E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBank of America seçimlerin borsaya etkisini açıkladı---

Bank of America seçimlerin borsaya etkisini açıkladı

Bank of America seçimlerin borsaya etkisini açıkladı
04 Kasım 2020 - 14:48 borsagundem.com

Bank of America, seçimlerin borsalar üzerindeki etkilerini açıklayan 92 sayfalık bir rapor yayınladı

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bank of America, ABD başkanlık seçimlerinin borsalar üzerindeki etkisini inceleyen 92 sayfalık bir rapor yayınladı. Bankanın araştırması farklı sektörlerin ve politikaların, Trump ya da Biden zaferi, veya demokrat çoğunluğu senaryolarında nasıl olacağını inceledi.

Ekonomik teşvik paketi

Bank of America’nın raporunda,

kongrede demokrat çoğunluğunu sağlayarak Biden’ın başkanlığı kazanması durumunda 2 ila 2,5 trilyon dolar arasında değişen büyüklükte bir ekonomik teşvik paketi beklendiği söylendi.

Bu rakama “korona virüs sağlık desteği için ek fonlar da dahil” dendi. Bu büyüklükteki bir paketin, Biden’ın görev süresi başlar başlamaz çıkarılması bekleniyor.

Ancak Biden’ın başkanlığı, kongrede demokrat çoğunluğu sağlanamadan gerçekleşirse, ekonomik teşvik paketinin büyüklüğü 500 milyar dolar ila 1 trilyon dolar arasında olacak. Biden’ın görev süresinin başlamasıyla birlikte oylamaya sunulacak ancak bu senaryoda gecikmeler yaşanması bekleniyor.

Trump, çoğunluğu demokratlardan oluşan bir kongre durumunda başkanlık yarışını kazanırsa, her iki taraf da yeni bir hükümetin kurulmasını beklemekten bir fayda görmeyeceği için aceleyle bir teşvik paketi hazırlanacak. Raporda, 

“eğer bir sonuca varılamazsa ve finansal koşullar tartışmalı seçim sonuçları nedeniyle sıkılaşırsa, inanıyoruz ki Fed’in kredi desteğine ihtiyaç olacaktır. Fed kredi akışını sağlamak için koşulları gevşetmeyi düşünebilir. Aynı zamanda parasal genişleme programını da hızlandırarak, tahvil alımlarına ağırlık verebilir”

dendi.

Tartışmalı seçim

Analistler piyasaların uzlaşma konusunda ümitsiz olduğunu söylüyor ancak bir eşik olduğunu da ekliyorlar.

Analistler, “tartışmalı bir seçim sonucunda piyasalardaki zayıflık, bir alım fırsatı olabilir. Piyasalar tipik olarak ilk anda yaşanan ani kayıpları 3 ila 6 ay içerisinde telafi ediyor” dedi. Açıklamalarının devamında, “önceki makro şoklar, ortalama %13’lük bir düşüşe işaret ediyor ancak hisseler kayıplarının büyük bir bölümünü üç ayda telafi ediyor” ifadelerini kullandı.

Korona virüs

Raporda, “korona virüsün kontrol altına alınması, görüşümüze göre kritik bir konu. Ve her adayın yaklaşımı değerlendirilmeyi hak ediyor” dendi. Analistler, ekonomi ve hisselerin Mart ayından bu yana güçlü bir iyileşme gösterdiğini ekledi. Ancak son dönemde vaka sayılarında görülen artışın, bu trendi tersine çevirebileceği konusunda da uyarıda bulundu.

Raporda, “ekonomistlerimiz, son dönemde görülen vaka artışlarının, ikinci dalganın yazın yarattığı etkiden daha büyük bir ekonomik etki yaratmasını bekliyor. Eğer beklenen ekonomik teşvik paketi gelmezse, ekonomi zayıflar” ifadesi kullanıldı.

Çin

Analistler, “2020 seçimlerinin ardından, Çin ile yaşanan ticaret savaşı muhtemelen Çin ile yaşanan bir teknoloji savaşına dönüşecek ve ulusal güvenlik, IP hırsızlığı ve 5G, yapay zeka gibi konularda teknoloji yarışı artış gösterecek” dedi.

Trump’ın daha önce gümrük vergilerini bir müzakere aracı olarak kullandığını ve kullanmaya da devam edeceğini belirten Bank of America analistleri, eğer vergilerde misilleme devam ederse, en fazla risk altında olacak sektörlerin, 2019 yılında gümrük vergileri düzenlemesinden etkilenenler olacağını söyledi. Bu şirketler büyük tedarik zincirleri ve uluslararası müşterisi olan şirketler.

Analistler, “gümrük vergilerindeki her %5’lik artışın, hisse başı kazancı 40 baz puan düşüreceğini ve Çin’deki satışlarda görülen her %5’lik düşüşün ise 20 ila 30 baz puan kesintiye neden olacağını” söyledi.

