E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBES şirketlerine TCMB'ye tahvil satma imkanı---

BES şirketlerine TCMB'ye tahvil satma imkanı

BES şirketlerine TCMB'ye tahvil satma imkanı
15 Şubat 2023 - 10:29 borsagundem.com

Merkez Bankası, kotasyon yöntemiyle Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) ve Hazine kira sertifikaları alacağını açıkladı. Merkez Bankası' ndan tahvil adımı, BES' de devlet katkısının yatırıma yönlendirilmesine ilişkin yapılan düzenleme sonrası geldi.

Bireysel emeklik sisteminde (BES) devlet katkısı portföyünde ağırlıkları dönüştüren düzenlemenin ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan (TCMB) tahvil adımı geldi.

TCMB'den bankalara gönderilen  yazıda BES düzenlemesin kapsamında yer alan şirketlerin portföylerinde yer alan Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) ve Hazine Müsteşarlığı Varlık Kiralama Anonim Şirketi tarafından ihraç edilen kira sertifikalarının bankalar aracılığıyla TCMB'ye ihale ya da kotasyon yöntemiyle satışına imkan tanınacak.

Bu çerçevede kotasyon yöntemiyle yapılacak doğrudan alımlarda fiyat TCMB tarafından belirlenecek ve ilan edilecek.

Kotasyon penceresi bir iş günü sonrası valörlü olarak saat 15:00'te ilan edilecek, kotasyon teklifleri de 15:00-16:00 saatleri arasında alınacak.

Kotasyon teklifleri 1 milyon TL ve katları olarak iletilecek.

Yazıya göre devlet katkısı ve katılım katkı fonları dışında yer alan fon/müşteri/portföy için kotasyon teklifi girilmeyecek, hangi şirket adına teklif verileceği yazılı olarak TCMB'ye iletilecek.

Sistemdeki devlet katkısının 50 milyar TL olduğu dikkate alındığında bu operasyonun 10 milyar TL'lik bir parasal genişleme yaratması öngörülüyor.

Borsa İstanbul'a BES desteği

 

TCMB'den kredilere zorunlu karşılık muafiyeti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)