E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBarclays’ten teknoloji hisselerinde satış dalgası uyarısı---

Barclays’ten teknoloji hisselerinde satış dalgası uyarısı

Barclays’ten teknoloji hisselerinde satış dalgası uyarısı
08 Ekim 2020 - 15:53 borsagundem.com

Mart diplerinden eylül ayına kadar rekor rallilere imza atan dev teknoloji hisseleri üzerindeki popülarite azalmış gözüküyor. Barclays’ten Will Hobbs geçmiş kazançlara aldanarak bu hisselere yeni yatırımlar yapmanın yanılgı olacağını belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street endekslerinde dev teknoloji hisseleri eylül ayındaki satış dalgasına liderlik etti. Barclays Servet Danışmanlığı Birimi Baş Yatırım Sorumlusu Will Hobbs’a göre bu düşüşteki en önemli faktör reel faiz oranlarının yukarıya tırmanması olabilir.

Endeksteki toplam hisse değerlerinin %40’ını az sayıdaki teknoloji hisselerinden oluşturan Nasdaq endeksi eylül ayında %5’in üzerinde düşüş gösterirken S&P 500 endeksi ise %4’e yakın düştü.

Ay boyunca gerçekleşen fiyat aktivitesinin büyük çoğunluğu Amazon, Apple, Alphabet, Microsoft, Netflix ve Tesla gibi teknoloji devlerinin hisselerinde artan volatilite tarafından tahrik edildi. Bu hisse senetleri mart ayı diplerinden bu yana ABD borsasındaki güçlü performansın en önemli etmeni olmuştu. Eylül ayına kadar Wall Street, salgın ve bunun reel ekonomi üzerindeki etkisiyle ilgili devam eden belirsizliğe rağmen rekor seviyelere ulaştı.

Reel faiz oranları borçlulara fonların gerçek maliyetini ve kredi verenlere veya yatırımcılara reel getiri yansıtacak şekilde enflasyon etkilerini ortadan kaldıran bir faiz oranı ölçütüdür.

CNBC’ye verdiği röportajda Hobbs Silikon Vadisi’ndeki sert düşüşlerle aynı anda özellikle ABD’de reel faiz oranlarının yukarıya doğru hareket edeceğini öngörüyor. Hobbs röportajında teknoloji hisselerine ilişkin, “Borsalar için mevcut durum etrafında üretilen teorilerinden biri, bu hisselerin büyük çoğunun her zamankinden daha düşük reel faiz oranlarına bağlı olduğudur. Zira bu teknoloji devlerinin bazılarının değerlemelerini düşünürseniz, nakit akışı biçimlerini düşünürseniz bunlar tıpkı uzun vadeli fonlar gibi hareket ediyor” dedi. Borsa uzmanı yatırımcıların bir ölçüye kadar yıllık gelirler benzeri nakit akışı yapabileceğini tahmin ettiğini sözlerine ekliyor.

Barclays yetkisi teknoloji sektörü büyüme hisselerinde gerekli ve sürekli bir nakit akışı sağlayarak bilançolarını büyütme ve emsallerine göre daha büyük hızda kazanç verme konusundaki ünlerinin reel faiz oranlarındaki son yıllar görülen sürekli düşüşe bağlı olduğunu savunuyor.

Reel faiz oranlarında sürdürülebilir bir artış için gerekli koşullar henüz mevcut olmasa da Hobbs, dünyanın dört bir yanındaki merkez bankalarının yarattığı eşi görülmemiş politika ortamı göz önüne alındığında daha yüksek bir hareketin göz ardı edilmemesi gerektiğini öne sürdü.

Girdaptan kaçının

Yatırım uzmanı röportajında, “Sektör ve anlaşılabilir bir biçimde yatırımcılar uzun zamandır alt seviyelerin korunup yukarı yönlü hareketlerin yakalanabileceği gönündeki düşünceyi takıntı haline getirmiş durumda. Bu sanki yatırımcıların kutsal kasesi gibi. Bu düşünce bir bakıma borsanın bazı bölümlerinde özellikle de teknoloji devlerinin bir kısmında vaatlerini yerine getirdi. Bu hisseler ekonomik ya da yapısal olarak salgından yararlandı ve işletme modellerine entegre etti. Ayrıca bu şirketler halihazırda belli bir ölçüde salgına karşı kurumsal tedaviyi bulmuş gözüküyorlardı” ifadelerini kullandı.

Buna karşın Hobbs yakın geçmişten yararlanan tahminler konusunda, özellikle de tarih boyunca benzeri bir durgunluğun analiz etmekte yardımcı olacak çok az resesyonun meydana geldiğinin altını çizerek yatırımcıları uyardı.

Barclays baş yatırım sorumlusu “Sahip olabileceğim en büyük endişelerden birisi yatırımcıların portföylerini ve çoklu varlıklarını altından teknoloji devleri isimlere kadar daha küçük girdaptaki yakın zamanın kazananlarına geleceğin de yakın zamana benzeyeceği varsayımıyla yatırım yapmayı değerlendirmesi, yatırım değerlendirmelerini arttırması ya da halihazırda yatırım yapmış olmalarıdır” görüşlerine yer verdi.

Hobbs ekonomik ortamları rejimler olarak düşünerek son birkaç yılın düzenleyiciler tarafından en düşük faiz enflasyon ve en düşük reel faiz oranlarıyla tolerans sağlandığı bir dönem olarak tanımlıyor. Bu tip zamanlarda altın ve teknoloji devlerinin hisseleri gibi varlıklar güçlü performans gösteriyor.

Barclays baş yatırım sorumlusu röportajında, "Ancak tarih, ister siyasi değişiklikler, ister sosyopolitik zemin, makroekonomi veya düzenleyici olsun, rejimdeki değişikliklerin örnekleriyle doludur ve bu yüzden de yatırımcılara gönderilen mesaj, portföyünüzün veya yatırımlarınızın son dönem kazananlarından oluşan daha küçük ve daha yoğun bir yığın içine çekilmesine izin vermemeniz yönündedir" dedi.

Hobbs bazı kaybeden hisselere de sahip olunması gerektiğini zira yatırımcıların yakın geçmişin devamı olmayan bir gelecek planı yapmaz zorunda olduğunu ifadelerine ekledi.

Wall Street’ten özel sermaye şirketlerine portföy desteği

 

Wall Street'in en büyük sorunu seçimler değil teşvik paketi çıkmazı

 

ABD işsizlik maaşı başvuruları beklenenin üstünde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)