E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiBill Ackman: Üçüncü Dünya Savaşı çoktan başladı---

Bill Ackman: Üçüncü Dünya Savaşı çoktan başladı

Bill Ackman: Üçüncü Dünya Savaşı çoktan başladı
08 Mart 2022 - 11:15 borsagundem.com

Pandemi sürecine ilişkin öngörüleriyle 2020 yılında kendinden oldukça söz ettiren milyarder hedge fonu yöneticisi Bill Ackman Ukrayna işgalinin ardından yeni bir umumi savaşın çoktan başlamış olabileceğini belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Milyarder hedge fonu yöneticisi Bill Ackman, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında Üçüncü Dünya Savaşı'nın "büyük olasılıkla çoktan başlamış olabileceği" konusunda uyardı. Ackman Twitter üzerinden paylaştığı mesajda, “Ocak 2020’de pandemi ihtimali hakkında kâbuslar görüyordum. Ancak herkes benim deli olduğumu düşünüyor gibiydi. Şimdi de benzer kâbuslar görüyorum” ifadelerine yer verdi.

2020’nin başında 7 binden daha az kanıtlanmış korona virüs vakası olmasına rağmen hedge fonu şirketi Pershing Square Capital’ın CEO’su Bill Ackman CNBC’deki röportajında 30 gün boyunca ABD çapında kapanma uygulanması gerektiğini ve ‘cehennemin gelmekte olduğunu’ savunmuştu.
Milyarder hedge fonu yöneticisi uzun bir süre söz konusu düşüncesini savundu. Ackman’ın piyasaların ilerleyişinin aksi yönünde oluşturduğu fon portföyü kısa bir süre sonra 2 milyar dolardan fazla kazandırdı.

Ackman en son yaptığı açıklamada ise, “Üçüncü dünya savaşı çoktan başlamış olabilir ve biz bunu idrak etmekte yavaş davranmış olabiliriz” dedi. Hedge fonu yöneticisi Batı dünyasını hedef alarak “Rusya’da sıcak bir savaşa girmeyi engellemeden önce çok fazla şey yapabilirdik” ifadelerine yer verdi.

Ackman ABD’nin, “Rusya’dan petrol alma saçmalığını ve savaşı fonlamayı durdurabileceğini, Avrupa’nın da ilkbaharda gaz talebinin azalmasıyla birlikte bu sürece uyum sağlayabileceğini” söyledi.

Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski Pazartesi günü Rus petrollerine yönelik uluslararası boykot çağrısını yineledi. AB yetkilileri Salı günü bloğun Rus fosil yakıtlarına olan bağımlılığını sona erdirme önerilerini görüşmeye hazırlanıyorlar.

Rus petrolüne ambargo yönündeki haberlerin ardından Brent ve ABD Batı Teksas ham petrol vadeli fiyatları Pazartesi günü 13 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Batı Putin’i kışkırttı

Ackman, Ukrayna'ya Batı'nın en iyi silahlarını, istihbaratını ve insansız hava araçlarını sağlamanın NATO üyelerine sahaya asker koymadan Ukrayna'ya yardım etme olanağı sağlayacağını söyledi.

Milyarder hedge fonu yöneticisi, “Putin nükleer silahlara yönelmediği sürece, doğru silahlara ve kaynaklara sahip Ukraynalılar savaşı kazanmak için gereken her şeye sahip olduklarını kanıtladılar. Daha fazlasını yapmamamızın nedeni Putin'i kışkırtma korkumuz gibi görünüyor” görüşlerine yer verdi.

Ancak Ackman, Batı'nın Ukraynalılara Rusya'nın ilerlemelerini engellemelerini sağlayan silahları sağlayarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i halihazırda kışkırttığını söyledi.

Dünyanın dört bir yanındaki çok sayıda ülke, Ukrayna’nın Rus güçlerinden savunmasına yardımcı olmak için silah ve fon sağladı. ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, Rusya'nın 24 Şubat'ta saldırı başlatmasının ardından Kongre'den Ukrayna'ya milyarlarca dolarlık fonu onaylamasını istedi.

Ancak Ackman, NATO'nun Rusya'nın oluşturduğu nükleer tehdit nedeniyle müdahale etme konusundaki isteksizliğini zayıf bir stratejik hamle olarak tanımladı.

Ünlü hedge fonu yöneticisi “Putin daha fazlasını istediğinde ne yapacağız? NATO’nun bir parçası olsun ya da olmasın bir sonraki ülkeye girdiğinde nükleer tehdit farklı olmayacak ve biz stratejik açıdan daha kötü durumda olacağız” ifadelerine yer verdi.

Putin geçtiğimiz hafta Rusya'nın nükleer caydırıcılık güçlerini yüksek alarm durumuna geçirdiğini açıkladı. Rusya Devlet Başkanı bunun Batı'nın Ukrayna işgalini kınamasına karşı savunma amaçlı bir tepki olduğunu söyledi. Putin Ukrayna'ya müdahale etmeye çalışan herhangi bir ülkenin tarihte görülmemiş sonuçlarla karşı karşıya kalabileceği konusunda uyardı.

Ancak Ackman konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Putin'in isteklerinin Rusya’nın daha önceki işgalleri sırasında "onu durdurmak için hiçbir şey yapılmadığı" için büyüdüğünü söyledi.

