E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaSporBeşiktaş'a büyük müjde---

Beşiktaş'a büyük müjde

Beşiktaş'a büyük müjde
03 Ekim 2013 - 14:59 borsagundem.com

Yeni yürürlüğe giren yasayla birlikte Beşiktaş, stadının tüm enerjisini kendisi sağlayabilecek

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) uzun zamandır beklenen lisanssız elektrik üretimi yönetmeliğini yayınladı. Vatan Gazetesi'nden Ufuk Şanlı'nın haberine göre, düzenlemeyle konut projeleri, alışveriş merkezleri, stadyumlar kendi ihtiyaç duydukları elektriği üretebilme imkânına kavuştu. Aynı zamanda başta organize sanayi bölgeleri olmak üzere birçok sanayi kuruluşunun kendi ihtiyaç duyduğu elektriği üretebilmesinin de önü açıldı.
ÖNCE TESİS ŞARTI
EPDK Başkanı Hasan Köktaş, “Kendi elektriğini üreterek fazlasını satacaklara yeni bir güç veriyoruz” dedi. Köktaş, bu uygulamayla birlikte başta toplu konutlar, üniversiteler, alışveriş merkezleri olmak toplu yaşam alanlarının tamamında yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak enerji üretimi olanağı sağlandığını dikkat çekti. Köktaş, “Lisanssız elektrik üretimi konusunda yürürlüğe giren mevzuatımızda teknik düzenlemeleri olabildiğince hızlı çıkararak ilgilenen herkesin bu uygulamayı anlamasını ve bu alandaki büyük potansiyeli daha da arttırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
SANAYİ KESİMİNE FIRSAT
Köktaş’ın verdiği bilgilere göre yeni düzenlemeyle şu yenilikler geldi: “Önceki yönetmelikte üretim tesisi kurulmadan önce, ilgili tüketim tesisinin hazır olması şartı aranıyordu. Yeni yönetmelikle üretim ile tüketim tesisinin eş zamanlı olarak projelendirilip inşa edilebilmesine izin verdik. Böylece, site veya alışveriş merkezi, stadyum tarzı yapıların projelendirilmesi ve yapımında, enerji tesislerinin de eş zamanlı olarak yapımına imkân sağlandı. Bu sayede sonradan ek maliyetlerin ortaya çıkmasını engelleyip, projelerin daha verimli bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayacağız.”
Lisanssız Elektrik Üreticileri Derneği (Lİ-DER) Başkanı Yalçın Kıroğlu da düzenlemenin özellikle sanayi kesimine büyük fırsatlar sunacağına dikkat çekti. Kıroğlu, “Tüketimi fazla olan sanayi tesislerinin güneş ve rüzgâr panelleriyle kendi üretimlerini yapabilmelerinin önü açıldı. Bu açıdan büyük bir adım olduğuna inanıyoruz” dedi.
LİSANSSIZ ÜRETİM 12'YE KATLANIR
Yalçın Kıroğlu’nun verdiği bilgilere göre, yeni düzenlemenin ardından lisanssız elektrik üretiminde büyük patlama yaşanacak. 250 MW (megavat) düzeyinde olan lisanssız üretim başvuruları bu yılsonuna kadar 1.000 MW’ye ulaşacak. 2014 sonunda bu rakamın 3 bin MW’ye çıkması bekleniyor. Kıroğlu, “3 bin MW’lik lisanssız elektrik üretiminin önemli bir bölümü güneşten gelir” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)