E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBankacılık ve enerji sektörleri rallinin liderleri---

Bankacılık ve enerji sektörleri rallinin liderleri

Bankacılık ve enerji sektörleri rallinin liderleri
29 Eylül 2020 - 10:29 borsagundem.com

Eylül ayı hisse piyasası için zorlu bir ay oldu. Teknoloji hisselerindeki düşüşler büyük endeksleri etkiledi

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dow Jones Industrial Average, Pazartesi günü 400 puandan fazla artış gösterdi ve dört hafta süren düşüşlerden sonra bir miktar ivme kazandı. Yatırımcılar ekonomiye karşı hassas olan hisseleri tercih etti. Bu hisselerin büyük bir bölümü banka ve enerji şirketlerinin hisseleriydi.

Günün getirileri oldukça yüksek oldu. Mavi çip endeksindeki 30 hisseden 27’si yükseliş gösterdi. Aynı şekilde S&P 500’deki 11 sektör de yukarı yönlü hareket etti. Gerçekleşen ralli yatırımcılara derin bir nefes aldırdı ve geçtiğimiz haftaki satış furyalarının abartıldığı fikrini oluşturdu.

JPMorgan Chase ve Bank of America’nın hisseleri %2,5 artarken, Chevron hisseleri neredeyse %3 yükseldi. Yatırımcılar, yüksekten uçan teknoloji sektörü hisseleri yerine, diğer sektörlere yöneldi.

Pinebridge Investments’ın Portföy Yöneticisi, Hani Redha “son dönemde piyasalardaki aşırılığın bir kısmı ortadan kalktı” dedi. Redha’ya göre ekonomi çok yıllık bir genişlemenin erken dönemlerini yaşıyor. “Önümüzdeki haftalarda piyasalarda volatilite görülmeye devam edecek ancak hareket yukarı yönlü olacak.”

Finans ve enerji sektörleri, genellikle ekonomik trendlere karşı hassastır. Bu sektörden şirketlerin hisseleri, %2,3 artış gösterirken S&P 500’ün en iyi performans gösteren sektörleri olarak öne çıktı.

Yatırım yönetimi şirketi Great Hill Capital’in Başkanı Thomas Hayes, son günlerde şirketinin Wells Fargo ve diğer bankaların hisselerini aldığını söyledi. Hayes, bu hisselerin, Mart’tan Eylül ayına kadar piyasalara ralli yaşatan teknoloji hisselerinden daha iyi performans göstereceğini düşünüyor.

Uzman yatırımcı, “bu noktada, daha önce geride bırakılanlar iyi performans gösterecek” dedi. Banka hisseleri gibi döngüsel hisseler, Hayes’e göre resesyonlardan çıkışta, tüm piyasaların lideri olma özelliğine sahip.

Eylül ayı hisse piyasaları için zorlu bir ay oldu. Teknoloji hisselerindeki düşüşler büyük endeksleri olumsuz etkiledi. Apple hisseleri, Eylül ayı başından bu yana %11 düştü, Amazon %8 düşüş gösterirken, elektrikli araç üreticisi Tesla’nın hisseleri %15’lik bir kayıp yaşadı.

Yine de bu tip hisseler bu yıl benzersiz bir yükseliş yaşadı. Bunun nedeni, karların korona virüs pandemisi boyunca direncini koruması ve büyük teknolojinin, daha fazla insan evden çalışma sistemine geçerken bu durumdan fayda göreceğine dair düşüncelerdi. Apple 2020 başından bu yana %57 arttı, Amazon %72 artış gösterirken, Tesla’nın hisseleri bu yıl beş kat yükseldi.

Piyasalar son haftalarda karmaşık bir hal almıştı, çünkü yatırımcıların arttan korona virüs vakalarından dolayı endişeleri yükselmişti. Ekonomik iyileşmenin düzensizliği, Washington’da demokratlar ve cumhuriyetçiler arasındaki ekonomik teşvik paketi anlaşmazlığı ve ABD ve Çin arasında devam eden gerginlik de etkili oldu.

Siyasi riskler de oldukça önemli bir konuma sahip. Yatırımcılar kayıtlara geçen en belirsiz seçim sürecini yaşıyor ve bu belirsizlik hisselerden para birimlerine, her şeyi etkiliyor. Yatırımcılar volatilitenin seçim gününden sonra da devam etmesi ihtimaline karşı, çeşitli yatırımlar yapıyor. ABD Başkanlık Seçimleri’nin sonuçlarının Aralık ayına kadar açıklanmama ihtimali endişe yaratıyor.

NatWest Markets Stratejisti James McCormick, “daha önce gördüğümüz seçimlerden çok daha farklı bir süreç yaşıyoruz” dedi. McCormick’e göre “bir yatırımcı olarak kendinizi korumanız gerekir çünkü olayların nasıl gelişeceğini kimse bilmiyor.”

Yatırımcılar gelecek seçimlerle ilgili daha da endişeli bir tutum sergiliyor çünkü ABD Başkanı Trump, defaatle, posta yoluyla yapılan seçimlerde demokratlar lehine hile yapılacağını söyledi. Ancak Trump’ın bu konuda bir kanıtı yok.

Rabobank’ın Stratejisti Jane Foley, “geçtiğimiz hafta başkan Trump’tan, iktidarı kolaylıkla devretmeyeceği yönünde birçok yorum geldi” dedi. “Polisle çatışmaların, Black Lives Matter gibi bir hareketin ortaya çıktığı ve işsizliğin arttığı bir süreçteyiz.”

Son dönemde piyasalarda görülen volatiliteye rağmen, hisseler neredeyse 2020 başındaki seviyelerine döndü. Dow Jones %3,3 düşüş yaşarken, S&P 500 %3,7 yükseldi. Teknoloji hisselerindeki yükseliş trendiyle birlikte Nasdaq endeksi, %24 arttı.

Teknoloji hisselerinin bir sonraki adımı ne olacak?

 

Avrupa borsaları bankacılık sektörü öncülüğünde yükseldi

 

Wells Fargo: Borsaya yeni yatırımlar riskli

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)