Tam tersi bir şekilde, Biden’ın tercih ettiği ticaret politikası, diğer bölgelerle ittifaklar oluşturma yönünde. “Biden yönetiminde, dünyanın geri kalanıyla yapılacak bir ticari ateşkes, piyasaları sakinleştirerek, küresel ilişkilerdeki belirsizlik döneminde sermayeyi projelere yönlendirebilir.”

Vergiler

Analistler Biden yönetiminin, ekstra ekonomik teşviklere kaynak oluşturmak için vergi artışına yöneleceğini düşünüyor. Analistlere göre bunun kurumsal karlar üzerindeki doğrudan etkisi, olumsuz. Ancak uzun vadede, balon haline gelen bir bütçe açığına çare olabilir. Analistler, “Biden, orta sınıfı destekliyor ve gelir eşitsizliğiyle savaş için, dört yıl süren vergi kesintilerinden sonra vergileri arttırma yoluna gidiyor” dedi. Biden’ın kurumlar vergisi oranını %21’den %28’e yükseltme planı, Trump’ın vergi reformundan elde edilen faydanın yarısını ortadan kaldırabilir.

S&P 500’ün, 2018 yılında görülen hisse başı kazanç büyümesinin neredeyse %23’ü vergi reformundan kaynaklandı. Biden’ın bunu tersine çevirmesi, S&P 500’de hisse başı karları düşürecek. Buna ek olarak Biden’ın gelir vergilerinde de artış sinyalleri vermesiyle, yatırımcılar, analistlere göre, potansiyel bir vergi artışından önce, kazançlarını korumak için, yüksek performans gösteren hisselerini satacak.

Analistler, “Biden’ın politikaları, S&P 500’ün perakende grubuna fayda sağlayacak çünkü bu grup düşük gelire hitap ediyor. İndirimli perakendeciler, S&P 500’deki lüks perakendecilerin piyasa değerinin beş kat üzerinde” dedi.

Düzenlemeler

Analistler, “düzenlemeler genelde riskli varlıklar için olumsuz görülür çünkü kar elde etmeyi kontrolsüz bir şekilde kısıtlar ve yönetirler. Ancak düzenlemeler her zaman olumsuz olmayabilir ve giriş için bir bariyere ihtiyaç duyan rekabetçi sektörler tarafından olumlu karşılanabilir” dedi. 

Açıklamalarının devamında, “ağır düzenlemelerin yükü altına giren sektörlerde ilk aşamada bir miktar daralma görülebilir ancak uzun vadede, yeni katılımcıların engellendiği ve piyasa çarpanlarının normalleştiği görülebilir” ifadelerini kullandı.

Analistlere göre, vergiler ve düzenlemeler, düşünüldüğünden daha az önemli. Yapılan analize göre, piyasa getirileri ve vergi oranları arasında çok küçük bir bağlantı var. Aynı durum düzenlemeler için de geçerli.

Sağlık

Bank of America analistleri, Biden’ın herkesin sağlık sigortasına erişmesini ve bu sigortanın kapsamını genişletmesini bekliyor. Aynı zamanda analistlere göre Biden yönetiminde, korona virüs testleri de artacak. Aynı zaman koruyucu ekipman, ilaç ve diğer medikal araçların ABD’deki üretimi de yükseliş gösterecek.

Analistler bunun biyoteknoloji ve ilaç hisseleri için olumlu olacağını düşünüyor. Özellikle de ABD’de faaliyet gösteren şirketler fayda görecek.

Büyük teknoloji şirketleri

Analistler, “iletişim hizmetleri ve bilgi teknolojileri şimdi S&P 500’ün %40’ından fazlasını oluşturuyor. Piyasa getirileri bu grubun performansına bağlı. Teknoloji düşük performans gösterdiğinde, piyasalar da düşüş gösteriyor” dedi. Açıklamalarının devamında, büyük teknoloji şirketlerine yönelik tekelleşme karşıtı yasalar ve veri gizliliği gibi konularda yaptırımlar beklediklerini ifade ettiler.

Tekelleşme karşıtı söylemler, son dönemde ABD Temsilciler Meclisi’nde öne çıkmıştı ve Amazon, Apple, Facebook ve Google hakkında bir rapor yayınlanmıştı. Aynı zamanda son dönemde, Google’a karşı bir anti tröst davası da açıldı.

Teknoloji ve iletişim hizmetleri sektörü, tüm S&P 500’deki getirilerde, yıl başından bu yana %100’den fazla yükselişe neden oldu. Bu yıl, bu sektör düşüş gösterdiğinde, S&P 500’de nadiren ralli görüldü. Dolayısıyla analistlere göre, bu sektör baskı altında kalırsa, piyasaların tamamı bir engelle karşılaşacak.

Seçim sonuçlarıyla teknoloji hisselerinde volatilite rallisi yaşanıyor

 

ABD borsaları Biden’a fazla güvendi

 

Wall Street vadelilerinde seçim depremi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)