E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemWall Street’ten özel sermaye şirketlerine portföy desteği---

Wall Street’ten özel sermaye şirketlerine portföy desteği

Wall Street’ten özel sermaye şirketlerine portföy desteği
08 Ekim 2020 - 12:44 borsagundem.com

Wall Street özel sermaye şirketlerine eski varlıklarını yenileme konusunda yardımcı oluyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Özer sermaye şirketleri eski varlıklarının raf ömrünü, yöneticiler arasında giderek daha popüler olan anlaşmalarla uzatıyor. Ancak bu uygulamalar yatırımcılar için eşit derecede çekici değil.

Şirketler, süreci dolan fonlarındaki varlıklarını satma konusunda baskı altında. Korona virüs pandemisi satış veya halka arzlar gibi geleneksel çıkış kapılarını kapadığı için şirketler bu varlıkları yeni araçlar haline getirerek yenileme yoluna gidiyorlar. Özel sermaye şirketlerinin daha önce çok da göz önünde olmayan bu alanı Wall Street’in dikkatini çekti. Goldman Sachs Group ve Citigroup gibi yatırım devleri, özel sermaye şirketlerine danışmanlık hizmeti veriyor.

Satın alım şirketleri, genelde bir fonun yaşam ömrünü on yıl olarak belirler. Ancak bu süre korona virüs pandemisi döneminde çok katı kalıyor, bu yüzden şirketler giderek daha yaratıcı hale geliyorlar. Şirketlerinde nakit isteyenlere alternatif bir çıkış yolu sunulduğu kadar, iş ortağıyla yürütülen ikincil anlaşmalar da şirketlerin en iyi performans gösteren varlıklarını ellerinde tutmalarına olanak sağlıyor. Bu da çoğu zaman daha yüksek bedeller anlamına geliyor.

Bloomberg’e konuşan, Goldman’ın İkincil Piyasa Yatırım Başkanı Harold Hope “piyasalar vahşi batı gibiydi. İki yıl önce bile, bazı yöneticilerin brüt kar temelli anlaşmaları için yatırımcılarına başvurduğunu görüyorduk. Şimdi anlaşmalar daha istikrarlı ve daha iyi standartlar var” dedi.

Goldman, Temmuz ayında yatırımcıları, Riverstone Holdings isimli özel sermaye şirketinin, yenilenebilir enerji şirketi Enviva Holdings’i yeni ve ayrı bir fona dönüştürebilmesine olanak sağlayan 1 milyon dolarlık bir anlaşmaya yönlendirdi. Permira Mayıs ayında, süresi dolan fonundaki dört şirketi yeniden yapılandırmak istediğinde, Coller Capital, yatırımcıları 829 milyon dolarlık bir anlaşmaya götürdü. Her iki durumda da, bazı yatırımcılar tamamen nakde geçti.

Ancak yöneticinin hem alıcı hem de satıcı olduğu durumlarda, anlaşmalar bir sağlık uyarısıyla birlikte geliyor. Yatırımcılar birliği Institutional Limited Partners Association, çıkar çatışmaları konusunda uyarıda bulundu ve yatırımcıların dikkatli olması konusunda çağrı yaptı. Endişe uyandıran bir diğer konu da, yöneticilerin varlıkları değiştirirken değerlerini düşürebilme ihtimali. Bu yüzden, bir sonraki yeniden değerlemelerinde yüksek performanslı ücretleri tetikleyebilirler.

Hukuk şirketi Fried, Frank, Harris, Shriver &Jacobson’dan uzman yatırımcı Simon Saitowitz “yöneticiler, korona virüs nedeniyle düşen fiyatlardan fayda sağlamaya çalışabilir ve daha düşük değerlemeler elde edebilirler” dedi. Geçtiğimiz birkaç ayda, Saitowitz bir önceki yılın tamamından daha fazla yeniden yapılandırma talebiye karşılaştı.

Londra merkezli Permira, Mayıs ayındaki transferini gerçekleştirdiğinde, şirket yatırımcı endişelerini, içeride kalmayı tercih edenler içinde aynı koşulları sağlayarak dindirmeye çalıştı. İlk başta yer alan yatırımcıların üçte biri, fondan çıkmak için bu fırsatı değerlendirdi. Şirket konuyla ilgili açıklamada bulunmayı reddetti.

Daha önce danışmanlık kısmı Evercore Inc. ve Campbell Lutyens gibi butik şirketler tarafından domine ediliyordu, ancak durum artık böyle değil. Citigroup transferler üzerinde 2017 yılından beri çalışıyor ve şimdi 17 kişilik bir ekibi var.

BC Partners son dönemde, akademik yayıncı Springer Nature’ın halka arzını erteleme kararı aldı. Gerçekleşseydi, bir yıldan uzun bir süredir Almanya’nın en büyük halka arzı olacaktı.

Özel sermaye fonlarının sermaye oluşumundaki rolü artıyor

 

Dünyanın en büyük özel sermaye fonu temsilcilerini Londra'da buluşturuyor

 

CITI ÖZEL SERMAYE ARAYACAK

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)