E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBanka hisseleri için dipten alma zamanı mı?---

Banka hisseleri için dipten alma zamanı mı?

Banka hisseleri için dipten alma zamanı mı?
03 Nisan 2023 - 17:35 borsagundem.com

SVB krizinin ardından sert düşen küresel banka hisseleri analistlere göre cazip bir seviyeye gerilemiş olabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bankacılık kriziyle birlikte çöküşe geçen finans hisseleri yatırımcılar için cazip görünecek bir seviyeye inmiş olabilir.

ABD borsalarında finans sektörü geçtiğimiz haftayı pozitif seviyede bitirdi. Nasdaq Bankalar Endeksi ve SPDR S&P Bankalar Endeksi bankacılık krizinin ardından 2020’den bu yana en kötü çeyreğini geçirmişti. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre 2020’deki söz konusu dönemde piyasalar korona virüs pandemisinin etkilerini en yoğun biçimde hissediyordu.

Barrons’un haberine göre bankalar şimdiyse farklı bir sorunla karşı karşıya kaldı. Politika faiz oranlarının geçen yıl hızlı bir şekilde yükselmesi bankaların tahvil portföyleri milyonlarca dolarlık gerçekleşmemiş zararın üzerine oturmasına sebep oldu. Birçok banka için bu gerçekleşmemiş zarar sadece kağıt üzerindeydi. Ancak Silicon Valley Bank (SVB) ve Signature Bank’in iflasıyla birlikte bu teorik zararın gerçek zarara dönüşebileceği görüldü. Zira mevduat sahiplerinin aniden paralarını çekmesi bankaların satışa uygun olmayan tahvillerinden gerçek zararlar vermesine sebep oldu.

SVB ve Signature'ın çöküşünden bu yana üç hafta geçti, Wall Street bankacılık sektörüne daha temkinli bir bakış açısı getiriyor. Analistler, bu bankaların mevduat tabanlarını ve bilançolarında aldıkları risklerin benzersiz bir dizi koşul tarafından azaltıldığına dikkat çekiyor.

Varlık yönetimi firması GMO2dan Ty Cobb ve Kim Mayer, “SVB ufukta görünen bir tren kazasıydı. Günümüzün benzersiz piyasa ortamı tarafından daha da kötüleştirilen sorunların oldukça benzersiz bir kombinasyonuyla karşı karşıya kaldı” ifadelerine yer verdi.

Kimse sektör için kolay bir zaman öngörmese de Wall Street'teki birçok önemli isim birkaç bankanın sorunlarının haksız yere birçok bankaya atfedildiğini düşünmeye başlıyor. Bu nedenle, sektör hisseleri çoğu standarda göre ucuz görünüyor. RBC Capital Markets Analisti Gerard Cassidy, en iyi 20 banka hisse senedinin defter değerinde veya maddi defter değerinin 1,4 katında işlem gördüğünü söyledi. Cassidy söz konusu hisselerin zirve yaptıkları sırada defter değerinin 1,6 katından veya maddi defter değerinin 2,2 katından işlem gördüğüne dikkat çekti.

Analist konuyla ilgili yazısında, “Bugünkü değerleme seviyelerinin sektörü hem mutlak hem de göreceli olarak cazip kıldığına inanıyoruz. Ekonominin derin bir resesyona girmeyeceğine inanan yatırımcılar, bize göre kendi banka hisse senetlerine yönelmeli” tavsiyesinde bulundu.

Banka hisse senetlerini tutmak, aynı anda birkaç veri noktasına dikkat etmek anlamına gelecektir. Bu özellikle de yıldan yıla ve çeyrekten çeyreğe karşılaştırmalar yaparken önemlidir.

Örneğin, ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımı döngüsü, başlangıçta bankaların kredilere daha fazla faiz talep edebilmesi ve mevduat sahiplerine ödeme yapma baskısını henüz hissetmemesi sebebiyle olumlu bir gelişmeydi. Bu nedenle Cassidy, 2023'ün ilk çeyreğinde hisse başına bilançolarda yıldan yıla %6,4'lük bir artış görmeyi ancak 2022'nin dördüncü çeyreğine kıyasla %5,3'lük bir düşüş görmeyi bekliyor. Benzer şekilde, Cassidy net faiz gelirinin yıldan yıla %34 artacağını, ancak çeyreklik bazda %2,2 azalacağını tahmin ediyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre net faiz marjı bankaların kazandıkları faiz ile borçlanmak için ödedikleri faiz arasındaki farkı işaret ediyor.

Cassidy’e göre bu fark çeyrek bazında daralacak. Bununla birlikte, borsa uzmanı net faiz marjının FED’in faiz artırımlarını durdurmasından sonraki altı ay içinde genişlemesini bekliyor. Zira bankalar da artık mevduatlar için daha fazla ödeme yapmaya zorlanmayacak.

Barrons haberine göre ayı piyasası bölgesinde gezinen ABD banka hisselerini, satın almak için cazip bir zaman olabilir. Ancak daha fazla kanıt isteyen yatırımcılar, 14 Nisan'da açıklanmaya başlanacak ilk çeyrek banka bilançolarını mercek altına alabilirler.

,

Wall Street stratejistleri banka krizini öngöremedi

 

Morgan Stanley: Ayı piyasası henüz bitmedi

 

Piyasa gökyüzünü mavi görüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ KODUŞ04 Nisan 2023 22:15

    Bence aceleci olmayın bankalar üçte bir fiyatına gelecektir.

  • Ssk 04 Nisan 2023 11:03

    Acil intibakkkkkkkkkkkkkkkkkkk

  • Hee03 Nisan 2023 18:36

    Ucuzunda ucuzu var der Şener Şen filminde dibinde dibi vardır

  • Mehmet Baydar03 Nisan 2023 18:27

    Dünya ölçeğinde FK  merkezinde bizim özel bankalar bedavaydı şimdi dahada bedava.. Aktif büyüklükleri açısından İSCTR farkla öne çıkıyor. Ardından akbank ve garan geliyor.. Bunlar bedava da, yabancı olmayınca borsa pinekleyip duruyor. Ama belli de olmaz, sert pozitif hareketlere şahit olabiliriz.