Rus güçleri 2008 yılında Gürcistan’ı işgal ettiğinde bu operasyon karşısında NATO dahil olmak üzere uluslararası ortamdaki tepki son derece cılızdı. Moskova söz konusu operasyona ilişkin açıklamasında “Rusya'nın geleneksel etki alanında saldırganlık eylemlerine daha fazla artmasına karşı gayri resmi bir davet” üzerine Gürcistan’a girdikleri belirtilmişti. 2014 yılında Rusya, Ukrayna'nın güneyindeki bir yarımada olan Kırım'ı işgal etti ve ilhak etti.

Ackman Rusya’nın operasyonlarına ilişkin yorumlarında "Putin'in küresel hedeflerinin ilk dönemlerindeyiz. Her 'zafer' ile, daha fazlasını almak için cesaretleniyor. Bizi test ediyor ve her seferinde bu testte başarısız oluyoruz” ifadelerine yer verdi.

Biden, NATO Başkanı Jens Stoltenberg ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson, çatışmalarda tırmanmaya ve insani felaketin artmasına yol açacağı düşüncesiyle, sahaya asker göndermeyi veya Ukrayna'nın üzerinde uçuşa yasak bölge uygulama olasılığını reddettiler.

Ancak Biden, ABD ve müttefiklerinin "NATO ülkelerinin topraklarının her karışını kolektif gücün tamamıyla" savunacaklarını açıkladı.

Ackman konuyla ilgili yorumlarında, “Sadece NATO üyeliğine dayalı sert bir çizgi belirlemek, Putin'e İsveç, Finlandiya, Kıbrıs, İrlanda, Avusturya, Malta ve İsviçre'yi ve eski Sovyetler Birliği'nin geri kalanını işgal etmesi ve boyun eğdirmesi için tam yetki vermez mi?” sorusuna işaret etti.

Çin’in rolü

Ukrayna'daki çatışmanın "daha da kötüleşeceği" yönünde spekülasyonlar yapan Ackman, Rusya'yı daha fazla ülkeye saldırmaktan caydırmanın tek yolunun Batı'nın mevcut her ekonomik yaptırımı kullanması ve Ukraynalılara kendini savunmak için ihtiyaç duydukları her silahı vermesi olduğunu söyledi.

Ackman, yaptırımların Putin'in eylemleri üzerinde etkili olmaması halinde NATO'nun Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge uygulamasını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Ancak Ackman, Ukrayna'daki krizi sona erdirmenin anahtarının Çin'de olduğunu savundu.

Hedge fonu yöneticisi "Bu savaştan görebildiğim tek iyimser yol, Çin'in devreye girip gerçek bir ateşkes ve uzlaşmaya aracılık etmesidir. Anlaşmada Ukraynalılar NATO'ya asla katılmayacakları konusunda hemfikir olabilirler. Buna karşılık Rusya geri çekilebilir ve yaptırımlar geri çevrilebilir" ifadelerine yer verdi.

Ackman, “Putin Çin'e saygı duyuyor ve muhtemelen korkuyor. Çin bu krizin çözümüne yardımcı olarak dünya sahnesindeki yerini yükseltebilir. Daha fazla 18 aylık çocukların ölmemesi için zaman daralıyor” uyarısında bulundu.

Moskova'nın ekonomik ve stratejik müttefiki olan Çin, Rusya'ya herhangi bir yaptırım uygulamadı veya en azından başlangıçta Rusya’nın Ukrayna'ya saldırısını bir işgal olarak kategorize etmedi. Ancak Pekin yönetimi, diplomasi ve Ukrayna'daki düşmanlıklara son verme çağrısında bulundu.

Ünlü ekonomist Stephen Roach Rusya ile Ukrayna arasında bir barış anlaşması arayışında Çin’in “kozu elinde tuttuğunu” söyledi. Roach CNBC’deki açıklamasında, “Bana kalırsa dünyada Vladimir Putin’e karşı kozu olan tek bir kişi var ve o da Çin Devlet Başkanı Xi Jinping” dedi.

Borsalar artan baskıyla negatif seyrediyor

 

ABD: Rusya bizi öfkelendiriyor

 

Pentagon: Uçak fikrini ABD gündemine Zelenskiy getirdi

 

Zelenskiy Başkanlık ofisinden konuştu: Kimseden korkmuyorum

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Sortcu seni09 Mart 2022 19:42

    Adam sort acmış laga luga yapiyor biz yer miyiz bunu

  • haksız :(08 Mart 2022 22:30

    Russia have nukes unfortunately but if they would fight with out nukes it would not be a long or hard war just watching the news the brave ukrine people volunteers win over russia joke army no moral problem drunk so Putin need to kill civilian woman and children just shooting rockets and bombing in random because he is frustrated and crazy he will probably be shoot by his own people all the normal humans do not want war especially a war like this there is no reason just a old crazy man's dream about Soviet. It's so sad i rarely cry but when i see how ukrina men leave there woman and children at the Polish border and turn back alone to fight a "professional" army with shotguns and Molotov cocktails it's such brave guys! Barış / peace ✌️✌️

  • varol08 Mart 2022 15:30

    yangina körükle gidin... felâket tellalari !!!!!!!!!!!!