürecin uzamasıyla birlikte yükselişin de artacağına dikkat çeken Stovall S&P 500 Endeksi için yıl sonu hedefini 4,080 puan olarak belirliyor. S&P 500 Endeksi Pazartesi gününü %1,61 oranlık yükselişle 3,773.86 puanda kapatmıştı.

Ortaklar hedefteki aracı kuruma sahip çıktı

 

O hissede açık pozisyonlar azaldı

 

Merkez Bankası'ndan hükümete enflasyon mektubu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)